Bakan Bolat'tan fahiş fiyat uyarısı: Yol yakınken dönün

Güncelleme Tarihi:

Bakan Bolattan fahiş fiyat uyarısı: Yol yakınken dönün
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2023 11:38

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, A Haber'de gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Bakan Bolat "Hazır beton ve çimento üzerindeki şikayetler artınca bakanlık olarak teftiş kurulumuz ilgili kuruluşları denetliyorlar. Yanlış yapanlarla ilgili sonucu haksız piyasa düzenleme kurulu bunlarla ilgili kararı verecek. Rekabet Kurulu'nun da soruşturma yürüttüğünü duyurduk. Yol yakınken yanlıştan dönsünler, fiyatları düşürsünler" dedi.

Haberin Devamı

Türkiye'de fiyat istikrarının sağlanması için önemli adımlar atıldı. Ticaret Bakanı Ömer Bolat fahiş fiyat uygulayanları uyardı ve yanlıştan dönmeleri için tavsiyede bulundu.

Bakan Bolat'ın açıklamaları şöyle:

Olağanüstü olaylar ekonomi üzerinde etki yapar. Bu olayın üzerinden 10 gün geçti, bizim Filistin'e de İsrail'e de ticaretimiz var. Serbest ticaret anlaşmamız var. Ümidimiz bu ticaretlerin çok fazla etkilenmemesi. Biz ticaretimizin çok etkilenmemesi için azami gayreti sarf ediyoruz. Şimdilik önemli olan akan kanın durdurulması, orada binlerce can kaybı olmaya başladı Gazze'de bunun bir önce durdurulması için ağırlık veriyoruz.

Hükümet olarak 3 Haziran'da kurulduktan sonra Cumhurbaşkanımız başkanlığında hükümetin en önemli hedefleri arasında enflasyon ve deprem bölgelerindeki inşa ve imar faaliyetlerinin hızlandırılması bulunuyordu.

Haberin Devamı

Enflasyonla mücadele topyekun bir mücadele. Merkez Bankamızın kanununda bankanın hedefi fiyat istikrarını sağlamak olarak verilir.

Ticaret Bakanlığı olarak üstüme yüklenmiş görev ise piyasalarda fahiş fiyat ve stokçuluğa karşı denetimler yoluyla mücadele yapmaktır. Biz bu denetimleri il ticaret müdürlükleri bünyesindeki denetim elemanları vasıtasıyla yapıyoruz. Elimizdeki yetkiyle sektörlere ve ürünlere yönelik yönetmelikler çıkarıyoruz ve bunların uygulanmasını sağlıyoruz. Çok yakında ÖSYM üzerinden KPSS ile 1500 memur alımını gerçekleştirip denetçi olarak eğitip piyasada denetimlerde görevlendireceğiz.

Otomotiv sektöründe maalesef stokçuluk ve haksız ticari uygulamalar şeklinde piyasayı altüst eden süreç yaşanmıştı. Aldığımız tedbirlerle, denetimlerle kesilen cezalarla sektörde normalleşmeyi sağladıktan sonra emlak sektöründe de benzer uygulamalara girdik. İki hafta kadar önce perakende sektörüyle görüşmeler yaptık ve onlara dedik ki, fiyat indirim kampanyası başlatın. Enflasyonu yenmek için sizin de fiyat indirme dalgasına katılmanız gerekiyor çağrısında bulunduk. Gıda marketler grupları çeşitli kampanyalar açıkladılar. Biz fiyatları sistemle takip ediyoruz. Önceki fiyatı neydi, bunları kontrol ediyoruz. İndirim yapanları bakanlığın web sitesinde yayımlayacağız. Piyasalarda güven var, halkta indirim yapıldığına dair inanç oluştu. Oto satışları birinci el 96 bin olarak gerçekleşti, ikinci el satışlarında da canlılık var. İlan siteleriyle ilgili adımlar attık. Piyasayı şişirme amacıyla manipülatif şekilde ilan girenlere karşı ilan yayınlamama kuralı getirdik. 1 Kasım'da yönetmelik yürürlüğe giriyor.

Haberin Devamı

Marketlerde indirim devam edecek. Enflasyon sayesinde yüksek karlar elde ediyoruz zannının yanlış olduğunu fark ettiler. Bu yanlış düşüncenin sonunun olmadığını onlar da fark etti. Sürümden kazanmaya başladılar. Satış hacminin artmasıyla daha düşük kar marjıyla aynı karı elde edeceklerini gördüler.

6 Şubat depreminden sonra hükümetimiz ve TOBB öncülük etti. İnşaat malzemeleriyle ilgili sektörlerde 3 ay kadar fiyat yükseltmeme taahhüdü alınmıştı. 105 milyar doları 3 sene içinde bulup 11 vilayeti bir an önce yaşanabilir şehirler haline getirmemiz lazım. 5-6 vilayette de yıkılacak çok bina var. İlerleyen günlerde seçim ortamının getirdiği belirsizlik ortamında inşaat sektöründe büyük talep olduğu için inşaat malzemelerinde anormal artışlar olmaya başladı. İşçilik, ustalık, vinç operatörü, iş makineler vs... İş makinelerinde geçici ithalat rejimi getirdik. Hazır beton ve çimento üzerindeki şikayetler artınca bakanlık olarak teftiş kurulumuz ilgili kuruluşları denetliyorlar. Yanlış yapanlarla ilgili sonucu haksız piyasa düzenleme kurulu bunlarla ilgili kararı verecek. Rekabet Kurulu'nun da soruşturma yürüttüğünü duyurduk. Yol yakınken yanlıştan dönsünler, fiyatları düşürsünler.

Haberin Devamı

Ülke dışında tablo, başlıca pazarlarımız olan AB'de ekonomik durgunluk var. Güçlü pazarımız olan İngiltere ve ABD'de de canlı ekonomi yok. 8 ayda depremden dolayı 6 milyar dolar ihracat kaybı yaşadık. Dünya ticareti küçüldü, emtialar düştü. 9 ayda geçen seneyle aynı rakama ulaştık. Bu yıl için 255 milyar dolar ihracat hedefimizi başaracağız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!