Balıkçı tekneleri denize değil, satışa hazırlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Balıkçı tekneleri denize değil, satışa hazırlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2009 10:42

Tekirdağ Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Erdal Coşkunçay, 1 Eylül'de “Vira Bismillah” diyerek denize açılacak olan Tekirdağlı balıkçıların, bankalara olan borçlarından dolayı ipotekli olan teknelerini denize değil, satışa hazırladıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Tekirdağ Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Coşkunçay, yaptığı açıklamada, Marmara Denizi'nde 2 yıldır görülen kaykay çamuru nedeniyle balıkçıların sıkıntı yaşadığını belirterek, birçok balıkçının icralık olduğunu belirtti.

Kooperatife bağlı 85 balıkçının bulunduğunu, bunların 50'sinin faal olarak balıkçılık yaptığını anlatan Coşkunçay, bu balıkçılara ait yaklaşık 100 teknenin bankalara olan borçlarından dolayı ipotekli olduğunu bildirdi.

Kaykay nedeniyle balıkçıların 2 yıldır büyük kayıp yaşadığını, bunu ilgili bakanlığa ileterek “afet” ilan edilmesini istediklerini belirten Coşkunçay, şöyle konuştu:

“Şu anda denizdeki kaykay oranı yüzde 10 civarında. Ancak kaykay bir gecede neredeyse denizi tamamen kaplıyor. Nasıl bir çiftçinin başına olumsuz hal geldiğinde afet kapsamına alınıp devlet yardım ediyorsa, bize de aynı şekilde yardım edilmesi gerekiyor.

2 yıldır kaykay dolayısıyla istediğimiz oranda balık tutamadığımızdan geçimini bu işten sağlayan insanlar olarak hepimiz bankalara borçlandık. Bu nedenle bu yıl teknelerimizi denize değil, satışa hazırlamak durumunda kaldık. İpotekli olan bütün teknelerimiz kısa zamanda satışa çıkacak. Sakıntılarımızın giderilmesi için balıkçılıkla ilgili bir bakanlığın kurulmasını istiyoruz.”

Tekirdağ'da kanalizasyonun denize akıtıldığını ve siteler yapılırken çıkan toprağın da denize döküldüğünü iddia eden Coşkunçay, bu nedenle artık levrek ve kaya balığının Tekirdağ'da çıkmadığını söyledi.

Özellikle kaya balığının kumda yaşamasının mümkün olmadığından buradan Saroz'a, oradan da Yunanistan'a gittiğini belirten Coşkunçay, yetkililerin bu tür konulara dikkat etmesi gerektiğini kaydetti.

Marmara Denizi'nde yapılan ölçümlerde oksijen seviyesinin de düşük çıktığından balık çeşidinin azaldığını ileri süren Coşkunçay, “Tekirdağ'da orkinos balığı senelerden beri çıkmıyor. Bu dönemde olması gereken uskumru, çinekop ise tutulamayacak kadar az. Şu anda denizde az miktarda tutabildiğimiz palamutun çifti 35-15 liraya, çinekopun ise tanesi 5-6 liraya alıcı buluyor” dedi.

“AĞLAR ÇALINIYOR”

Yaşadıkları bu sıkıntılara rağmen amatör balıkçıların da işlerine engel olduğunu anlatan Coşkunçay, şunları kaydetti:

“Amatör balıkçılar, balıkların göç yolunu değiştirerek işimize engel oldukları gibi bazıları da denizdeki ağlarımızı çalıyorlar. Benim kısa bir zaman önce kendime ait 1500 metre ağım çalındı. Bu olaydan 20 bin liralık zararım var.

Bazı amatör balıkçılar ise ağdaki balıklarımızı çalıyorlar.

Biz kesinlikle amatör balıkçıları güneş battıktan sonra deniz görmek istemiyoruz. Bu balıkçılar geceleri ışıklarını açarak balıkların göç yolunu değiştiriyorlar. Balığın en çok korktuğu şey de ışıktır. Şu anda denizde palamut geçişi başladı. Ancak amatör balıkçılar dolayısıyla palamut tutamıyoruz.”

HAMSİ BOLLUĞU YAŞANACAK

2 yıldır kaykay dolayısıyla hamsinin Karadeniz'den Tekirdağ'a gelişinin engellendiğini ifade eden Coşkunçay, “Bu yıl kaykay olmazsa Marmara Denizi'nde hamsi bolluğu yaşanacak” dedi.

2 yıldır tutulamayan hamsinin denizde büyüyerek, çoğaldığını anlatan Coşkunçay, Ramazan ayı dolayısıyla da ilk etapta satışın fazla olmayacağından eldeki balığın tüketilmesi için fiyatların düşeceğini bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!