Bankayı satarken kızanlar sarılıp öpüyor, ÅŸimdi yurtdışına çıkacağız

Güncelleme Tarihi:

Bankayı satarken kızanlar sarılıp öpüyor, şimdi yurtdışına çıkacağız
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 11, 2008 00:00

Dünyanın dev bankalarını art arda deviren krizin daha da derinleşeceğini söyleyen Oyak Holding Genel Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, "Oyakbank’ı satarken karşı çıkan çok ciddi bir kesim vardı. Bu insanlar şimdi beni yakaladıkları yerde sarılıp öpüyor. Elimizde çok önemli bir nakit var. 2009’da yurtdışına açılacağız" dedi.

Haberin Devamı

ERDEMÄ°R ihalesi öncesinde yaptığı "milli sermaye" çıkışının ardından Oyakbank’ı Hollandalı ING’ye satınca eleÅŸtiri oklarına hedef olan Oyak Holding Genel Müdürü CoÅŸkun Ulusoy cevabını tam bir yıl sonra verdi. Cumhuriyet tarihinin en büyük sanayi yatırımı için yanında kurmaylarıyla birlikte Ä°skenderun’a "Oyak hepimizin" gemisiyle çıkartma yapan Ulusoy, "O zaman beni eleÅŸtirenler ÅŸimdi yakaladıkları yerde sarılıp öpüyor" dedi. Â

 Â
Satmak doÄŸruydu

İskenderun Demir Çelik tesislerinde bir basın toplantısı düzenleyen Ulusoy, dünya piyasalarında yaşanan krizin tahminini 2005 yılı Mayıs ayında yaptıklarını ve bankayı satma kararı aldıklarını kaydederek şunları söyledi: "Bugün hala bankayı yönetiyor olsaydık karşınızda güler yüzlü olamazdık. Tüm dünyada bankalar tek tek giderken Türkiye’de bankacılık ne olur diye düşünüyor olurdum. Yaptığımız doğru bir şeymiş. Biz bir yatırım fonuyuz. Bu fonun gereklerini yerine getirdik. 36 bin dolara satılık banka bulursak yine alırız. 5 yıl sonra 3 milyar dolara yine satarız. Bankayı satarak en doğruyu yaptığımızı düşünüyorum."
http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/krizzzzzz.jpg
Uzmanlığımız değildi

Erdemir konusuna da değinen Ulusoy, şu değerlendirmeyi yaptı: "Erdemir’i almak doğruydu. Bankayı sattığımızda karşılaştığımız eleştirilerden biri Erdemir nedeniyle yaşanan kaynak ihtiyacı olduğuydu. Biz uzmanlığımız olmayan bir kurumdan uzaklaştık nakit elde ettik. Bankayı Erdemir’in borcu için sattığımızı söyleme terbiyesizliği bile yapıldı. Erdemir kendi kendini finanse ediyor. Erdemir için 3 yılı geri ödemesiz 10 yıllık bir kredi aldık. Daha geri ödemesi bile başlamadı"

5.8 milyar nakdimiz var

Piyasalarda yaşanan krizin ardından elle tutulan dönemlerin başladığını kaydeden Coşkun Ulusoy, bugün itibarıyla Oyak Grubu’nun net nakit pozisyonunun 5.8 milyar YTL olduğunu söyledi. "Nakit şirketler için damarlardaki kan kadar önemlidir" diyen Ulusoy şöyle devam etti: "Bu demektir ki piyasaların çok kritik günler yaşadığı bu krizde nakit sıkıntısı yaşamayacağız. Eğer nakit yoksa kanınız dönmüyorsa durusunuz. Güçlü ve kárlı olmak yeterli değil. Biz naktimizi doğru kullandık" diye konuştu.

Krizden etkileneceğiz satışlar düşecek

COÅžKUN
Ulusoy, nakitleri olsa bile yaşanan krizin kendilerini de etkileyeceğini söyledi. Dünya piyasalarındaki gelişmelerden Türkiye’nin etkilenmemesinin söz konusu olmmadığını vurgulayan Ulusoy, "Bizim nakitimiz var ama bu, diğer alanlarda üzülmeyeceğimiz anlamına gelmiyor. Şirketlerimizin satışları düşecek. Özel sektörden birçok şirket yurtdışına olan kredilerini yenilemekte zorlanacak. Otomotiv ve beyaz eşya satışları da düşecek. Neticede hepimiz aynı gemideyiz" dedi.

Kriz ortasında 3 milyar dolarlık yatırım morali

ERDEMÄ°R
Grubu’nun 3 milyar dolar ile Cumhuriyet tarihinin en büyük sanayi yatırımlardan biri olduğuna dikkat çeken Coşkun Ulusoy şu değerlendirmeyi yaptı: "Dünyanın bunalım geçirdiği ekonomik faaliyetlerin aşağıya indiği bir dönemde bu çıkışı yapmak çok önemli. Buraya geliş kolay olmadı. Daha yatırımlarımız bitmedi. Hálá yatırımların ince ayarları gündemimizde. Fabrikalarda yatırım bitmeyecek. Burada 2.5 milyar dolara yakın yatırım yaptık. İnce ayarlarla 3 milyar doları bulacak. İsdemir’in sıvı çelik kapasitesi 5.3 milyon ton, yassı çelik kapasitesi 3.5 milyon tona ulaşacak. En büyük çelik üreticisi olacağız. Erdemir Grubu’nun sıvı çelik kapasitesi 9 milyon ton olacak. Bu rakamlar bizi AB çelik üreticileri içinde 8’inci sıradan 2010’da 4’üncü sıraya çıkaracak."

Sorunun tespiti tam yapılmadı

YURTDIÅžINDA
yaşanan krize ve alınan önlemlere değinen Oyak Holding Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, sorunun tespitinin tam ve doğru yapılmaması nedeniyle önlemlerin yetersiz kaldığını söyledi. Ulusoy, şu andaki müdahalelerin klasik bankacılık sistemine dönük gerçekleştirildiğini ancak asıl problemin türev piyasalardan kaynaklandığını kaydetti. Son 20 yılda gelişen ve beş yıldır çığrından çıkan bu piyasaların yaratacağı zararın katrilyon doları bile bulabileceni kaydeden Ulusoy, "Ortada bunların ne kadar olduğunu bilen kimse yok. ABD’de biraz bilgi var. Ancak Avrupa’da ne muhasebeleştirme konusunda bir adım atılmış ne de bunların büyüklüğü hakkında bir bilgi var" dedi. "Piyasalardaki ufak tefek çıkışlar bizi yanıltmasın, düşüşler devam edecek" diyen Ulusoy şöyle konuştu: "Bu işleri farkeden ABD’li yatırım bankalarının yöneticileri seslerini çıkarmadı. 100 milyonlarca dolarlık bonuslarını aldılar ve kanunlar nedeniyle suçlanmadılar. Bu bankalar krizi mevduat bankacılığına geçişte fırsat olarak kullandılar. Komplo teorilerine inansam ’bilerek yaptılar’ diyeceğim."

2009’da yurtdışında yatırım yapacağız

DÃœNYA
piyasalarındaki krizin henüz dibe vurmadığını kaydeden Coşkun Ulusoy, çalkantıların 2009 ve 2010’a kadar devam edebileceğini söyledi. Ulusoy, haziran ayında söylediği "3.5 milyar dolarla yurtdışında şirket alacağız" sözlerinin hálá geçerliği olduğunu belirterek şu değerlendirmeyi yaptı: "Yurtdışında fiyatlar henüz dibe vurmadı. Bugün Avrupa borsaları yüzde 10 düştü. Bu demektir ki Avrupa yüzde 10 ucuzladı. 2009’da fiyatların dibe vuracağını düşünüyoruz. Bu demektir ki seneye dışarıda bir şirket alacağız. Dünyada özellikle hammaddelerin paylaşımı konusunda bir savaş var. Biz de bu savaşta kazanan olmasa da en azından kaybeden tarafta olmak istemiyoruz."

En hızlı büyüyen 2’nci ülkeyiz

TÃœRKÄ°YE
’nin çelik üretiminde en hızlı büyüyen ülkeler arasında olduğuna dikkat çeken Erdemir Grubu Genel Müdürü Yönetim Kurulu Üyesi Oğuz Özgen de şu değerlendirmeyi yaptı: "Çin’in üretim artışı yüzde 15.7 oldu. Türkiye 10.7 büyüme gerçekleştirdi. En hızlı büyüyen ikinci ülke oldu. Çin’in bu artışı uzun yıllar sonra ilk defa yüzde 20’nin altında kaldı. Rakipler güçlü olmak için hamleler yapıyor. Birleşmeler devam ediyor. Kişi başına çelik tüketimi de son zamanlarda önemli bir hale geldi. Türkiye kişi başı tüketimde hala Çin’in önünde bulunuyor. Çin kişibaşı tüketimde 307 kilograma sahipken Türkiye 314 kilogram ile büyümeye devam ediyor."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!