Bakan'dan petrol fiyatları açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Bakandan petrol fiyatları açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2011 11:49

Uluslararası Yatırımcılar Derneğinin 30. Olağan Genel Kurulu'na katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, artan petrol fiyatları hakkında konuştu.

Haberin Devamı

Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da yönetimlere karşı yaşanan ayaklanmaların ardından 100 doların üzerine çıkan petrol fiyatlarını değerlendiren Bakan Yıldız, "Günde 1,6 milyon varil petrol arzı yapan Libya'da üretim yüzde 25 oranında azaldı. Dünyada günlük petrol arzının 86 milyon varil civarında olduğunu düşünürsek dünya enerji piyasasında yaklaşık yüzde 1'lik bir düşüş anlamına geliyor.  Fiyatlar ise bu olayların ardından yüzde 10'dan fazla yükseldi. Kaldı ki, geçtiğimiz hafta Ryad'da 186 ülkenin katılımıyla düzenlenen Uluslararası Enerji Forumu'nda Suudi Arabistan'lı yetkililer bu açığı kapatmak için günde 4 milyon varil daha ilave petrol arzı yapabileceklerini söyledi.  Anlaşıldığı üzere ortada petrol olmadığı için yaşanan bir fiyat yükselişi yok. Tamamen petrol üreten ülkelerde yaşanan siyasi karışıklıklardan kaynaklanan bir fiyat artışı söz konusu. Bu ortam düzeldiğinde fiyatlar da eski seviyelere düşecektir" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye'de benzin fiyatlarındaki artışları da değerlendiren Yıldız, "Benzin ve doğalgaz fiyatlarında vergiler sabit ama hammade fiyatları arttığı için bu durum fiyatlara yansıyor. Her hahngi bir önlem almaya gerek yok. Siyası ortam düzelince bizde de fiyatlar eski seviylere düşecektir" dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!