Bakan ‘tütün planı’ yaptı Çin’den oto yatırımı göründü

Güncelleme Tarihi:

Bakan ‘tütün planı’ yaptı Çin’den oto yatırımı göründü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2009 00:00

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Çin gezisine katılan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, “Dünyada en fazla sigarayı Çinliler tüketiyor. Yüksek miktarda tütün satabiliriz” dedi. Çağlayan. Çinli bir şirketin Türkiye’ye otomotiv yatırımı yapacağını söyledi. 600 milyon dolarlık yatırımın adresi için Konya’nın adı geçiyor.

DIŞ ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ünlü bir Çin otomotiv şirketinin Türkiye’de otomobil fabrikası kuracağını açıkladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Çin’e yaptığı resmi ziyarete eşlik eden Çağlayan, Çinli şirketle ortak yatırım yapacak Türk şirketinin de ilk kez otomotiv sanayine gireceğini belirtti. Çinli şirketin yatırımını Konya’ya yapacağı ve yaklaşık 600 milyon dolar civarında olacağı öğrenildi. Çağlayan, “Çinli şirket ve Türk ortağı şu an için isminin açıklanmasını istemiyor. Biz kendilerine yatırım yeri konusunda hiçbir sorunla karşılaşmayacaklarına dair güvence verdik” dedi.

Çin fobisini aşmalıyız

Çağlayan dünyada en fazla sigara tüketiminin Çin’de olduğunu hatırlatarak, bu ülkeye önümüzdeki dönem de yüksek miktarda tütün satmayı hedeflediklerini belirtti. Çin’le yapılacak bir diğer ortak işbirliği alanının enerji sektöründe olacağını ifade eden Çağlayan, şunları söyledi: “Önümüzdeki dönem enerjide 130 milyar dolarlık yatırım hedefliyoruz. Çinliler Türkiye’de her tür enerji alanında yatırıma hazırlar. Türkiye’de ‘Bu ülkeye biz ne satarız’ diye bir ‘Çin fobisi’ oluşmuş. Bu ülkeyle her zaman iş yapılır ve mal satılır. Bu nedenle ben Çin’i bir fobi değil aksine fırsatlar ülkesi olarak görüyorum.”
Türkiye’nin ihracatıyla da ilgili bilgi veren Çağlayan, şunları anlattı: “Türkiye, geçen yıl 132 milyar dolar ihracat yaptı. Bu yıl 25 Haziran’a kadarki ihracatımızın miktarı 42.5 milyar dolar. Bu yılki hedefimiz ise 104 milyar dolar. Bu hedefe ulaşmak için bundan sonra her ay 10 milyar dolar ihracat yapmamız gerekir. Bu yıl 100 milyar doların altında kalmak istemiyoruz.”

Konsolosluk sözü

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül dün Çin’in Hong Kong yakınındaki “Teknoloji Vadisi” Schenzhen’de Guangzhou Eyaleti’nde yaşayan Türklerle buluştu. Türk vatandaşlarına hitap eden Gül, şunları söyledi: “Türk insanı artık dünyanın dört bir yanında yatırım için koşturuyor. Bundan büyük onur duyuyoruz. Size bir müjde de vermek istiyorum. Kısa süre içinde Guangzhou’da Dışişleri Bakanlığı bir başkonsolosluk açacak. Ayrıca THY’de Guangzhou’ya her gün sefer yapmak için gereken girişimi yapıyor.”

Huawei Türkiye’de Ar-Ge merkezi açıyor

TELEKOM şebeke çözümleri alanında faaliyet gösteren Çinli Huawei, Türkiye’deki ilk Ar-Ge merkezini açıyor. Dünyadaki Huawei Ar-Ge merkezlerinin 15’incisi olacak merkezin, açılışı için imzalar Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Çin gezisi sırasında atıldı. İmza töreninde konuşan Başbakanlık Yatırım Aja nsı Başkanı Alpaslan Korkmaz, projenin hemen başlangıcında Huawei Ar-Ge merkezinde 150 Türk mühendisin görev alacağını söyledi. Huawei Türkiye Genel Müdürü Liang Zhihui de, Türkiye’de sektörün uzun vadede gelişimine katkıda bulunmaya devam edeceklerini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!