Bankacılık sektörünün yüzde 26'sı yabancıların

Güncelleme Tarihi:

Bankacılık sektörünün yüzde 26sı yabancıların
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2006 13:04

Yunanistan Ulusal Bankası’nın Finansbank’ı almasıyla birlikte yabancı sermayenin Türkiye’de yönetimini kontrol ettiği ya da paylaştığı bankaların sektördeki toplam payı da yüzde 26’ya kadar yükselecek.

Yabancı payının hisse oranları dikkate alınarak yapılan hesaplamaya göre ise yabancı sermayenin sektördeki payı yüzde 12’yi bulacak. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre, hisselerinin tamamı Fortis Bank (Dışbank) da dahil yabancı sermayeye ait olan bankaların 2005 yılı sonu itibariyle Türk bankacılık sektörünen toplam aktifleri içerisindeki payı yüzde 5.2 düzeyinde bulunuyor.

Ancak BDDK yabancıların sermayesinin önemli bir bölümüne sahip olduğu diğer bankaları yabancı mermayeli banka olarak sınıflandırmıyor. Ancak yabancı sermayenin hisselerinin önemli bir kısmına sahip olduği Koçbank, TEB, Yapı ve Kredi Bankası, Garanti Bankası ve Finansbank da yabancı sermayeli banka olarak nitelendirildiğinde yabancı sermayenin geçen yıl ve bu yılki satınalmalarla bankacılık sektöründeki etkinliği önemli ölçüde büyüttüğü ortaya çıkıyor.

BDDK’nın yabancı sermayeli banka olarak sınıflandırdığı bankalarla, yabancı sermayenin son dönemde ortak olduğu diğer bankaların toplam aktifleri 2005 sonunda 103 milyar YTL olarak hesaplandı. Bunun 20.7 milyar YTL’si yabancı sermayeli banka olarak sınıflandırılan bankalara, 82 milyar YTL’si ise Koçbank, TEB, Yapı ve Kredi Bankası, Garanti Bankası ve Finansbank gibi bankalara ait bulunuyor. Buna göre yabsancı sermayenin tümüylye hasp olduğu ya da yönetimini korntrol ettiği bankaların 2005 sonunda 397 milar YTL olan toplam bankacılık sektörünün aktifleri içerisindeki payı yüzde 25.9 olarak gerçekleşti.Yabancı sermaye Koçbank ve TEB’in yüzde 50’sini, Garanti Bankası’nın yüzde 25.5’ine, Yapı ve Kredi Bankası’nın ise yüzde 28.7’sini kontrol ediyor.

Yabancı sermayenin ortak olduğu bankalardaki hisse oranları dikkate alınarak yapılan hesaplama ise sektördeki toplam yabancı payının 2005 yılı sonundaki aktiflere göre yüzde 11.9 düzeyine çıktığını gösteriyor. Söz konusu oran BDDK uzlanları tarafından 2004 yılı sonunda yüzde 3.33 olarak hesaplanmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!