Başçı: Rekabetle düşecek

Güncelleme Tarihi:

Başçı: Rekabetle düşecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2006 13:13

Merkez Bankası Başkan Vekili Erdem Başçı, banka kredi kartı faiz oranlarının rekabet ile düşeceğini söyledi.

Merkez Bankası Başkan Vekili Erdem Başçı, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleri ile Merkez Bankası Lokali'nde düzenlediği kahvaltılı basın toplantısında bir araya geldi. Erdem Başçı, toplantıda, Resmi Gazete'de bugün yayımlanan, Merkez Bankası'nın, Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'na dayanarak hazırladığı “Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliğ”ine açıklık getirdi.

Başçı, söz konusu kanun ile Merkez Bankası'na görev verildiğini bu görevin kredi kartlarında azami faizleri belirlemek olduğunu hatırlatarak, bankalara, bu kanuna uyumlu hale gelmek için 3 ay süre verildiğini bildirdi. Bankaların kredi kartına uyguladığı faizleri içeren düzenlemelerin 1 Haziran tarihinden itibaren geçerli olacağını söyleyen Başçı, ”bankalar, bugün duyurduğumuz azami faiz oranlarını görecekler ve uyum sağlamak için 2 ay süreleri olacak. Haziran ayı içerisinde, bugün açıkladığımız oranlara uyacaklar. Temmuz ayında tekrar üç aylık dönem için duyuru yapacağız” dedi.

Kanun hükümlerine göre Merkez Bankası'nın, çeyrek aylar itibarıyla azami faiz oranlarını açıklayacağını belirten Başçı, kredi kartı faizlerinin dünyanın her yerinde diğer kredi faizlerine göre bir ölçüde yüksek olmasının anlaşılır bir netice olduğunu söyledi.

Ancak, Türkiye'de özellikle son 5 ayda, kredi kartı faizleri ile diğer kredi türlerinin faizleri arasındaki makasın açıldığını, bunun dikkat çekici bir durum olduğunu ifade eden Başçı, bunun neden böyle olduğu konusunda Merkez Bankası'nda bir süredir çalışma yapıldığını kaydetti.

Piyasada, diğer kredi türlerinde rekabetin çalıştığının gözlendiğini, tüketici kredi faizlerinin son derece düştüğünü, mevduatta yoğun bir rekabetin gözlendiğini belirten Başçı, rekabetin çalışmamasına neden olarak iki unsur tespit edildiğini, bu engellerden birisinin 1 Mart'ta kanunun yürürlüğe girmesi ile ortadan kalktığını, ikinci engel olan Merkez Bankası'nın ne yapacağı konusundaki belirsizliğin de tebliğ ile ortadan kalktığını söyledi.

Merkez Bankası Başkan Vekili Erdem Başçı, “bu iki engel de ortadan kalktıktan sonra hep beraber önümüzdeki dönemde rekabetin daha sağlıklı çalışmasını izleyeceğiz. Merkez Bankası, ilgili sivil toplum ve kamu kuruluşları ile birlikte tüketicileri bilgilendirme kampanyası yürütmeyi planlıyor” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!