Bankacılardan kasalarımız dolu, endişe etmeyin çağrısı: Vatandaş isterse parası hazır

Güncelleme Tarihi:

Bankacılardan kasalarımız dolu, endişe etmeyin çağrısı: Vatandaş isterse parası hazır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2018 22:10

BANKACILIK sektörü mevduatlara ilişkin dedikodulara prim verilmemesini isterken bankacılık sisteminin sağlam ve herkesin parasının da sistemde güvende olduğu çağrısı yaptı. Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, “Bütün efektifleri kasamıza doldurduk. Bunları taşımanın da bize maliyeti var ama zararı yok, vatandaş isterse masanın üzerinde parası hazır” dedi. Garanti Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil de bankacılık sektörünün sahip olduğu yabancı para likiditesinin 100 milyar dolar olduğunu belirterek, “Bankaların likidite ile ilgili olağan dışı durumlara hazırlığı tamdır” dedi.

Haberin Devamı

Denizbank Genel Müdürü Ateş, AA’ya yaptığı açıklamada, son günlerde piyasalarda yaşanan gelişmelerin spekülatif bir atak olduğunu, biraz heyecan yarattığını belirterek, hane halkına, bütün partilere ve basına duyarlı davranışları için teşekkür etti. Türkiye’nin çok tedbirli bir şekilde bazı önlemleri küresel krizlere ve dünyada gelişebilecek olumsuz hallere karşı son 10-15 yıldır almakta olduğunu ifade eden Ateş, şunları kaydetti: “BDDK, SPK, Hazine, Merkez Bankası bütün bankacılık sistemiyle birlikte doğru tavırları zamanında ve eş zamanlı olarak alabildi. ATM’lerimize olabildiğince efektif yükledik. Bugün itibarıyla bankacılık sisteminin kullanabileceği limit 50 milyar dolardır. Bir de 20 milyar dolar swap imkanı var. Toplamda 70 milyar dolar. Herkesin parası, mevduatı nkacılık sisteminde ve emniyette. 2001’den farklı olarak bankalar, kimse birbiriyle itişip kakışmıyor.” Merkez Bankası’nın açtığı limite kimsenin saldırmadığına dikkati çeken Ateş, “Benim bankamda sadece dünya kadar dövizin TL’ye döndüğü haberini alıyoruz. Türkiye’nin büyük bir ülke olduğunu, birlik ve beraberlik içerisinde hareket ettiği zaman gerek kamu gerek özel sektör gerek hane halkı gerekse bankacılık sektörü kimsenin sırtımızı yere getiremeyeceğini bir kez daha gösterdik” dedi.

Haberin Devamı

VADESİNDE ÖDENİR
Ateş, gerek Türk bankacılığının gerekse özel sektördeki yurtdışından direkt borçlanabilen kurumların geri ödeme yeteneklerinin bulunduğunu belirterek, bu geçiş sürecini müteakkip zaten yeni borçlanmanın devam edeceğini, mevcutların da vadesi geldiğinde ödeneceğini söyledi. Bu tür borçlanmaların temelinde hep ticaretin yattığını ifade eden Ateş, “Finansta ekonomiyi etkileyen çok önemli bir unsur var o da güven. Endişeye mahal olacak bir durum yoktur. Yeter ki bu spekülasyonlara meydan veren tarafta biz olmayalım da o anda alan-satan zarar görmesin” dedi. Ateş, sosyal medyada mevduatlara el konulacağına ilişkin gerçeği yansıtmayan iddiaların bulunduğuna dair iddiaların hatırlatılması üzerine, şu ifadeleri kullandı: “Konuşmaya bile değer bulmuyorum. Şu anda bırakın yurtseverliği şunu bunu bir vatandaş olarak bile bu tür şeylere gülüp geçmek lazım. Böyle bir şeyin bahis konusu edilmesi bile akla zarar.”

Haberin Devamı

HİÇ KİMSENİN ENDİŞESİ OLMASIN
GARANTİ Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil, bankacılık sektörünün sahip olduğu yabancı para likiditesinin 100 milyar dolar seviyesinde olduğunu belirterek, “Bankaların likidite ile ilgili olağan dışı durumlara hazırlıkları tamdır. Dolayısıyla kimsenin bir endişesinin olmaması gerekir” dedi. Erbil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son günlerde yaşanan gelişmeleri akılla izah etmekte zorlandıklarını söyledi. Erbil, “Bizim bildiğimiz prensiplere, ekonomik gerçeklere ve temellere aykırı bir piyasada dalgalanma ve fiyatlama var” dedi. Ekonomik olmayan, daha çok global şartlardaki değişikliklerin, global şartların yönetim şekillerinin değişmesinin, coğrafi öncelikler gibi şeylerin ön plana çıktığını ifade eden Erbil, “Bunlar ön plana çıktığında, haddinden fazla bir dalgalanmaya sebebiyet veriyor. Yaşadığımız durumu ben böyle görüyorum. Önümüzdeki günlerde stabilize olacaktır. Bu konuyla ilgili ataklar olabilir mi? Bugüne kadar yaşadıklarımız olmayacağını garanti etmiyor. Tedbirler alınacaktır. Her paydaşla bu önlemler çerçevesinde akılla izah edemediğimiz volatiliteyi bu şekilde geçireceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Erbil, Merkez Bankası ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) aksiyon planlarına da değinerek, şunları kaydetti: “Öncelikler belli. Bundan sonra alınacak tedbirler hem bu problemleri bir şekilde tedavi edecek tedbirler olacaktır hem de ekonomiyi daha stabilize etmek, kuru normalleştirmek adına faiz vesaire gibi şeyler de zamanı geldiğinde o silah da çekilecektir.”

BANKALARDAN UYARI MESAJI
DÖVİZ kurlarındaki hareketliliği fırsat bilenlere karşılık bankalar müşterilerine uyarı mesajları göndermeye başladı. Gelen şikayetleri değerlendiren bankalar dün müşterilerine gönderdikleri uyarı mesajlarında, “Bankamızın adını kullanarak mevduatlarınızı garanti altına aldıklarını iddia eden linklere sakın tıklamayın” ifadelerine yer verdi. Bankalardan müşterilere giden o mesajda, “Değerli müşterilerimiz. Bankamızın adını kullanarak dolar ve Euro kur artışına karşılık mevduatlarınızı garanti altına alıyoruz gibi vaatlerde bulunan ve bankamıza ait olmayan aramalara ve gönderilen SMS’lere itibar etmeyiniz. Şüpheli SMS, mail ve sosyal medya reklamları yer alan linklere tıklamayınız. Size her zaman ulaşabilmemiz için bankamızın iletişim bilgilerini güncel tutunuz” denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!