‘Bankadan geç’ sınırı son anda 10 milyar

Güncelleme Tarihi:

‘Bankadan geç’ sınırı son anda 10 milyar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2003 01:34

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, bugünden itibaren devreye giren ‘‘ödemeleri bankadan yap’’ sınırını son anda 5 milyar liradan 10 milyar liraya çıkardıklarını açıkladı. Unakıtan, bu rakamın kademeli olarak 5 milyar liraya indirileceğini de söyledi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, bugün yürürlüğe giren kayıt dışı ekonominin önlenmesi amacıyla mal ve hizmet alımlarında 5 milyar liranın üzerindeki ödemelerin bankacılık sisteminden geçirilmesini düzenleyen tebliğde değişiklik yapıldığını ve genelgeyi 10 milyar lira olarak düzenlediklerini söyledi. Unakıtan bu miktarın kademeli olarak 5 milyar liraya düşürüleceğini açıkladı. Unakıtan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Ersin Özince, Gelirler Genel Müdürü Osman Arıoğlu ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük ile birlikte TOBB'da düzenlediği basın toplantısında, kayıt dışı ekonomiyle mücadele konusunda alınan önlemlerle ilgili bilgi verdi.

Kemal Unakıtan, 10 milyar lira ve üzerindeki ödemelerin finans kesimi üzerinden yapılması uygulamasının vatandaş açısından bir sıkıntı yaratmayacağını söyledi.

Halkın yeni uygulama nedeniyle ‘‘Eyvah, ne oldu? Kayıt dışına mı gidiliyor? Yeniden Nereden Buldun mu geliyor?’’ şeklinde yanılgı içinde olmamasını isteyen Unakıtan, ‘‘Yeni düzenleme bir teşviktir. Bundan sonra nakit toplumu olmaktan çıkacağız. Daha çok bankalar kanalıyla çalışılacak. Faiz istemeyenler varsa bunlarda özel finans kurumları aracılığıyla çalışsın’’ dedi. Kredi kartları, EFT'ler ve posta havalesi dahil havalelerin de bankacılık yoluyla ödeme şeklinde değerlendirileceğini kaydeden Unakıtan, bunların tümünün ekonomiye uyan bir sistem olduğunu ifade etti. Ülkemizde kredi kartıyla ödemenin yaygınlaştığını, bunun daha da çoğalacağını anlatan Maliye Bakanı, bu tür ödemelerin kolaylaştırılması için kredi kartı sözleşmeleri ile senetlerdeki damga pullarını kaldırdıklarına dikkati çekti.

Kamu ve yabancılarla ilgili işlemler ile aracı kurum işlemlerinin 10 milyar uygulamasının kapsamı dışında bırakıldığını da belirten Unakıtan, şöyle devam etti: ‘‘Vatandaşımızın, esnafımızın, şirketlerimizin bizi anlayışla karşılayacaklarını ümit ediyorum. 10 milyar lira tüketim için hiç önemli değil. Tüketim masrafları, 10 milyarın altında kaldığı için halka gelen bir sıkıntı yok. Bu karar ile 10 milyarın üzerindeki ödemeler banka yoluyla, çekle ya da bankadan tahsil edilen senetlerle yapılmalı. Bu konuda herkesten anlayış ve uyum bekliyoruz.’’

BUNA DA ALIŞIRLAR

Yeni bir sisteme her yerde bir tepki, reaksiyon olacağına dikkat çeken Unakıtan, şöyle devam etti: ‘‘Belli zaman içinde buna alışılır. Geçiş dönemlerinin sert ve büyük kesimleri rahatsız edecek şekilde olmaması lazım. Önemli olan hedefe ulaşmaktır. Reaksiyon büyük olursa hedefe varmak zorlaşır.’

Özince: Banka masrafını rekabet belirleyecek

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, belirli limitte aşan ödemelerin finans sektörü üzerinden yapılmasını ‘‘Çok ciddi bir adım’’ olarak niteledi. Özince, Türkiye'de paranın bir maliyeti bulunduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: ‘‘Bu maliyet, nakti çok kullanmamızdan kaynaklanıyor. Kaydi parayı ne kadar çoğaltırsak maliyet o kadar azalır. Paranın ücretleri de o kadar düşük olur. Bankacılık sisteminde bir fiyat belirlememiz söz konusu değil. Fiyatı rekabet belirler.’’

TÜSİAD: Radikal reform

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), mal ve hizmet alımlarında 10 milyar liranın üzerindeki ödemelerin bankacılık sisteminden geçirilmesi uygulamasının kayıtdışı ekonomiyle mücadelede radikal bir reform niteliği taşıdığını bildirdi.

TÜSİADdan yapılan açıklamada, tüm gelişmiş ekonomilerde belirli bir miktarın üzerindeki tahsilat ve ödemelerin banka sistemi aracılığıyla yapılmasının genel bir kural olarak benimsendiği vurgulanarak, şöyle denildi: ‘‘Bu uygulama sayesinde mal ve hizmetlerin bedelleri ile elde edilen gelirler şeffaflık kazanacak ve hesap verebilirlik ilkesi hayata geçmiş olacaktır. Uygulama, Türk ekonomisinin gerçek gelir düzeyinin saptanmasına olanak sağlayacaktır.’

Cezası 840 milyon lira

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, vatandaşları yeni düzenlemeye uymaya da çağırarak, aksi halde 200, 400 ve 840 milyon liralık cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalacakları uyarısında bulundu.

Futbolcu transferi de kapsamda

Kemal Unakıtan, futbolcu transfer paralarının yeni düzenleme içinde yer alıp almayacağı sorusunu yanıtlarken 10 milyar liranın üzerindeki her şeyin buna dahil olduğunu belirtti. Unakıtan, ‘‘Spor kulüplerimize de azami kolaylığı yaptık. Bundan sonra onların dürüst davranacağını düşünüyoruz’’ dedi.

Enflasyon Muhasebesi Bakanlar Kurulu'nda

Kemal Unakıtan, enflasyon muhasebesine ilişkin Kanun taslağının Bakanlar Kurulu'na sunulduğunu bildirdi. Yıllardan beri yapılması arzu edilen ancak bir türlü gerçekleştirilemeyen enflasyon muhasebesinin Türk ekonomisi, yabancı sermaye ve yatırımlar için çok önemli olduğunu kaydeden Unakıtan, buna ilişkin düzenlemeyi hazırlayarak önemli bir iş başardıklarını söyledi. Her kesimden yardım aldıklarını vurgulayan Unakıtan, ‘‘Bütün kesimlerin esiri olan bu çalışmayı yaptık, bitirdik. 1 Ocak 2004'den itibaren artık firmalar enflasyon muhasebesi uygulayacak’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!