Bankalar tavukçuluğu yemeye çalışıyor

Güncelleme Tarihi:

Bankalar tavukçuluğu yemeye çalışıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2005 00:00

Sanayi Ticaret Bakanı Ali Coşkun, 2 yılda faiz ödemelerinde 16 katrilyon lira tasarruf sağlandığını, bu yıl miktarın 10 katrilyon lira olmasının beklendiğini belirterek, ’Buna rağmen hala 56 katrilyon lira faiz ödüyoruz. 56 katrilyon lira faiz ödeyen devlet, alt yatırıma 7-8 katrilyon lira ayırabiliyor. Türkiye’nin büyük sıkıntısı bu’ dedi.

ASO Başkanı Zafer Çağlayan da, KOSGEB’in söz konusu ofisi açma imkanını sağladığını ifade ederek, ofisin sadece Siteler’e değil, Elmadağ, Mamak, Çubuk ve Akyurt’a hizmet vereceğini bildirdi.

Çağlayan, tavukçuluk sektörü ile ilgili olarak da günlük 5 milyon dolar ciro yapan sektörde bu rakamın 1 milyon doların altına düştüğünü söyledi. Bu ani daralmanın, işletmelerin kapanmasını ve yeniden işsizlik ile istihdam problemlerini getireceğini belirten Çağlayan, şunları kaydetti:

AB HEYETİ:

‘Bu işletmelerin bir an önce bu sıkıntıdan çıkması için vergiyle, sigortayla ilgili ertelemeler yapılabilir. Hükümet bu olay ilk ortaya çıktığında çok ciddi bir kriz yönetimi yapmışken, bankalarımız maalesef bir kriz çıkarmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Kredileri donduruyorlar, verdikleri kredileri geri çağırmaya başladılar. Bazı üyelerimizden, sektördeki işletmelerin bankalara tahsilat amacıyla verdikleri çek ve senetleri tahsilatını yapıp elde ettikleri gelirle direk firmanın kendi kredi hesabını kapattıkları duyumunu aldım. Avrupa Birliği’nden gelen 2 kişilik heyetin Manyas’ta inceleme yaptığını ve orada tavuk yediklerini anlatan Çağlayan, ‘AB heyeti Manyas’ta tavuk yerken bizim bankalar da tavukçuluk sektörünü yemeye çalışıyorlar. Bunu anlamak mümkün değil. Bankacılık sektörünü bir kez daha uyarmak istiyorum’ diye konuştu.

GÜNDE 2 MİLYON YTL:

Bu arada Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu (STBP) Başkanı Zuhal Daştan, tavukçuluk sektöründe gereksiz panik yaratıldığını ifade ederek, sektörün günde ortalama 2 milyon YTL zarar ettiğini öne sürdü. Daştan, sahibi olduğu Kocaeli’nin Gebze İlçesi Dilovası Beldesi’ndeki piliç fabrikasını basın mensuplarına gezdirdi. Burada açıklama yapan Daştan, tavuk üretimi yapan herhangi bir tesiste ‘kuş gribi’’ virüsüne rastlanmadığı halde felaket senaryoları geliştirildiğini ve gereksiz bir panik havası yaratıldığını söyledi. Tesislerinde tavukların kesimini hijyenik ortamda yaptıklarını ifade eden Daştan, şunları kaydetti: ‘Kuş Gribi vakası sektöre önemli darbe vurdu. İlk gün satışlar normaldi, ikinci gün adeta dibe vurdu. Tavukçuluk sektörü günde ortalama 2 milyon YTL zarar etti. Daha sonra bilim adamlarının olumlu açıklamaları ve bu tür haberlerin medyada geri planda kalması ile yavaş yavaş satışlar artmaya başladı, şu anda yüzde 50 seviyelerinde. Piliçin toptan fiyatları 1 YTL’ye kadar düştü, perakendede 2-2.5 YTL civarında.’

Jenerik ilaca ithalat izni yolda

SAĞLIK
Bakanı Recep Akdağ, Hindistan, Çin, Kore ve Arjantin gibi ülkelerden jenerik ilaç ithalatına izin verilebileceğini açıkladı. Akdağ, Doğru Yol Partisi (DYP) Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan’ın konuya ilişkin soru önergesini yanıtladı. Jenerik ilaç sanayinin geliştirilmesine destek verdiklerini belirten Akdağ, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri dışında, Hindistan, Çin, Kore ve Arjantin gibi ülkelerden ithal biyoteknolojik ürün ruhsatlandırma taleplerinde, üretim yerlerinin İyi Üretim Uygulamaları (GMP) açısından uygun bulunmaları halinde, ithalat izni verilebileceğini bildirdi. Akdağ, Hepatit B aşısıyla ilgili soruyu yanıtlarken de firmalar arasındaki rekabetin artması nedeniyle Hepatit B aşısının fiyatlarının ucuzladığını, 2000 yılında Bakanlık fiyatlarının üzerinde satılması dolayısıyla Bütçe Uygulama Talimatı’ndan çıkarıldığını ifade etti.

Yumurta fiyatı 2 yıl geri gitti

KUŞ
gribi sonrası yumurta fiyatlarının 2 yıl öncesinin bile gerisine düştüğü, üreticilerinin zararlarının her geçen gün arttığı bildirildi. Kayseri Tavukçuluk ve Yumurta Üreticileri A.Ş. (KAYTAŞ) Genel Müdürü Ahmet Behiç Salt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kuş gribi olayının Türkiye’de de görülmesinden sonra piliçeti satışlarının yanı sıra yumurta satışlarının da önemli oranda gerilediğini söyledi. Salt, bir yumurtanın maliyetinin 76 yeni kuruşa ulaşmasına karşın duble yumurtanın (iri yumurta) tanesinin 57 kuruşa kadar düştüğünü belirterek, ‘Yumurta üreticilerinin zararı, her geçen gün büyüyor. Devlet desteği istiyoruz’ dedi. Öte yandan yumurta fiyatları son iki haftanın ardından 2 yıl önceki fiyatların bile gerisine düştü. 2003 yılı Ekim ayında toptan 77 kuruşa satılan duble yumurta, 2004 yılı ekim ayında yumurta borsasında 160 kuruştan işlem gördü. Kuş gribi olayının ardından ise duble yumurtanın tanesi bu ay içerisinde 57 kuruşa kadar geriledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!