Başka çözüm bulamadık gelsin aynı anlaşmayı Demirel’le de yapalım

Güncelleme Tarihi:

Başka çözüm bulamadık gelsin aynı anlaşmayı Demirel’le de yapalım
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2006 00:00

Batan İktisat Bankası’nın eski sahibi Erol Aksoy’la, "Şirketler sana emanet, 945 milyon doları 12 yılda öde" anlaşması TMSF’ye eleştirileri artırdı. TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, "Erol Aksoy’un şirketlerini şimdi satsak, tahsilatımız 100 milyon doları geçmezdi. Bu formülü denemek zorunda kaldık. Gelsin, borcunu kabul etsin, aynı formülü Şevket Demirel’e de uygulayalım" dedi.

İKTİSAT Bankası’nı batıran Erol Aksoy’la, "Şirketlerini sen yönet, 945 milyon doları 12 yılda öde" anlaşması yapan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), attığı bu imzayla eleştirilerin odak noktasına yerleşti. TMSF Başkanı Başkanı Ahmet Ertürk, eleştiriler üzerine, "Erol Aksoy’la anlaşma konusunda bundan daha iyi bir formül bulamadık. Eğer şirketleri bugün satsaydık, 90-100 milyon dolardan fazla tahsilatımız olamazdı. Bugün Şevket Demirel Şirketler Grubu da borcunu kabul edip gelsin, hemen aynı anlaşmayı onlarla da yapalım" dedi.

NASREDDİN HOCA FORMÜLÜ: Erol Aksoy’la anlaşma konusunda yapılan Nasreddin Hoca benzetmesi ve eleştirilere kısmen hak veren Ahmet Ertürk, bu formülü denemek zorunda kaldıklarını belirtti. Ertürk, şöyle konuştu: "5020 sayılı yasayı uyguladığımız halde anlaşmaya vardığımız ilk bankası batan patron Erol Aksoy oldu. Erol Aksoy, öncelikle 945 milyon dolarlık borcunu kabul etti. Arkasından bu borcun nasıl tahsil edilebileceği üzerinde görüşmeler yaptık. Cine5, Kablonet ve İnteraktif adlı şirketleri bugün satmaya kalksak, bizim tahsilatımız 100 milyon doları geçmezdi. Bu yüzden, ’Al şirketleri yönet, bize borcunu öde’ formülünü denemenin daha doğru olabileceğini düşündük. En iyimser tahminle 945 milyon dolarlık borç 12 yılda ödenir. Ancak, tahsil edeceğimiz para 500 milyon dolar bile olsa, bugünkünden iyidir diye düşünüyoruz."

YÖNETİMDE BİZ VARIZ: Ahmet Ertürk, Cine5, Kablonet ve İnteraktif’in yönetimini Erol Aksoy’a tümüyle bırakmadıklarını ifade ederek, şunları söyledi: "Şirketlerin yönetimini Erol Aksoy’a veriyoruz ama TMSF’den arkadaşlarımız da şirketlerde söz sahibi olacak. TMSF olarak söz konusu şirketlerin en iyi şartlarda satışını sağlamaya çalışacağız. Erol Aksoy, ’Bırakın şu şirket bana kalsın’ diyemeyecek. Bizim hedefimiz en yüksek şekilde tahsilata ulaşabilmek."

DEMİREL’LE DE YAPARIZ: Ahmet Ertürk, "Erol Aksoy’la yaptığınız anlaşmanın bir benzerini şirketlerine oğlu Yahya Murat Demirel’in batırdığı Egebank yüzünden el koyduğunuz Şevket Demirel’le de yapar mısınız?" sorusunu şöyle yanıtladı: "Neden olmasın? Öncelikle Şevket Demirel’in Egebank’tan doğan borçları kabul etmesi gerekiyor. O borcu kabul etmediği için biz şirketlere el koyduk. Eğer borç konusunda anlaşırsak, o zaman isterlerse Erol Aksoy’la yaptığımızın benzeri bir anlaşmayı Şevket Demirel’le de yapabiliriz."

Devir zararıyla hissedarın kullandığı para karışıyor

TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, "İktisat Bankası’nın devir zararı 1.9 milyar dolar düzeyindeyken siz Erol Aksoy’la 945 milyon dolara anlaştınız. Bu durumda Erol Aksoy’un borcu yarıya mı indi? İktisat Bankası’ndan doğan zararın geri kalan kısmı ne olacak?" sorusunu şöyle yanıtladı: "Biz batan bankaların hakim ortaklarıyla oturup konuştuğumuzda doğrudan ya da dolaylı kullandıkları parayı onların borcu saydık ve sayıyoruz. İktisat Bankası’nda da Erol Aksoy’un kullandığı para faiziyle birlikte 945 milyon dolar. Bankanın geri kalan zararı konusunda Erol Aksoy’a ’mali sorumluluk davası’ açılmıştı. O dava sürecek."

Bilgin’e Aksoy formülünü uygulamak o gün için zordu

Ahmet Ertürk, "Erol Aksoy’la yaptıkları anlaşma üzerine gündeme gelen, "Neden Sabah Grubu’nun ve Etibank’ın eski patronu Dinç Bilgin’e de bu formül uygulanmadı?" sorusuna şu yanıtı verdi: "Dinç Bilgin’le bizden önce Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bir protokol yapmıştı. O protokol üzerinden Bilgin’le konuştuk. Eski protokol üzerinden devam etseydik, tahsilat çok uzun sürecekti. Ayrıca Turgay Ciner, grubun içine girmişti. Eğer anlaşma yoluna gitmesek, grubun içinin boşalması bile söz konusu olabilirdi. O günün şartları içinde Dinç Bilgin’in Turgay Ciner’e satış yapmasını sağladık."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!