Bakliyat ihracatında temmuz rekoru

Güncelleme Tarihi:

Bakliyat ihracatında temmuz rekoru
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2023 07:00

İSTANBUL Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) temmuz ayı ve 2023 yılı ocak-temmuz dönemi ihracat rakamlarını açıkladı.

Haberin Devamı

İHBİR’in temmuz ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19.20 artışla 257 milyon dolara ulaşırken, hububat sektörünün Türkiye geneli temmuz ayı ihracatı ise geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 69 artışla 1 milyar 398 milyon dolara yükseldi. Hububat sektörünün Türkiye geneli ocak-temmuz ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10.6 artışla 6.8 milyar dolar olarak gerçekleşirken, İHBİR’in ocak-temmuz ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 13.8 artışla 1 milyar 791 milyon dolara ulaştı.

575 MİLYON DOLAR

Temmuz ayında, hububat sektörünün en çok ihracat gerçekleştirdiği ilk üç ülke sırasıyla İtalya, Kanada ve Irak oldu. İtalya’ya ihracat geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 9.2 bin artışla 281 milyon dolara ulaşırken, ikinci sıradaki Kanada’ya ihracat bu ayda yüzde 6.4 bin artışla 229.6 milyon dolar oldu. Irak’a ihracat ise temmuz ayında yüzde 18 düşüşle 150 milyon dolar olarak gerçekleşti. Mal grupları olarak bakıldığında en fazla ihracat; 575.2 milyon dolarla hububat ürünlerinde gerçekleşirken, pastacılık ürünleri 197.6 milyon dolarla ikinci sırada, 183.7 milyon dolarla değirmencilik ürünleri üçüncü sırada yer aldı.

FİNANS TALEBİ

Haberin Devamı

Rakamları değerlendiren İHBİR Başkanı Kazım Taycı, “Temmuzda ihracatta gerçekleşen yaklaşık yüzde 70’lik artış çalışmalarımızın meyvesini toplamaya başladığımızın en önemli göstergesi” dedi. İhracatta hedeflere ulaşmak ve üstüne çıkmak için yeni yatırımların zorunlu olduğunu da kaydeden Taycı, bunun için üretici ihracatçının finansa erişiminin kolaylaştırılması gerektiğini belirtti.

 

BAKMADAN GEÇME!