"Bakan yardımcısı dediğin konu mankeni olmasın"

Güncelleme Tarihi:

Bakan yardımcısı dediğin konu mankeni olmasın
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 01, 2011 00:23

İstanbul İhracatçı Birlikleri Başkanı Zekeriya Mete, bürokrasiye özel sektörden yapılacak atamaların çok önemli olduğunu ve bakan yardımcılığı uygulamasını desteklediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz günlerde bir yemekte bir araya geldiğimiz Mete, bir taraftan bakan yardımcılığı uygulamasını çok destekledikleri belirtirken, bir taraftan da şu uyarıyı da yaptı:

"Evet, bakan yardımcılığının kesinlikle olması gerekir. Ama eğer siz bunu eski milletvekillerine iş sahası yaratmak için yaparsanız, krize dönüşür.

BÜROKRASİ MANTIĞININ DEĞİŞMESİ GEREKİYOR

Mete, Türkiye'de bürokrasinin özel sektörün ve geliÅŸimin hızına ayak uyduramadığını dikkat çekti. Türkiye'nin 2023 için koyduÄŸu 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaÅŸması için bir an evvel bürokrasinin mantığının deÄŸiÅŸmesi gerektiÄŸini de ÅŸu sözlerle anlattı:Â

"Türkiye 100 km hız almış özel sektör giderken bürokrasinin imza atmasını bekliyorsun. İyi de niye bekletiyorsun beni? Eskiden insanlar beklemeye ve sabretmeye alışmıştı ama artık kimsenin beklemeye tahammülü yok. Sen bürokrasinin mantığını değiştirmezsen, herkese hırsız gibi bakarsan bu iş olmaz. Korkuyorsan o zaman orada iş yapmayacaksın, doğru bildiğin davaya da imzanı atacaksın.

Haberin Devamı

2023'te 500 milyar dolar diyoruz ama olmazsa olmazlar var. Mevcut yapı ile gerçekleştiremezsin bu hedefi. Bürokrasiyi özelleştireceksin, korkak olmayacak, çekinmeyecek, bize destek olacak."

BİZE EŞEKTEN DÜŞEN ADAM LAZIM

Eren GÜLER yazıyor
hurriyet.com.tr

Bakan yardımcılığı uygulamasının bu anlamda çok önemli bir adım olduğunun altını çizen Mete, şöyle devam etti:

"Nasreddin Hoca'nın dediği gibi, 'bana doktor değil eşekten düşmüş birini getirin.' Bizi anlayabilecek ve aynı dili konuşabileceğimiz birisi lazım. Ben teşvik, yatırım, dahilde işleme dediğimde bunları bilecek insanlar lazım. Bazen siz anlatıyorsunuz ama karşınızdaki konuya hakim değil. Bir konuyu anlatabilmek için benim 1 yılım geçti."

BAKAN YARDIMCISI KONU MANKENÄ° OLMASIN

Bakan yardımcılığı uygulamasının bürokraside sorun yaratabileceğine de işaret eden Mete, "Evet sorun çıkacaktır ama bu bakan yardımcılıklarını yapacaklar konu mankeni olmayacak. Özel sektörün dilinden anlayacak, masaya yumruğunu vuracak adamlar olmalı." dedi.

Haberin Devamı

Mete, ihracatçılar arasından birçok kişinin bu görevi yapabileceğini ancak teklif gelmesi gerektiğini söyledi. Kimsenin kendisini ortaya atmayacağını belirtirken, "İsimler konusunda çeşitli duyumlarımız var. Birçok sivil toplum kuruluşu altan alta görüşmeler yürütüyor" ifadesini kullandı.

BÜROKRATLARA ÖZEL SEKTÖR ZORUNLULUĞU GETİRİLSİN

Bürokraside çalışacak olanlar için öncesinde özel sektörde çalışma zorunluluğu getirilmesini isteyen Mete, şunları anlattı:

/images/100/0x0/55ea7e9df018fbb8f883a889
"Bence bürokrasiye geçen insanlara özel sektörde çalışma şartı konulmalı. 3-5 yıl çalışsın ki özel sektörün halinden anlasın. Yoksa okulu bitirip giriyorlar ama orada da hep 'dokunma yanarsın' diyen zihniyetin etkisi altına giriyorlar. Bu mantık son zamanlarda biraz değişiyor ama daha da hızlanmalı. Eğer bu ülkeyi geliştireceksek bu değişimi yapmalıyız."

Haberin Devamı

DÜNYANIN EN BÜYÜK GIDA FUARINI GETİRECEĞİZ

İstanbul İhracatçı Birlikleri olarak dünyanın en büyük gıda fuarı Anuga'yı Türkiye'ye getirmek istediklerini anlatan Mete, bu konuda son dönemece yaklaşıldığını söyledi.

Gelinen noktada sadece isim konusunda bir anlaşmazlık yaşandığını belirten Mete, kendilerinin Anuga İstanbul ismini, karşı tarafın ise başka bir isim istediğini söyledi.

Mete, "Arada birileri çivi koyuyor ama ben anlaşacağımıza inanıyorum. Bu fuarın İstanbul'a kazandırılması çok önemli. Sektörde çok büyük bir heyecan yaratacak" dedi.

REKABET ŞARTLARI EŞİT OLSUN YETER

Sadece gıda olarak 220 ülkeye ihracat yaptıklarını belirten Mete, bu alanda büyük bir potansiyel olduğundan bahsetti.

Haberin Devamı

Türkiye'nin ihracatta ürün çeşidi en fazla birliğinin Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği olduğunu anlatan Mete, "Yıllık ihracatımız 5 milyar dolar aştı. Ama özellikle şekerleme ve çikolata ihracatı konusunda rekabet dezavantajımız var. Rakiplerimiz daha ucuz olan kamış şekerini kulanırken biz pancar şekeri kullanıyoruz. Ayrıca biz şekeri dünya fiyatlarının 61 dolar üzerinden alıyoruz. Dolayısıyla onlar bizden 3-0 önde başlıyor maça. Sadece aynı şartlarda rekabet etsek bile yeter bize. Ortada 220 ülkelik bir potansiyel var" dedi.

İHRACATTA ERDOĞAN'IN ÇIKIŞININ MEYVELERİNİ YİYİYORUZ

Son yıllarda Türk mallarına karşı oluşan olumlu bakışın da ihacatçının çok işine yaradığına belirten Mete, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Müslüman ülkelerde Başbakan Erdoğan'ın getirdiği büyük avantaj var ve birçok kategoride onun meyvesini yiyiyoruz. Biz yıllardır Türk markasını nasıl geliştiririz diye düşünüyorduk ama Davos'taki 'one minute' çıkışı yetti işte. Gerçekten inanılmaz bir heyecan yarattı ve bu ilgi aynı şekilde devam ediyor. "

http://twitter.com/erenguler


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!