Bakanlıkların ihale yasakları

Güncelleme Tarihi:

Bakanlıkların ihale yasakları
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2009 13:08

İçişleri ve Maliye Bakanlığı, 4734 Sayılı Kamu İhale, 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri ile 2886 Sayılı Devlet İhale Kanununa göre toplam 16 kişi ve firmaya muhtelif sürelerle ihalelere katılma yasağı getirdi.

Yasaklara ilişkin duyurular, Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandı.

Duyurulara göre İçişleri Bakanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından yapılan ihaleye katılan, “Erol Boya Kimyevi Ürünler Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi”ni ihalelerden men etti.

İstanbul Ticaret Odasına kayıtlı şirket, 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununa göre 1 yıl süreyle gerçekleştirilecek olan tüm ihalelere katılamayacak.

İçişleri Bakanlığı tarafından, 4734 Sayılı Kamu İhale ve 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununa göre Gerede İlçesi Köylere Hizmet Götürme Birliğinin ihalesine katılan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı, “Tek Çare Teknik Yapı İnşaat Taahhüt ve Ticaret Limited Şirketi” ile ortağı “Adem Ünalan” ve Mardin Derik Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanlığının ihalesine giren Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı, “Şevhat İnşaat Nakliyat Temizlik Gıda ve Hayvancılık Limited Şirketi” 1 yıl süreyle tüm ihalelerden men edildi.

İçişleri Bakanlığı ayrıca Konya Valiliği İl Kültür Turizm Müdürlüğünün ihalesine giren, Ankara Ticaret Odasına kayıtlı, “Demirlibahçe Ekmek Gıda İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi”ne de ihale cezası verdi.

Ankara Ticaret Odasına kayıtlı şirket, 13 Nisan 2009 tarihli bakanlık onayı ile yapılacak olan ihalelere katılamayacak.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI MAHALLİ İDARELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, 4734 Sayılı Kamu İhale ve 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununa göre toplam 5 firmaya muhtelif sürelerle ihalelere katılma yasağı getirdi.
Yasak getirilen firmalar ve yasak süreleri şöyle:

“Antalya Konaklı Belediye Başkanlığının ihalesine giren Antalya Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı Elsan Işın Mühendislik (Fevzi Yüksekkaya 6 ay tüm ihaleler), Gerede Belediye Başkanlığının yaptığı ihaleye katılan İstanbul Ticaret Odasına kayıtlı, Lipom Elektrik Aydınlatma İç ve Dış Ticaret Limited Şirketi ile ortağı Ömer Kalkan (6 ay), İstanbul Büyükşehir Belediyesi Levazım ve Ayniyat Müdürlüğünün ihalesine katılan İstanbul Ticaret Odasına kayıtlı Nil Plastik Kırtasiye Ürünleri Sanayi Ticaret Limited Şirketi (1 yıl), Keçiören Belediye Başkanlığının ihalesine giren Ankara Ticaret Odasına kayıtlı Lider Motor Yenileme Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ile ortağı Selahattin Şahbaz (6 ay), Kayseri Develi Belediye Başkanlığının ihalesine katılan, Kayseri Ticaret Odasına kayıtlı Öz-Ak Turizm İnşaat Gıda Otomotiv Tekstil Mobilya Dayanıklı Tüketim Maddeleri Nakliyat Sanayi Ticaret Limited Şirketi (1 yıl)”
Söz konusu firmalar belirtilen süreler içerisinde yapılacak olan tüm ihalelere katılamayacak.

EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü, “Öz-Ka İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi” ile ortağı “Yılmaz Ümit”e ihalelere katılma yasağı getirdi.

Buna göre Hakkari'de bulunan şirket, 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununa göre 2 yıl süreyle ihalelere giremeyecek.

4734-4735 SAYILI KANUNLAR

4734 Sayılı Kamu İhale ve 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu “yasak fiil veya davranışları” düzenliyor.
Söz konusu maddelerde, mevzuata aykırı davranışlardan bazıları şöyle sıralanıyor:

“Hile, vaat, tehdit, nüfuz kullanma, çıkar sağlama, anlaşma, irtikap, rüşvet suretiyle veya başka yollarla ihaleye ilişkin işlemlere fesat karıştırmak veya buna teşebbüs etmek.

-İsteklileri tereddüte düşürmek, katılımı engellemek, isteklilere anlaşma teklifinde bulunmak veya teşvik etmek, rekabeti veya ihale kararını etkileyecek davranışlarda bulunmak.

-Sahte belge veya teminat düzenlemek, kullanmak veya bunlara teşebbüs etmek.

-Alternatif teklif verebilme halleri dışında, ihalelerde bir istekli tarafından kendisi veya başkaları adına doğrudan veya dolaylı olarak, asaleten ya da vekaleten birden fazla teklif vermek.”

Bu arada İçişleri Bakanlığı 2886 Sayılı Devlet İhale Kanununa göre iki firmayı kurum ihalelerinden men etti.

Bursa İl Özel İdaresinin ihalesine katılan ve Bursa'da bulunan “Ahmet Özcan” ile Polatlı Belediye Başkanlığının ihalesine giren ve Polatlı'da bulunan “Davut Büyükkaya” 6 ay süreyle İçişleri Bakanlığının ihalelerine giremeyecek.

MALİYE BAKANLIĞI

Öte yandan Maliye Bakanlığı, 2886 Sayılı Devlet İhale Kanununa göre 4 kişi ve firmaya 1'er yıl süreyle tüm ihalelere katılma cezası verdi.

Antalya Defterdarlığı (Doğu Antalya Emlak Müdürlüğü) tarafından yapılan ihaleye katılan, “Yusuf Duman” ihalelerden men edildi.

Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından yasak getirilen kişilerde şöyle:

“İstanbul Defterdarlığı Avrupa Yakası Milli Emlak Daire Başkanlığı Beyoğlu Emlak Müdürlüğünün ihalesine katılan Aziz ve Nevzat Kurtoğlu ile Mahmut Meral (İstanbul)” 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu, “ihaleye fesat karıştırmak, ihale hükümlerini yerine getirmeme ya da eksik getirme” gibi durumlarda, ilgililere değişik sürelerle ceza verilmesini öngörüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!