Basit usulde vergi tebliği hazır

Güncelleme Tarihi:

Basit usulde vergi tebliği hazır
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bu yıl itibariyle yıllık alışlarının toplam tutarı 6 milyarı, satışlarının toplam tutarı ise 8 milyar lirayı aşmayanlar, yeni yılda basit usulde vergilendirilecek. Gelirler Genel Müdürlüğü'nün Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu'nun da görüşünü alarak hazırladığı basit usulde vergilendirme tebliği son şeklini aldı. Götürü verginin yerini alacak olan basit usulde vergilendirmeye ilişkin esasların belirlendiği tebliğin yarınki Resmi Gazete'de yayımlanması bekleniyor.

Tebliğe göre, götürü usulde vergilenmekte olan mükelleflerden 31 Aralık 1998 itibariyle yıllık alış tutarı 6 milyar, satış tutarı ise 8 milyar lirayı aşmayanlar, 1 Ocak 1999'dan itibaren basit usulde vergiye tabii olacak. Bu mükelleflerden alım-satım dışındaki işlerle uğraşanların ise 31 Aralık itibariyle iş hasılatı toplamı 3 milyar lirayı aşmayanlar, aynı şekilde yeni yılda basit usulde vergilendirilecek.

2001'E KADAR

Bu mükellefler, alış ve satış tutarları ne olursa olsun 2001 yılı sonuna kadar basit usulde vergilendirilmeye devam edecek. Basit usuldeki ticari kazanç, bir hesap dönemi içinde elde edilen hasılat ile giderler ve satılan malların alış bedelleri arasındaki müspet fark olacak. Tebliğ çerçevesinde mükelleflerin 3 yıl boyunca ödeyecekleri vergi, hiçbir şekilde götürü vergiden fazla olmayacak. Ancak, gerçek kazançları bu tutarların altında bulunanlar, gerçek kazançları üzerinden vergi ödeyecek.

Mükelleflerin, yeni düzenlemeye uyum sağlayabilmeleri ve gerekli hazırlıkları yapabilmeleri için, 1 Ocak 1999 tarihinden 30 Haziran 1999 tarihine kadar geçen sürede belge vermedikleri günlük hasılatlar için gün sonunda tek bir fatura düzenlenebilecek.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!