Bankalarda vergi numarası rötarı

Güncelleme Tarihi:

Bankalarda vergi numarası rötarı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bankacılık işlemlerine de vergi numarası uygulaması, siyasi belirsizlik ve bankalardaki teknolojik eksiklikler nedeniyle rötar yaptı. Gelirler Genel Müdürlüğü, Ekim ayında vergi numarasının bankalar ve diğer finans kuruluşlarında da başlatılması için tebliğ hazırladı. Bu tebliğde vergi numarasının hangi işlemlerde ne zaman uygulamaya konulacağı konusu takvime bağlandı. Bu amaçla Bankalar Birliği ile de seri toplantılar yapıldı. Bu toplantılarda sektörün teknolojik durumu ve konuyla ilgili görüş ve önerileri alındı.

Aynı şekilde Bankalar Birliği de bankalara vergi numarası uygulaması için altyapılarının yeterli olup olmadığını sordu. Yapılan çalışmalarda, vergi numarası uygulamasının hangi işlemlerde ne zaman başlatılacağı konusunun tek bir tebliğ yerine, her işlem için ayrı ayrı tebliğler yayımlanması görüşü benimsendi. Bu çerçevede, ilk aşamada numara zorunluluğunun çek ve senet işlemlerinde başlatılması kararı alındı ve bu kamuoyuna da duyuruldu.

TEBLİĞ DEĞİŞECEK

Daha sonra da sırasıyla ticari mevduat ve belli limitin üstündeki tasarruf mevduatı ile diğer bankacılık işlemlerinde de numara zorunluluğunun getirilmesi görüşü benimsendi. Ancak hükümetin düşürülmesi, bununla birlikte ortaya çıkan siyasi belirsizlik vergi numarası uygulamasını da sekteye uğrattı. Aynı şekilde bankacılık sektöründe de bu alanda bazı sorunlar yaşanabileceği ortaya çıktı. Bu durumun özellikle Ziraat Bankası'nın bazı şubelerinin on-line sistemine geçmemesinden kaynaklandığı öğrenildi.

Siyasi belirsizlik ve bankalarla ilgili bu eksiklikler nedeniyle tebliği hazır olmasına karşılık, çek ve senet işlemleriyle start alacak bankacılık sektörüne de vergi numarası uygulaması 1 Ocak'ta hayata geçirilemedi.

Gelirler Genel Müdürlüğü'nden bir üst düzey yetkili, bu gelişme sonrası vergi numarası tebliği ile uygulama takviminin yeniden düzenleneceğini bildirdi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!