Bankalarda faiz artışı beklentisi

Güncelleme Tarihi:

Bankalarda faiz artışı beklentisi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2011 12:49

Merkez Bankası'nın geçtiğimiz hafta Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında aldığı kararların ardından, bankaların faizleri artıracağı yönünde bir beklenti oluştu.

Haberin Devamı

 

Yapı Kredi Başekonomisti Cevdet Akçay, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Merkez Bankası'nın faiz koridorunu genişletme kararına işaret ederek, aslında Merkez Bankası'nın büyüme tarafında endişeli olmadığını, enflasyon tarafında endişe taşıdığını düşündüğünü söyledi.

ÖTV oranlarında son yapılan değişiklikle yıl sonu enflasyonunun hiç olmaması gereken bir yerde biteceğine dikkati çeken Akçay, Merkez Bankası'nın aslında enflasyon sıçramasının kalıcı bir sıçrama olmadığını bildiğini, dolayısıyla buna enflasyon artışı gibi değil, fiyat düzeyinin geçici olarak yukarı çıkması gibi bakmak gerektiğini ifade etti.

Enflasyonun talep kaynaklı bir şey olduğunun altını çizen Akçay, bunun ise talep kaynaklı olmadığını, kur geçişkenliği ve vergi artışlarıyla ilgili olduğunu, dolayısıyla kısa vadeli fiyat düzeyini yukarı çekip yüksek bir enflasyon yaratsa bile daha orta vadede anti enflasyonist olarak değerlendirmek gerektiğini belirtti.
Merkez Bankası'nın bunun farkında olduğunu ifade eden Akçay, şu değerlendirmeyi yaptı:

Haberin Devamı

“Ama yine de Merkez Bankası 'bu kadar bozulan enflasyon beklentileri bozarsa, insanlar bunun orta vadede problem teşkil etmeyeceğini anlamazsa ve beklentileri kalıcı bir şekilde bozarlarsa bu sakıncalı' dedi. Yani beklenti yönetimine ilişkin alınan bir karar söz konusu... Büyüme tarafında endişesi olmadığı için de sıkılaştırmada herhangi bir şey görmüyor. Bir de bankaların Türkiye'nin büyümesine ilişkin beklentileri çok dillendirmelerine rağmen, kredi genişlemesinde pozisyonlarını ona göre almadığını da biliyor. (Bankalar) daha agresifler... Bu agresifliği de bir miktar aslında tırpanlamak istiyor.”

Bankalar gerektiğinden fazla risk alıyor

Bankaların gerektiğinden fazla genişlemeden dolayı risk aldıklarına dikkati çeken Akçay, Merkez Bankası'nın bu yaklaşıma çok fazla olumlu bakmadığını söyledi. Akçay, şöyle devam etti:

“Buna iki şekilde reaksiyon verebilirsiniz. Ya maliyet artışını fiyata yansıtırsınız. Fiyata yansıtmak istemiyorsanız, miktar tarafında kısıntıya gidersiniz. Bankalar, kredi büyümesini aşağı çekerlerse bunu fiyata yansıtmaları gerekmez. Yansıtmadan da yapabilirler. Ama aksi takdirde aynı agresiflikle gitmek istiyorlarsa, yansıtmak durumunda kalacaklar. Çünkü o zaman TL likidite talepleri aşağı gelmeyecek. Ancak talebin aşağı gelmesi lazım ki faizler yukarıya gitmesin. Yani bunun birebir faizlere yansıması gerekmiyor.”

"Olağanüstü yukarı çeken bir şey değil"

ING Bank Başekonomisti Sengül Dağdeviren de Merkez Bankası kararlarının, şu anda bankaların doğrudan maliyetini olağanüstü yukarı çeken bir şey olmadığını belirterek, “Dolayısıyla bankaların kaynak maliyetini birebir hemen etkileyecek bir gelişme değil. Şu anda bankacılık tarafında bence zincirleme bir reaksiyon beklememek lazım. Şu anda belirsizlik çok yüksek” diye konuştu.

Haberin Devamı

Merkez Bankası, 20 Ekim'de gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu Toplantısında gecelik faiz oranlarını borçlanmada yüzde 5 düzeyinde sabit tutarken, borç vermede yüzde 9'dan yüzde 12,5'e yükseltmişti. Toplantıda ayrıca, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranının da yüzde 8'den yüzde 12'ye yükseltilmesi yönünde karar alınmıştı. Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı da yüzde 5,75 düzeyinde sabit tutulmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!