Başçı: Dalgalanma duruldu kriz endişemiz yok, rahatız

Güncelleme Tarihi:

Başçı: Dalgalanma duruldu kriz endişemiz yok, rahatız
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2006 00:00

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Erdem Başçı, son aylarda piyasalarda yaşanan dalgalanmaların vatandaş tarafından kriz olarak değerlendirildiği yorumlarına, "Bizim herhangi bir kaygımız yok. Biz rahatız, halkımız da rahat olsun. Ama, kimseye ’döviz alın’ veya ’almayın" demeyiz" diye konuştu.

Haberin Devamı

MERKEZ Bankası Başkan Yardımcısı Erdem Başçı, piyasalardaki dalgalanmaların büyük ölçüde durulduğunu, son günlerde dövizden kaçışla birlikte YTL’nin yüzde 5 değerlendiğini belirterek, "Merkez Bankası olarak kriz endişemiz yok, rahatız. Halkımız da rahat olsun" mesajı verdi.

HESABINIZI BUNA GÖRE YAPIN:

Hazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakçı ve Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Erdem Başçı, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleriyle dün sabah biraraya geldi. Soruları da yanıtlayan iki yetkili, toplantıda niyet mektubuna ve uygulanan ekonomik programa ilişkin değerlendirmelerde bulundu. "Biz, Merkez Bankası olarak hiçbir zaman ’finanse edildiği sürece, cari açık sorun değildir’ cümlesini kullanmadık" diyen Başçı, şunları söyledi: "Ama bu cümle, teorik olarak doğru. Merkez Bankası ve faizler bir araç, enflasyonu düşürmek ve kontrol altında tutmak bir amaçsa; bunun gereği yapılır. Ekonominin finansmanı güçlüyse YTL değerlenir, zayıfsa değer yitirir. Herkes bunu iyi bilsin ve hesabını kitabını ona göre yapsın."

DÖVİZİ TUTARIZ DİYEMEYİZ:

"Merkez Bankası, döviz rezervi açısından ne kadar rahat olursa olsun, ’biz dövizi şurada tutarız’ diyemeyiz" diyen Başçı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çünkü, Merkez Bankası’nın döviz miktarı ne kadar yüksek olsa da uluslararası ölçekte bunun pek bir etkisi olamaz. Özellikle dövizle borçlananlar buna dikkat etsinler. Biz, bunu söylüyoruz. İşin önemli yanı risk yönetimi. Finansman kaynağınız uzun vadeliyse riskiniz az, kısa dönemliyse yüksektir. Merkez Bankası önemli bir kurum ve önemli bir rezervi var. Ama, bunun dünya ölçeğinde etkisi çok az. Dolayısıyla, ’kuru şurada tutacağız’ diyemiyoruz."

HERHANGİ BİR KAYGIMIZ YOK:

Son aylarda piyasalarda yaşanan dalgalanmanın vatandaşlar arasında "kriz" olarak değerlendirildiğinin anımsatılması üzerine Başçı, "Bizde öyle bir intiba yok. Bizim herhangi bir kaygımız yok. Vatandaşın kaygısı olduğunu da düşünmüyorum" diye konuştu. Başçı, bu konuda şunları dile getirdi: "Bizim kriz endişemiz yok ve rahatız, halkımız da rahat olsun. Ama, kimseye ’Döviz alın’ veya ’almayın" demeyiz. Petrol fiyatları artışı bizim açımızdan çok büyük sorun değil. Ancak bu artışın ikincil etkileri olursa faizleri artırarak tepki veririz. YTL, 20 Temmuz’dan itibaren yüzde 5 değerlendi. Bunun devamı gelirse enflasyon politikamızı olumlu etkileyecek. Bunu da bekliyoruz."

Haberin Devamı

Çanakçı: Cari açık geçen yılki seviyesinde kalabilir

HAZİNE Müsteşarı Halil İbrahim Çanakçı, cari açığın milli gelire (GSMH) oranının bu yıl yüzde 7’leri bulmasının beklendiğini, ancak son gelişmelerin ardından cari açığın milli gelir oranının geçen yılki gibi yüzde 6.5 düzeyinde gerçekleşebileceğini söyledi. Çanakçı, endikatif (geçici) hedef olan toplam dengede öngörülenin çok ötesinde bir performans yakalandığını, geçen yıl yüzde 6.2 olan faiz dışı fazlanın hedeflerde sapma olarak değerlendirilmemesi gerektiğini vurguladı. Çanakçı, "Sapmaya yol açan unsurları bu sene ortadan kaldırmak için gereken tedbirleri almış olduk, KİT’lerle, sosyal güvenlik kuruluşlarıyla ilgili tedbirleri bu yıl almış olduk. Dönem olarak bakmak lazım, son üç yılın ortalamasında 6.5’in biraz üstündeyiz. 3 yıllık dönemde hedei tutturulmuştur" dedi.

SAĞLIKTAN TASARRUF:

IMF’ye gönderilen mektupda, sağlık harcamalarını kontrol altına almak için alınan ek tedbirlerle 2.1 milyar YTL tasarruf sağlaması beklenirken Çanakçı, sosyal güvenlik kuruluşlarının toplam açığıyla ilgili olarak 24.3 milyar YTL’lik bir transfer öngörüldüğünü anlattı. Çanakçı, "Açıkçası biz bunun 1-2 milyar YTL civarında daha düşük gerçekleşebileceğini öngörüyoruz" diye konuştu. Çanakçı, kesin olmamakla birlikte eylül ayının ikinci yarısı veya ekim ayı başlarında 5. gözden geçirme için IMF heyetini davet edeceklerini açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!