Bankacılıkta faiz ve likidite riski var

Güncelleme Tarihi:

Bankacılıkta faiz ve likidite riski var
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2012 00:00

Kalkınma Bakanlığı’nın hazırladığı ekonomi raporunda “Borçlar, varlıklara göre daha kısa vadeli durumda olduğundan sektör faiz ve likidite riski ile karşı karşıyadır. Bu da şoklara karşı bankaların hassasiyetini artırmaktadır” denildi.

Haberin Devamı

KALKINMA Bakanlığı, faiz ve likidite riskine dikkat çekerek, “Bankacılık sektöründe borçlar, varlıklara göre daha kısa vadeli durumda olduğundan sektör faiz ve likidite riskiyle karşı karşıyadır. Bu da şoklara karşı bankaların hassasiyetini arttırmaktadır” tespitini yaptı. Bakanlık, kamu yatırımlarının büyümeye olumlu katkısı olduğunu da açıkladı.
Bakanlık tarafından hazırlanan ekonomik tespitler raporunda bankacılık sektörüyle ilgili “Borçlar, varlıklara göre daha kısa vadeli durumda olduğundan sektör faiz ve likidite riski ile karşı karşıyadır. Bu da şoklara karşı bankaların hassasiyetini artırmaktadır. Bu yeni düzenlemelerle vade uyumsuzluğu giderilerek borçların vadesi uzatılmaya çalışılmaktadır” denildi.
Alt kurumların yüksek harcamalarına da dikkat çekilen raporda, şu tespitlere yer verildi:

Haberin Devamı

TCDD’nin etkisi var

· Sermaye giderleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,1 artarak 7,2 milyar TL olurken, borç verme geçen yıla göre önemli oranda artarak 4,1 milyar lira oldu. Borç vermede gözlenen yüksek oranlı artış ise TCDD’ye yapılan 1,9 milyar liralık transferden kaynaklandı.

ÖTV ve ÖİV kaynaklı

· Yurtiçi talepteki artışın ılımlı şekilde yavaşlamasıyla beraber dahilde alınan mal ve hizmet vergileri tahsilatı 2012 yılı ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,1 oranında artarak 51,9 milyar liraya ulaştı. Tahsilatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30,6 oranında artmasına karşın, dahilde alınan KDV tahsilatındaki yüzde 1,7 oranındaki ve Özel Tüketim Vergisi ile Özel İletişim Vergisi tahsilatında gerçekleşen sınırlı artışlar bu gelişmenin en büyük nedeni oldu.

Büyümeye katkı yaptı

· Birinci çeyrekte ihracattaki artış yüzde 13,2 oranında gerçekleşirken ithalat yüzde 5 oranında azaldı. 2011 yılının üçüncü çeyreğinden itibaren net ihracatın büyümeye pozitif katkı verdiği gözlendi.

Kamunun etkisi oldu

· Özel tüketim ve özel sabit sermaye yatırımlarında önemli miktarda duraksama kaydedildi. Kamu tüketim ve yatırımlarında ise büyümeye katkı görüldü. Net ihracatın 4,5 puan katkısı büyümede en önemli kaynak oldu. 2011’in üçüncü çeyreğinden sonra net ihracat da büyümeye olumlu katkı yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!