Bakan Kacır TBMM'de sorulara yanıt verdi: Güneş paneli üretiminde Avrupa’da birinciyiz

Güncelleme Tarihi:

Bakan Kacır TBMMde sorulara yanıt verdi: Güneş paneli üretiminde Avrupa’da birinciyiz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2023 07:00

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “2023’te aya gidemedik ama programımız devam ediyor” dedi.

Haberin Devamı

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda önceki gün yapılan 2024 yılı bakanlık bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtlayan Kacır, Türkiye’nin 5G haberleşme teknolojileri, uzay, ay ile batarya, güneş enerjisi, rüzgar türbinleri, yüksek hızlı trenler, uçan akıllı mobiliteye ilişkin teknoloji hamlelerini anlattı. Güneş paneli üretiminde Türkiye’nin Avrupa’da bir, dünyada dördüncü olduğunu, iki üç yıl içinde dünya ikinciliğini hedeflediğini belirten Kacır, “Hücreden itibaren güneş paneli üretme kabiliyetine sahibiz, inşallah buradan uluslararası bir marka çıkaracağız. Yine rüzgar türbini üretiminde Avrupa’nın en iddialı ülkelerinden biriyiz. Yeni yatırımlarla kapasitemizi artırıp  milli bir markayı ülkemizden çıkaracağız” dedi.

Haberin Devamı

JAMES WEBB ÖRNEĞİ

Muhalefetin “2023’te Ay’a gidecektik, ne oldu?” sorusuna ise Kacır, özetle şöyle yanıt verdi: “2023’te Ay’a gidecektik, gidemedik. Evet, 2023’te Ay’a erişemedik ama Ay Araştırma Programı devam ediyor. En gelişmiş uzay teleskobu 1.5 milyon kilometre ötede çalışan James Webb teleskobu 11 yılda 500 milyon dolar maliyetle bitirilmesi hedeflenirken 25 yılda 10 milyar dolar harcanarak tamamlanabilmiş. Bir şeyin ilki gerçekleştirilirken günü gününe tutmayabilir, önemli olan Türkiye’nin bu yolculuğa ısrarla devam etmesidir, bunlar Türkiye‘nin milli kazanımlarıdır. Uzay, dediğimizde 600 milyar dolarlık küresel ekonomiden söz ediyoruz ve 2030 yılında bu 1 trilyon dolara çıkacak. Bundan yüzde 1 pay alsak 10 milyar, yüzde 5 pay alsak 50 milyar dolar eder ve biz bu yarışta olabiliriz.”

KAREKOD İLE OKUNACAK

Kredi Yurtlar Kurumu’nun yurtlarında meydana gelen asansör kazalarıyla ilgili ise Kacır, yurt asansörlerinin yılda bir kez bakanlıkça yetkilendirilen A tipi muayene kuruluşlarınca yapıldığını, Makine Mühendisleri Odası’nın (MMO)da yetkilendirilmiş kuruluşlardan biri olduğunu söyledi. Kacır, “Bu konuda bir eksiklik yok ama Gençlik ve Spor Bakanımız ile geçen hafta bir çalışma başlattık, bakanlığımızın dijital arşivinde bulunan tüm bilgiyi, başta KYK yurtları olmak üzere vatandaşa açık hale getireceğiz. Dolayısıyla asansörlerdeki karekodları okutanlar o asansörün üretiminden tüm periyodik kontrollerine kadar her şeyi görecek” dedi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!