Bakan'dan doğalgaz zammı açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Bakandan doğalgaz zammı açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2011 13:37

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Mısır'daki gelişmelerin elektrik ve doğalgaza zam yapılmasını gerektirecek bir durum oluşturmadığını açıkladı.

Haberin Devamı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin son iki yılda enerji yatırımlarının üretim tarafına 8 milyar lira civarında yatırım yaptığını anımsatarak, “Siyasi istikrarın artık sürdürülebilir olmasının piyasalardaki kabulü, bizim enerji sektöründeki işimizi daha da kolaylaştırdı” dedi.

Yıldız, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile Citigroup ve Oyak Yatırım'ın, enerji sektörünün geleceği ve elektrik üretim tesislerinin özelleştirmeleri ile ilgili olarak düzenlediği toplantıda yaptığı konuşmada, 2001 yılında Türkiye'nin enerji sektöründe önemli bir karar aldığını ve geçen bu dönemde alınan kararların uygulamasının başladığını hatırlattı.

“ELEKTRİK VE DOĞALGAZ FİYATLARINA ZAM GEREKTİRECEK BİR KONU YOK”

Taner Yıldız gazetecilerin akaryakıt fiyatlarına ilişkin sorusu üzerine, şunları söyledi:

“Dün, 'Elektrik ve doğalgaz fiyatlarına bölgemizdeki gelişmelerle birlikte zam yapılacak mı?' şeklinde bir soru soruldu. Ben şu anki verilerimizle, Mısır'daki ve bölgedeki gelişmelerle beraber elimizde elektrik ve doğalgaz fiyatlarına zam yapacak veri oluşmadı dedim. Akaryakıt fiyatları ile bunlar ayrı şeyler. O yüzden ben yine aynı cevabı veriyorum. Elektrik ve doğalgaza zam gelecek mi diye soruluyor, bizim şu anki elimizdeki verilerle bunlara zam yapılmasını gerektirecek bir konu olmadığını söyledim. Bu toz dumanın biraz inmesi lazım. Bunun ne kadar sürdürülebilir bir fiyat olduğu konusuyla alakalı şimdiden birşey söylemenin erken olduğunu söyledim. Bir hafta 10 günlük fiyat dalgalanmalarının kalıcı bir fiyat algılamasına yol açmaması gerektiğini söyledim, yine aynı cevabı veriyorum.”

ENERJİ SEKTÖRÜ LİBERALLEŞME KONUSUNDA KARARLI

Haberin Devamı

Türkiye'nin enerji sektörünün liberalleşmesiyle ilgili kararlılığına işaret eden Yıldız, bu dönemde enerji yatırımlarının özel sektör kanalıyla yapabilme kabiliyeti elde ettiğini anlattı. Yıldız, ülkenin büyüdüğünü ve geliştiğini, gittikleri uluslararası platformlarda öncelikle tebrikleri kabul ettiklerini belirterek, bunun son derece gurur verici olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin son iki yılda enerji yatırımlarının sırf üretim tarafına 8 milyar lira civarında yatırım yaptığını hatırlatan Yıldız, bunun özel sektör temsilcileriyle gerçekleştirildiğini anlattı. Sağlanan siyasi istikrarın da önemine işaret eden Yıldız, “Siyasi istikrarın artık sürdürülebilir olmuş olmasının piyasalardaki kabulü, bizim enerji sektöründeki işimizi daha da kolaylaştırdı” diye konuştu.

Son 8 yıl içinde 25 milyar dolarlık bir yatırımla birlikte kurulu gücün 1,5 katına çıktığını ve 48 bin megavat civarında bulunduğunu söyleyen Yıldız, şöyle devam etti:
“132 milyar kilovatsaat civarındaki üretim 209 milyar kilovatsaate çıktı. 2023 yılında 400 milyar kilovatsaat civarında bir tüketim bekliyoruz. Bu, yatırım demek. Yol haritamız son derece açık ve net. Bunu karşılayacak yatırımları yine sağlanmış bulunan siyasi istikrarla birlikte yürütmek... Şu ana kadar EPDK'ya yaklaşık 125 bin megavat civarında başvuru ulaştı. Bunun 20 bin 870 megavatı başvuru niteliğinde, 44 bin 360 megavatı inceleme ve değerlendirme aşamasında, 10 bin 800 megavatı uygun bulundu, 48 bin 500 megavata da lisans verildi. Bu aslında kamu kurum ve kuruluşlarının kendi üzerine düşen görevi bundan sonraki süreçle ilgili bir nevi tamamlaması anlamına geliyor. Özellikle termik santrallerin ön planda, hidroelektrik santrallerinin de takip eden tarzda özelleştirilmesiyle birlikte önemli bir nokta yakalanmış olacak.”
Yıldız, uluslararası verilerin sevindirici bir noktayı da işaret ettiğini belirterek, Türkiye'nin enerji arzıyla ilgili kalemlerinin artmasına rağmen karbon salınımlarında düşüş görüldüğünün altını çizdi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!