Bakanlık açıkladı! Afrika'yla 23,6 milyar dolarlık ticaret

Güncelleme Tarihi:

Bakanlık açıkladı Afrikayla 23,6 milyar dolarlık ticaret
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2023 09:37

Ticaret Bakanlığı "Afrika Kıtası ile ihracatımız geçen yıl 23,6 milyar dolar, Bu Yıl Ocak-Eylül Dönemi 15,3 milyar dolar olarak gerçekleşti” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklama şöyle:

Ticaret Bakanlığı olarak 2023 Türkiye Yüzyılını aynı zamanda “Ticaret Diplomasisi Yüzyılı” olması adına çalışmalarımızı ve planlamalarımızı bu yönde sürdürmeye, uyguladığımız ve hayata geçirdiğimiz politikalarla birlikte ise dünyanın her yerinde var olmaya önem veriyor, dünyanın en uzak köşesindeki ülkelerle dahi ticari ilişkilerimizi geliştirmek için adımlar atmaya devam ediyoruz.

Bu çalışmalar kapsamında uyguladığımız Uzak Ülkeler Stratejisi ve İslam Ülkeleri ile İhracatı Geliştirme Stratejisi’nin yanında, “Afrika Ülkeleri ile Ticari ve Ekonomik İlişkilerin Geliştirilmesi Stratejisi” ile kıta ülkeleriyle var olan köklü ve güçlü tarihi bağlarımızı ticari ve ekonomik yönden de geliştirmeye ve derinleştirmeye devam ediyoruz. 

Haberin Devamı

“AFRİKA KITASI İLE TİCARET HACMİMİZ SON 20 YILDA YÜZDE 800 ARTTI”

2003 yılında Afrika ülkeleri ile 5,4 milyar dolar olan ticaret hacmimizi, 2022 yılında 41 milyar dolara ulaştırdık. Afrika’ya ihracatımız geçen yıl 23,6 milyar dolara, halihazırda bu yıl için ( Ocak – Eylül ) 15,3 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Kuzey Afrika’dan Mısır, Fas, Cezayir ve Libya’ya; Sahra Altı Afrika’dan ise Güney Afrika Cumhuriyeti, Nijerya, Senegal, Cibuti ve Sudan’a ihracatımızı artırdık.

Ülkemizin Afrika ülkelerindeki yatırımları 10 milyar dolara ulaşırken, Türk müteahhitleri kıtada 85,4 milyar dolar değerinde proje üstlenmiş durumdadır. Enerji, inşaat, tarım, beyaz eşya, gıda, sağlık, eğitim ve altyapıya kadar pek çok sektörde firmalarımız Afrika pazarında aktif rol oynamaktadırlar.

İlerleyen süreçte kıtanın hızla büyüyen nüfusu ve artan talepleri ile ticaret ve yatırım bakımından önemli fırsatlar doğuracağı beklentisinin yanında “Birlikte Kazan” prensibiyle sadece ticari yaklaşım değil, kültürel mirasımızla dostluk temelleri üzerine kurulu bir ilişki diyaloğu kurulmasına yönelik çalışmalarımız ve desteklerimiz tüm hızıyla sürmektedir.

Bu doğrultuda 44’e ulaşan Büyükelçiliklerimizin sayısının yanına, kısa zamanda 31’e çıkardığımız Ticaret Müşavirlerimizle birlikte Afrika kıtası ile diplomasi, ekonomik ve kültürel yakınlaşmanın hızlanması amaçlanmaktadır. Bu diyaloglar neticesinde 48 Afrika ülkesi ile ticaret ve ekonomik işbirliği anlaşması, 5 Afrika ülkesi ile serbest ticaret anlaşması imzaladık.

Haberin Devamı

Hızla gelişen ikili ticari ilişkilerimiz ile ilerleyen dönemde; ihracatımızda kayda değer artış yaşanan Ruanda, Gabon, Burundi, Burkina Faso, Kongo, Namibya, Tanzanya, Somali, Eritre, Togo, Nijer, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Güney Sudan ve Sierra Leone gibi diğer Afrika ülkelerinde de bu performansı sürdürmeyi hedefliyoruz. 

“2022-2023 DÖNEMİ İÇİN BELİRLEDİĞİMİZ HEDEF ÜLKELER ETİYOPYA, GÜNEY AFRİKA CUMHURİYETİ, NİJERYA, LİBYA VE MISIR”

Afrika ülkelerine mal ve hizmet ihracatımızı artırmaya yönelik; geçen sene kamuoyuyla paylaştığımız “Uzak Ülkeler Stratejisi”ne Güney Afrika Cumhuriyeti ve Nijerya’yı dahil ettiğimiz eylem planımızla Etiyopya, Güney Afrika Cumhuriyeti, Nijerya, Libya ve Mısır’ı 2022-2023 dönemi için belirlediğimiz “Hedef Ülkeler” arasına eklenmiş bulunmaktadır. Kıtada bölgesel ve sektörel bazlı analiz çalışmalar neticesinde; Sahra altı Afrika ülkelerine başta çimento olmak üzere inşaat malzemesi sektörü, makine ve ilaç sektörleri; Kuzey Afrika ülkelerine ise elektrikli makine ve cihazlar ile savunma sanayi sektörlerimizi ihracatımızda potansiyel olarak değerlendirilmekte, bu kapsamda çalışmalar planlanmaktadır.

Haberin Devamı

“İHRACATÇILARIMIZ AFRİKA KITASINA ÖZEL DESTEK PROGRAMLARI GENİŞLETİLEREK UYGULANMAYA DEVAM EDİLMEKTEDİR”

Ticaret Bakanlığı olarak ihracatçılarımızın Afrika pazarında rahat bir hareket kabiliyeti elde etmeleri, aktif bir rol almalarını sağlamak için kıtaya özel destek hizmetleri verilmektedir.

Bu kapsamda;

- Son üç yılda Marka ve TURQUALITY® desteği ile 56 firma; birim kira desteği ile 31 firma; tanıtım desteği ile 32 firmaya destek sağlandı.
-2023 yılında Uluslararası Rekabetçiliği Geliştirme Projeleri (UR-GE) çerçevesinde, 6 adet (Fas, Cezayir, Güney Afrika Cumhuriyeti, Tunus) yurt dışı pazarlama faaliyeti gerçekleştirildi.
-2021-2023 döneminde toplam 39 Alım Heyeti düzenledi.
-2023 yılında 7 Genel Ticaret Heyeti programı (Fas, Etiyopya, Gana, Angola, Kenya, Tanzanya ve Kamerun) gerçekleştirildi; yılının geri kalanında ise Nijerya, Mısır, Tunus, Mozambik, Cezayir, Gabon, Moritanya ve Senegal’e olmak üzere 7 Genel Ticaret Heyeti programı daha düzenlenmesi planlanmaktadır.
-2023 yılında 11 Sektörel Ticaret Heyeti programı (Fas, Mısır, Nijerya, Güney Afrika, Libya, Kenya ve Etiyopya) gerçekleştirildi, yılın geri kalanında ise Nijerya’ya yönelik olarak 1 Sektörel Alım Heyeti programı daha planlanmaktadır.
-2023 yılında 47 fuara milli katılımı ve 122 fuara bireysel katılımı desteği sağlandı.

Haberin Devamı

Ticaret Bakanlığı olarak Türk ürünlerini ve Türk markalarını dünyanın her noktasında tanıtma ihracatını yapma, ulaştırılmasını sağlamak için çalışmalarımız hız kesmeden devam etmektedir. Türkiye’nin 2023 vizyonumuzda, Türkiye Yüzyılı’nda Türk markasının uluslararası ekonomik sistemin içerisindeki rolünü güçlendirmek, uluslararası ticaretteki payını artırmak için politikalarımızın yenilerini üretmeye, halihazırda uygulanan politikalarımızı genişletmeye devam edeceğiz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!