Başçı: Vesayet kurumu değiliz

Güncelleme Tarihi:

Başçı: Vesayet kurumu değiliz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2014 01:23

BAŞBAKAN Erdoğan’ın faiz eleştirilerine maruz kalan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Merkez Bankası’nın bir vesayet kurumu ya da bir vasi olmadığını belirterek, hükümetin vekili olduğunu ve siyasetin dışında yer aldığını söyledi.

Haberin Devamı

Konya Ticaret Odası’nda konuşan Başçı, faiz artışlarının ya da döviz kuru müdahalelerinin hükümet açısından zor olması nedeniyle bunun teknik bir kurum olan Merkez Bankası tarafından yapıldığını belirterek, bankanın bağımsızlığıyla ilgili şöyle konuştu: “Faiz artırmak hükümet için kolay olmayabilir ancak gerektiğinde artırmak gerekebilir. Dövize müdahale etmek her zaman için tartışmalı bir konudur. Hükümetin bunu yapması zordur. ‘Bu işi ben teknik bir kurum olan merkez bankasına havale edeyim, o benim vekilim olsun, bakalım başarabiliyor mu, başaramıyor mu? Başaramıyorsa kendisi sorumludur’ der, bağımsızlık bundan ibarettir” dedi ve ekledi:

“Dolayısıyla TCMB bir vesayet kurumu değildir. Bir vasi değildir. Bir acentedir. Teknik bir kurumdur. Siyasetin dışındadır ve şeffaftır. Hedef bellidir, enflasyon ölçülür, tutturdun mu tutturamadın mı? Dönem sonunda yani beş yılın sonunda bakarsınız. Kaç yıl tutturdu, kaç yıl tutturamadı? Başkan başarılı mı başarısız mı belli olur” dedi. Başçı, başkanlar için görev süresinin beş yıl olmasının nedenini ise parasal aktarım mekanizmasının gecikmeli çalışması olarak belirtti. Dalgalanmalar nedeniyle şu anda tam olarak yüzde 5 enflasyon hedefinin tutturulmasına mani olduğuna da dikkat çeken Başçı, “Nedir bu dalgalanmalar? Kredilerdeki ve döviz kurlarındaki istikrarsızlık. En son çalışmalarda hem döviz hem de kredilerde istikrarı nasıl sağlayabiliriz onun üzerine yoğun bir çalışma yaptık. Ve oldukça başarılı olduk. Demek ki bundan sonra enflasyon düşecek ve istikrar sağlanacak” dedi. Başçı, yüzde 5 enflasyonunu “2015 sonunda varacağımız yer” olarak tanımlarken, “2015 sonunda buraya varmazsak artık size tamamen hak veririm... O zaman haklısınız derim, yeniden bakarız ve gerekeni yaparız. Ama 2015 sonuna kadar bunu yapmamız gerekiyor ve yapacağız. Çünkü bunu yapmamız için gereken tüm şartlar var” dedi. Yüksek faizden kendilerinin de mutlu olmadıklarına da dikkat çeken Başçı “Biz bunu yapmaktan gerçekten çok mutlu değiliz, sonuçta biz de insanız biz de bu ülkenin vatandaşıyız ve faizlerin yüksek olmasını biz de istemeyiz ama bu bir politika aracıdır bizim için, alet edevattır... O yüzden bunu biz gerektiğinde kullanabileceğimizi herkese göstermiş olduk” dedi.

Haberin Devamı

5 arkadaş yorgundu

MERKEZ Bankası Başkanı Erdem Başçı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nda (TCMB) bazı yöneticilerin görev yerinin değiştirilmesi ile ilgili, “Bu arkadaşlarımızdan açık bir şekilde söyleyeyim 5 tanesi, kendileri aşırı yorgunluk ve morallerinde bir miktar bozulma olduğu gerekçesiyle bana geldiler. Hatta bir kısmı bunlardan yazılı olarak idari görevlerden aflarını rica ettiler” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!