Bakan Şimşek'ten işsizlik açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Bakan Şimşekten işsizlik açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2009 00:58

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, “Türkiye'nin sorunları var. Ama çözüm üreten, bir takımı var. Ve bu takım birçok konuda, başbakanımızın liderliğinde bu başarıyı ortaya koymuştur” dedi.

Haberin Devamı

Bakan Şimşek, seçim çalışmaları dolayısıyla Gaziantep'e gitmek üzere geldiği Adana'da, Seyhan Belediyesi Kültür Merkezinde düzenlenen etkinlikte, AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Ali Bilici ile Seyhan Belediye Başkan adayı Azim Öztürk'e destek verdi.

Şimşek, eğitime büyük önem verdiklerini anlatarak, şöyle konuştu:

“Bakın son 5 yıldır bütçeden en büyük parayı Milli Eğitime veriyoruz. Yani çıkıp 'eğitim önemlidir' deyip nutuk atmakla yetinmiyoruz. 'Eğitim önemlidir' diyoruz. Memleketin en büyük bütçe sahibi, Milli Eğitim Bakanlığıdır. Son 6 yıl içinde kamuya aldığımız her iki personelden biri öğretmendir. Bu bizim neye önem verdiğimizi çok açık bir şekilde gösteriyor.

133 bin derslik, bütün okullara bilgisayar sınıflarının kurulmuş olması, bütün illerimizde üniversitelerin açılmış olması, hatta bazı illerimizde birden fazla üniversitenin kurulmuş olması... bu dönemde, çok basit bir gerçeğin altını çiziyor. Her şeyin başı eğitimdir. Çünkü eğitimle birlikte fırsat eşitliği geliyor, fırsat eşitliğinin ötesinde, istihdam gibi, işsizlik gibi çok daha önemli kalıcı bir şekilde çözüm üretmenin yaklaşımıdır. Çünkü eğitim olmadan dünya ile rekabet edemezsiniz. Eğitim olmadan, nitelik olmadan, hakikaten kalıcı bir iş bulmak çok zordur.”

İşsizliğin Türkiye için hala önemli bir sorun olduğunu belirten Şimşek, “Zamanında 1970-1980'li, 1990'lı yıllarda biz vatandaşlarımıza meslek kazandıracak, nitelik kazandıracak güzel bir eğitim verseydik. İnanın bugün, küresel krize rağmen sorun bu boyutlarda olmazdı” dedi.

Bu sorunu çözmek için eğitimin uzun dönemli bir proje olduğunun altını çizen Bakan Şimşek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Peki biz bu kısa dönemde ne yapıyoruz. Başbakanımızın liderliğinde, orta vadeli çok önemli bir çözüm geliştirdik. Geçen sene bir karar verdik. Daha küresel kriz derinleşmemişti. Geçen yılın ilk çeyreğinden itibaren başbakanımızın bir talimatı oldu. 'Şu bölgesel kalkınma projelerini tamamlayalım' dedi.

Yani GAP gibi projeleri, Doğu Anadolu projelerini veya Konya Ovası gibi bütün kalkınma projelerini önceliklendirelim. Çünkü ancak biz bu şekilde biz vatandaşımıza daha büyük oranlarda istihdam imkanı sağlarız. Üretken kapasiteyi katlarız, ihracatı artırırız ve her yönüyle Türkiye'yi geliştiririz. Böyle bir karar verildi ve geçen sene ek bütçeden imkan aktarıldı.

Bu sene geçen senenin iki katı imkan aktarılıyor. Niye biliyor musunuz? Çünkü GAP biterse, GAP idaresinin tahminine göre 3 milyon insanımıza istihdam imkanı çıkacak. Bu ne demek biliyor musunuz? Aslında bu, batıdan doğuya, güney doğuya göç demektir. Bu orta vadeli bir proje. İnşallah 2012-2013 yılında bu projeyi bitireceğiz. Bu proje sadece sulamadan ibaret değildir. Bu proje çok yönlü bir projedir. İşin, lojistik, turizm, kültürel boyutları var.”

Geçen yıl kısa vadeli çözümler de ürettiklerini ifade eden Şimşek, bu konuda da şunları söyledi:

“Dedik ki, biz Hazineden daha fazla imkanı İŞKUR'a aktaralım. İŞKUR il il gitsin, nitelik açığını, yani meslek açığını, nerede, hangi mesleğe ihtiyaç varsa belirlesin ve biz insanlarımıza cep harçlığı verelim, sosyal güvenlik temin edelim. O vatandaşlarımız kursa gitsinler, iş başında eğitim görsünler ve bunun sonucunda biz bu vatandaşlarımıza istihdam sağlayalım dedik.

Bakın Türkiye'nin sorunları var. Ama çözüm üreten, bir takımı var. Ve bu takım birçok konuda, başbakanımızın liderliğinde bu başarıyı ortaya koymuştur. Bu başarı enflasyonda ortadadır. Memleketi, uçurumun kenarından alıp, yani borç noktasından başka bir noktaya götüren takımdır bu. Bu takım, başarılı olmuştur. Ama bu memleketin sorunları ne 5 günde ne 5 yılda ortaya çıktı, ne de 5 yılda çözülecek sorunlardır. Bir ülkenin tarihinde 5 yıl ne ki? Hele Türkiye gibi geçmişi çok derin köklü bir ülkede 5 yıl, 10 yıl ne ki? Osmanlıdan başlayarak ta öncesine gidersek... Onun için sorun varsa çözümü vardır. Biz farkındayız, işsizlik çok ciddi bir sorundur ve bunu çözmek için kararlıyız, çözüm formüllerimiz var.”

“ÇÖZÜM ÜRETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Şimşek, iktidara geldikleri 2002'de, Hazinenin 100 liralık vergi gelirinin 86 lirasının faize aktarıldığını, yaptıkları çalışmalarla bütçe disiplinini oluşturup, bu rakamı 30 liraya indirdiklerini söyledi.

Bu çalışmalar neticesinde 18 yaşına kadar olan bütün vatandaşlara sağlık sigortası sağlandığını belirten Şimşek, şöyle konuştu:

“Bundan dolayıdır ki bugün 18 yaşına kadar olan bütün vatandaşlarımıza sağlık sigortası veriliyor. ABD'de bile şu anda 40 milyon vatandaşın sağlık sigortası yok. Bugün Türkiye'de isterseniz çiftçi olun, isterseniz patron olun, nereden olursanız olun 18 yaşına kadar bütün gençlerimizin sağlık sigortası vardır. Bunun primlerini Hazine ödüyor, eğer biz bu sorunları çözmekte başarılı olmasaydık, bugün bu hizmeti sunamazdık. Bu büyük bir kaynak meselesidir, ama bunu sunuyoruz.

Eğitimde bunu yapıyoruz, bir çok konuda bunları yapıyoruz. Onun için siz bu takıma güvenin. Bizim her konuda çözümümüz vardır. Biz çözüm üretiriz. Burası ağlama makamı değil. Türkiye'nin sıkıntıları vardır. Bu sıkıntıları çözmek için yola çıktık.”

Şimşek, hükümetleri döneminde birçok alanda ilerleme sağlandığını ifade ederek, şunları kaydetti:

“Bakın Türkiye'nin çok büyük bir alt yapı sorunu vardı. Hala var ama çok büyük mesafe katettik. Cumhuriyet tarihinin 79 yılında çok şeritli, 6 bin 100 kilometre yol yapılmış. Biz çıkmışız 6 yılda 9 bin kilometreden fazla yol yapmışız. 6 yıl, 79 yıl, ben size bırakıyorum.

Sadece o değil, işveren açısından, mesela malın bir yerden bir yere nakledilmesi, az maliyetle nakledilmesi çok önemlidir. Daha fazla istihdam için çok önemlidir. İş, aş üretenler için bu çok önemlidir. 1950 ile 2003 yılları arasında yıllık ortalama 11 kilometrelik demiryolu yapılmış. Biz son 6 yılda 60 yıla bedel, yıllık ortalama 107 kilometre demiryolu yapmışız. Bugün Türkiye hızlı treni olan çok nadir ülkelerden bir tanesidir. Evet bugün Eskişehir'den Ankara'ya hızlı trenle gidebiliyorsunuz. Ankara-Konya, Ankara-İstanbul inşa halinde, inşallah diğer projeler geliştirilip, buralara uzanacak.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!