Bakanlık bile SSK'ya borç takmış

Güncelleme Tarihi:

Bakanlık bile SSKya borç takmış
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 1999 00:00

Haberin Devamı

Yüksek Denetleme Kurulu raporunda SSK'nın kötü duruma düşmesinden, alacakların iyi takip edilmemesi nedeniyle yönetim sorumlu tutuluyor. SSK'ya 12 milyar 844 milyon lira borç takan Çalışma Bakanlığı'nın, çiçek, benzin, yemek ve uçak bileti gibi harcamaları bile SSK'nın sırtından yaptığı ortaya çıktı.

SSK'nın batmakta olduğu gerekçesiyle emeklilik yaşını 58-60'a çıkarmayı planlayan Çalışma Bakanlığı'nın, çiçek, yemek, uçak bileti ve benzin gibi masraflarını bile Sosyal Sigortalar Kurumu'nun sırtına yüklediği ortaya çıktı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan'ın, milyonlarca kişiye ilgilendiren Sosyal Sigortalar Kurumu'nu kurtarmak amacıyla işçi ve memurlara yüklenmesine tepkiler büyürken, kurumun batmasında bu bakanlığın da önemli katkısı olduğu belirlendi. Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'nun Sosyal Sigortalar Kurumu hakkında hazırladığı raporu Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sundu. Raporda yer alan bilgiler, SSK'nın nasıl batırıldığını gözler önüne seriyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi KİT Komisyonunda önümüzdeki günlerde görüşülmesi beklenen Yüksek Denetleme Kurulu raporuna göre SSK'nın Hazine'den 1997 rakamlarına göre tam 927 milyar 503 milyon lira alacağı bulunuyor.

ÇİÇEK PARASI

Sosyal Sigortalar Kurumu'nun diğer resmi dairelerden alacağı ise 1997 rakamlarına göre tam 38 milyar 194 milyon lira. Bu paranın 12 milyar 844 milyon lirası kurumun bağlı bulunduğu ve burayı iyi yönetmekle görevli olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın SSK'ya olan borcu. Bakanlığın SSK'ya olan bu borcu ise Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu raporuna göre, ‘‘Yemek, benzin, çiçek, uçak bileti, su ve telefon gideri’’ gibi harcamalardan oluşuyor.

Yüksek Denetleme Kurulu raporuna göre, bu borç, Çalışma Bakanlığı adına verilen yemek, uçak bileti ve çiçek bedeli ile bakanlığa alınan büro malzemeleri ve kırtasiye bedeli, bakanlık personelinin yemek borçları ve bakanlık otolarının benzin gideri ile tamir-bakım harcamalarından kaynaklanıyor.

PRİM YÜZSÜZLERİ

Yüksek Denetleme Kurulu raporunda Sosyal Sigortalar Kurumu'nun büyük miktarda prim alacağını tahsil edemediği de ortaya çıktı.

Yüksek Denetleme Kurulu raporuna göre, kurumun sigorta primlerinden dolayı 1997 yılı sonu itibarıyla işverenlerden 104 trilyon 190 milyar 869 milyon lira alacağı bulunuyor. Bu borçların 42.5 trilyon lirası kamu kuruluşlarından, 61.6 trilyon lirası ise özel sektörden kaynaklanıyor. Bu alacakların 33,5 trilyon lirası için SSK'nın yasal işlem başlattığı, ancak 70.6 trilyon liralık alacağın ‘‘Şüpheli alacaklar’’ kapsamında bulunduğu belirlendi.

YÖNETİM HATALARI

YDK raporunda alacakları tahsil etme konusunda SSK ve bakanlık yöneticilerine ağır eleştiriler yöneltiliyor. Raporda, ‘‘Bu durum, Kurumun işveren borçlarını yeterince izleyemediği ve yasal yollara başvurmakta geç kaldığını göstermektedir. İşveren borçlarının yeterince izlenememesi ise, Kurumu gelir kaybına uğrattığı gibi bir kısım alacakların da zaman aşımına uğramasına neden olmaktadır’’ denildi. YDK raporunda işverenler de eleştirilerek, ‘‘İşverenler de prim borçlarını ucuz ve kolay temin edilen bir kredi gibi grdüklerinden kolay kolay ödememektedirler’’ deniliyor. Raporda SSK'ya borcu olan kuruluşların basın yoluyla teşhir edilmesi uygulamasına 1998 yılı Ekim ayında son verilmiş olması da eleştiriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!