Balıkçılar umutlu döndü

Güncelleme Tarihi:

Balıkçılar umutlu döndü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2018 22:35

GEÇEN yıl kötü bir sezon geçiren balıkçılar 1 Eylül gecesi denizlere açıldı. Sabaha karşı hallere ulaşan balıkçılar, denizden umutlu döndü. Bu yıl balığın bol olmasını beklediklerini söyleyen balıkçılarla İstanbul Gürpınar’daki Balık Hali’nde konuştuk. Balıkçılar, “Palamutun çiftinin fiyatı 15 TL’den 40 TL’ye kadar alıcı buldu. Balık beklendiği gibi bollaşırsa fiyatlar daha da düşer” dedi.

Haberin Devamı

DENİZLERDE av yasağı 1 Eylül itibariyle sona erdi. Av sezonunun başlamasıyla birlikte 15 Nisan’dan bu yana avlanmayı bekleyen balıkçılar denize açıldı. Bu yıla büyük umutlarla giren balıkçılar, avın ilk gününde kasa kasa balıklar geri döndü. İstanbul Gürpınar’daki Balık Hali’nde sabaha karşı 04.00’te biz de ava giden balıkçıları karşılayanlar arasında yer aldık. Geçen yıl kötü bir sezon geçiren balıkçıların, bu yıl avın ilk günündeki görüşlerini aldık. Hale gelen neredeyse tüm balıkçılar bu yıl geçen yılın aksine çok daha fazla balık olacağını, hem vatandaşın ucuza balık yiyebileceğini hem de kendilerinin para kazanabileceğini söyledi. Balık halinde, balık almayı bekleyen onlarca perakendeci de bulunuyordu. Yanaşan her teknenin önünde bir anda kalabalık oluşurken, dakikalar içinde balıklar tükendi.

Özellikle denizlerde palamut ve hamsinin bu yıl yoğun olmasını beklediklerini ifade eden balıkçılar da, “İlk gün güzel beklentilerle geri döndük. Balık bol gibi gözüküyor. Ancak 15 Eylül itibariyle deniz kendini tam belli edecektir. Bu tarihten önce balık bütün sezon boyunca bol olacak demek çok doğru olmaz” diye konuştu.

PALAMUTUN ÇİFTİ 15 TL
Hale gelen balıkların çoğunluğunu palamut ve istavrit oluşturdu. Sabah karşı 04.30’da hale yanaşan balıkçı teknesinde çalışan bir tayfa, geçen yılın aksine denizin bu yıl daha bereketli olduğunu söyledi. Palamut avladıklarını ifade eden balıkçı, “Geçen yıl para kazanamamıştık. Vatandaş da ucuza balık tüketememişti. Bu yıl ise özellikle balık tezgahlarının kralı palamut olacak gibi duruyor” dedi. Halde konuştuğumuz bir kabzımal da fiyatlar hakkında bilgi verdi ve şunları söyledi: “Palamut çift olarak satılır. Çiftinin fiyatı 15 TL’den başlıyor, 40 TL’ye kadar çıkıyor. Gelen balıktan anladığımız kadarıyla bu sene balık bol olacak. Bu da fiyatların düşeceği anlamına geliyor.” Çanakkaleli balıkçılar ise kuvvetli rüzgarın etkisiyle sezonun ilk saatlerinde beklediği oranda balık avlayamadı. Anadolu Ajansı’nda yer alan habere göre, Saroz Körfezi’nde yakalanıp Çanakkale Balık Hali’ne sardalyanın kasası 200 liradan alındı. Palamutun çifti 40, barbunyanın kilogramı 40 ve kocagözün kilogramı ise 25 liradan satışa sunuldu. Sardalyanın kilogramı ise tezgahta 25-30 liradan tüketiciye sunuldu.

Balıkçılar umutlu döndü



TÜKETİM ARTMALI
DENİZLERDE bu yıl hamsi ve palamut balığının bol olacağını, bu bolluğun Türkiye’de kişi başına düşen balık tüketimini artırmasını beklediklerini dile getiren Su Ürünleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, ABD ve AB ülkelerinde kişi başına yıllık tüketimin 25 kilograma, Japonya’da ise 80 kilograma kadar çıktığını vurguladı. Sagun, “155 ülkeye su ürünleri ihraç ediyoruz. Ancak Türkiye’de kişi başına yıllık ortalama balık tüketimi 6-7 kilogram seviyesinde. Tüketimi artırmak için daha çok çalışmalıyız” diye konuştu.

CEZALAR YETERSİZ
İZMİR Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şahin Çakan da, 41 yıldır aynı su ürünleri kanunun kullanıldığını belirterek, kaçak avcılığa ağır cezalar getirecek yeni bir kanun taslağı hazırlanmasını istedi. Çakan, şunları söyledi: “1971’de revize edilen, 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu halen uygulanıyor. Teknoloji gelişti, gemiler büyüdü, donanımlar arttı ama kanun aynı kanun. Bu kanunda kaçak avcılığın önü açık. Kaçak avcılığın cezası 1200 lira. Daha ağır bir cezası olsa, ruhsatı iptal edilse bir daha bu suç tekrarlanmaz.”

ÇİNEKOP VE İSTAVRİT BEKLENTİSİ
İSTANBUL, Gürpınar’daki Balık Hali’ne istavrit getirdiğini kaydeden bir balıkçı da, “Avcılar açıklarında avlandık. İstavritle geri döndük. Bu sene denizde palamut bol görünüyor. Böyle devam etmesini umuyoruz. İstavritin kasa fiyatı 180 TL ile 220 TL arasında satıldı” diye konuştu. Başka bir balıkçı ise tekir, çinakop ve istavritin de bu yıl bolca kendisine tezgahlarda yer bulacağını söyledi.

BAKMADAN GEÇME!