Bankalar Birliği: Sektörün rehabilitasyona ihtiyacı var

Güncelleme Tarihi:

Bankalar Birliği: Sektörün rehabilitasyona ihtiyacı var
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2001 00:00


Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Akın Akbaygil, bankacılık sektörünün son gelişmelerden olumsuz etkilendiğinin herkesin kabul ettiği bir gerçek olduğunu belirterek, "Bir rehabilitasyona ihtiyacı var" dedi.
Haberin Devamı

Bankalar Birliği'nde öğleden sonra orta ölçekli bankalarla yapılan toplantı sona erdi. Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Akbaygil, sabah ve öğleden sonraki toplantılarda ele alınan konuları değerlendirdi.

Toplantılarda, 31 Aralık'tan bu yana Türk ekonomisinde meydana gelen değişikler ve gelişmelerle ilgili bankacılık sektörünün ne ölçüde, nasıl etkilendiği konusunda bilgi verdiklerini anlatan Akbaygil, Bakan Derviş'e ayrıca bankacılık sektörü ve ekonomiyle ilgili görüşlerini aktardıklarını kaydetti.

Akbaygil, sektöre ilişkin ne tür tedbirler alınması gerektiğine ilişkin bir soru üzerine, bankacılık sektörünün son gelişmelerden menfi etkilendiğini herkesin kabul ettiği bir gerçek olduğunu belirterek, "Bankacılık sektörünün, benzer ülkelerde de aynı şekilde olmuş, bir rehabilitasyona ihtiyacı var" dedi.

Bu rehabilitasyon konusunda da bazı görüşleri bulunduğunu anlatan Akbaygil, esas kararı hükümetin vereceğini, bu konuda çalışmalarına devam ettiklerini bildirdi.

DOLARDAKİ HIZLI YÜKSELİŞ

Dolardaki hızlı yükselişin önemli bir sapmayı, aksaklığı aksettirdiğine inanmadıklarını dile getiren Akbaygil, şunları söyledi:

"Piyasa fevkalede sığdır. Bu sığ piyasada, gerçek bir talep ve gerçek olmadan oluşan fiyatları her zaman kuşkuyla, soru işaretleriyle karşılamak lazım. Ancak bu kadarını söyleyebilirim."

"Bankaların talepleriyle mi dolar yükseldi?" şeklindeki bir soruyu da Akbaygil, "Hayır. Bankaların yoğun talebi yoktu. Onu size söyleyebilirim. Fakat Türkiye'nin yapmak zorunda olduğu günlük ödemeleri vardır. Bu ödemeler içinde bir döviz talebi vardır. Fakat dediğimiz gibi, piyasa sığ olduğu için fiyat otomatikman artmaktadır" şeklinde yanıtladı.

Akbaygil, kurlar hakkındaki değerlendirmesinin sorulması üzerine de, bir bankacının en son yapacağı şeyin kurlar hakkında kehanette bulunmak olacağını söyledi.

DERVİŞ'TEN KUR AÇIKLAMASI

Bakan Derviş'le kurlar hakkında görüş alışverişi olup olmadığının sorulması üzerine Akın Akbaygil, şunları kaydetti: "Hayır. Yanlız Bakan, bugün bir gazetede açıklanan başlığın yanlış yönlendirici olduğunu söyledi.

Bir milyon 100 binin altını okursanız, reel kur bazında hesaplarsanız (bir milyon 100 doğrudur, normaldir demeye getirmiştir). Aslında beğendiği, tavsiye ettiği, hoşuna gittiği bir kur olduğu için değil."

"Bakan Bey'in hoşuna giden kur nedir?" sorusuna ise Akbaygil, "Bakan ne Merkez Bankası, ne de hükümet olarak herhangi bir kuru hedef almanın mümkün olmadığını biliyor" diye yanıtladı.

PROGRAMIN ÇIKMASINI BEKLİYORUZ

Bakan Derviş'in toplantıda, ekonomik programla ilgili detaylı bilgi vermediğini, ancak önümüzdeki hafta programın çıkmasını beklediklerini söyleyen Akbaygil, "Program ayrıntılı bir program olmalı. Ve sokaktaki vatandaş kadar, Londra'daki borç vereni ikna etmeli. Ve kafadaki sorulara cevap verecek şekilde ayrıntılı bir şekilde ilan edilmeli" dedi.

Akbaygil, bir soru üzerine de, dış yardım konusunda Bakan Derviş'i çok iyimser gördüklerini söyledi.

Bir basın mensubunun "Piyasalar rayına oturacak mı?" şeklindeki soruya da Akbaygil, piyasaların rayına oturmasının mutlak bir şekilde sokaktaki adamdan başlayarak, Londra'da bize borç vermesi muhtemel olan kurumlara kadar herkesi ikna edecek programın yayınlanmasına bağlı olduğunu, bu koşullara uyulursa kendisinin şahsen piyasalarda reel bir rahatlama beklediğini ifade etti.

Piyasalardaki tıkanıklığın görüşmelerde ele alınıp alınmadığının sorulması üzerine de Akbaygil, sadece döviz piyasası değil, diğer piyasalarda da zincirleme bir tıkanma, aksama bulunduğunu, fakat bütün bunların programla çözüleceğini kaydetti.

Akın Akbaygil, öğleden sonraki toplantıya ilişkin de, "Sabahki konuşmalarımızı üyelere anlattık. Orta çaplı bankalar katıldı. Sabah büyük özel bankalar vardı. Öğleden sonraki toplantıya, orta çaplı bankaların hemen hemen hepsi geldi" dedi.

Üyelerinin tepkisinin ne olduğunun sorulması üzerine de Akbaygil, üyelerin Bankalar Birliği'nin teşebbüsünü takdirle karşıladığını sözlerine ekledi.

UMUT: MERAK ETMEYİN HERŞEY DÜZELECEK

Finansbank Genel Müdürü Onur Umut, Bankalar Birliği'ndeki toplantıya ilişkin, "olumlu şeyler, ülkenin hayrına ilişkin şeyler konuşuluyor. Merak etmeyin her şey düzelecek" dedi.

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş de, toplantıda çok önemli ve güzel görüşmeler yapıldığını, Bakan Derviş'le sabah gerçekleştirilen toplantıdaki konuşmaların anlatıldığını dile getirdi.

Sabahki toplantıya katılan Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve TEB Genel Müdürü Akın Akbaygil ile Koçbank Genel Müdürü Halil Ergür ve Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Kubilay Cinemre'nin, 30'a yakın orta ölçekli bankanın temsilcilerinin yer aldığı öğleden sonraki toplantıya da katıldıkları bildirildi.

TOPLANTIYA KATILAN BANKALAR

Öğleden sonraki toplantıya katılan orta ölçekli bankalar ve temsilcileri şöyle:

"Anadolubank Genel Müdürü Ersin Dedekoca, Tekstil Bank Genel Müdürü Pulat Akçin, İnterbank Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdür Kadir Günay, Eskişehir Bankası Genel Müdür Onur Arı, Finansbank Genel Müdürü Onur Umut, Finansbank Bölüm Başkanı Köksal Çoban, Milli Aydın Bankası Genel Müdür Yardımcısı Cüneyt Sarac, Türk Ticaret Bankası Genel Müdür Vekili İsmet Tuğul, Türkiye İmar Bankası Genel Müdür Yardımcısı Koray Özkaya, Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, Alternatif Bank Genel Müdürü Alev Göçmen, Alternatif Bank Genel Müdür Yardımcı Kerim Rota, MNG Bank Genel Müdür Vekili Murat Kuloğlu, Fiba Bank Genel Müdürü Cenk Tülümen, Şekerbank Genel Müdürü Hasan Basri Göktan, Ulusal Bank Genel Müdür Yardımcısı Azmi Yıldırım, EGS Bank Genel Müdürü Kubilay Kırman, Sümerbank Genel Müdür Yardımcısı Mazhar Tezan, Bank Ekspres Genel Müdürü Doğan Tunalı, Bayındırbank Genel Müdürü Levent Tarhan, Koçbank Genel Müdür Yardımcısı Mert Yazıcıoğlu."

Ayrıca Körfezbank, Toprakbank, Kentbank, Oyakbank, Sitebank ve Turkishbank'dan da temsilcilerin toplantıya katıldığı öğrenildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!