Başbakanlık, ‘el koyma düzeltmesi’ yapıyor

Güncelleme Tarihi:

Başbakanlık, ‘el koyma düzeltmesi’ yapıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2000 00:00

Haberin Devamı

BEŞ bankanın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF)'na devrine ilişkin Bakanlar Kurulu kararnamesinde, bu düzenlemeye dayanak oluşturan mevcut Bankalar Kanunu yerine bir öncekinin numarasının yazılmasına ilişkin hata düzeltilecek.

Başbakanlık dün bir açıklama yaparak, bu konuda bir düzeltme metni hazırlandığı ve Resmi Gazete'de yayımlanacağını duyurdu. Açıklamada şöyle denildi:

‘‘Kararnamedeki dayanak maddesi Hazine tarafından (4491 sayılı kanunun geçici 2'nci maddesi) olarak teklif edilmiş ve kararname de bu şekilde çıkarılmış, ancak sehven (adıgeçen kanunun 2'nci maddesi) şeklinde yayımlanmıştır.’’

Beş bankanın Fon'a devriyle ilgili Bakanlar Kurulu kararında, el koyma işlemine dayanak olan yasa yerine bir önceki Bankalar Yasası'na atıfta bulunulması yetki tartışmasına yol açmış ve Fon'a devredilen Egebank'ın eski sahipleri, yapılan işlemin geçersiz olduğu iddasıyla Danıştay'da dava açmıştı.

HUKUKİ SORUN YOK

Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp, 5 bankanın hisselerinin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devrine ilişkin Bakanlar Kurulu kararının, Bankacılık Kanunu'nda değişik yapan son yasa yerine, bir önceki yasanın geçici 2. maddesine dayandırılması konusunu değerlendirirken, ‘‘Resmi Gazete'de değişiklik ile ilgili yasanın yazılmadığı görüldü. Başbakanlık ile görüştük, düzeltilecek’’ dedi.

Demiralp, bankaların Fon'a devrinde, Bakanlar Kurulu'nun bu işlemi ‘‘son 4491 sayılı Bankalar Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanunun geçici 2. maddesine göre’’ yapması gerekirken, el koyma işleminin bir önceki ‘‘4389 sayılı Bankalar Kanunu'nun geçici 2. maddesine dayandırılması’’ ile ilgili basında çıkan haberin hatırlatılması üzerine, şunları söyledi:

‘‘Resmi Gazete'de değişiklik ile ilgili yasanın yazılmadığı görüldü. Başbakanlık ile görüştük, düzeltilecek. Bakanlar Kurulu'nda değiştirildi mi bilemiyorum. Orada hukuki bir sıkıntı yok. Yalnız Resmi Gazete'de, yapılan değişiklik maddesine değinilmemiş. Hukuki bir sorun olmaz diye düşünüyorum.’’

Zorunlu tasarrufa tasfiye

HAZİNE Müsteşarı Selçuk Demiralp, zorunlu tasarruf hesabıyla ilgili bir soru üzerine, bu hesabın tasfiyesi için bir yasa taslağı hazırlayacaklarını belirtti. Demiralp, tasfiye konusunda değişik seçenekler üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!