Bakan Bolat, Irak'la birçok konuda mutabık kaldı

Güncelleme Tarihi:

Bakan Bolat, Irakla birçok konuda mutabık kaldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2023 10:02

Ticaret Bakanı Ömer Bolat "Türkiye ile Irak arasında yatırım alanındaki yasal alt yapının güçlendirilmesi, bankacılık ve gümrükler alanında atılacak adımlar, iş insanlarımızın çalışma izin ve vize süreçlerinin kolaylaştırılması ve ülkemiz ile Irak arasında yeni bir sınır kapısı açılması hususları ele alındı" dedi.

Haberin Devamı

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, 29 Ağustos 2023 tarihinde Bağdat’a resmi bir ziyaret gerçekleştirmiş, ziyaret kapsamında Irak Cumhurbaşkanı Sayın Abdul Latif Raşid ve Irak Başbakanı Sayın Muhammed Şiya es-Sudani tarafından kabul edilmişti. Bakan Bolat, Irak Başbakan Yardımcısı ve Planlama Bakanı Sayın Muhammed Ali Temim; Irak Ticaret Bakanı Sayın Etir Davud Selman Al Greyri; Irak İmar, İskan, Belediyeler ve Kamu İşleri Bakanı Sayın Bengin Rekani ve Irak Ulaştırma Bakanı Sayın Razzak Mheybis Acimi El-Sadavi ile resmi görüşmeler gerçekleştirdi.

Söz konusu ziyarette Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) temsilcileri ile yaklaşık 50 iş insanından oluşan güçlü bir heyet eşlik etti.

Sayın Bakan Ömer Bolat Irak Cumhurbaşkanı Sayın Abdul Latif Raşid tarafından kabulünde; “Irak’ın Fav Limanı’nı Türkiye üzerinden Avrupa’ya bağlayacak olan Kalkınma Yolu Projesi’nde ülkemizin desteği vurguladık, Türk müteahhitlik firmalarının Irak’taki alt yapı, üstyapı ve konut projelerinde yer alma isteğini belirttik” dedi.

Irak Cumhurbaşkanı Sayın Raşid, Irak’taki projelerde Türk firmalarının ağırlığının artmasını beklediklerini ifade ederek firmalarımızı Irak’ın tüm bölgelerinde gerçekleştirilecek olan projelere davet ederek, ülkelerimiz arasındaki işbirliğinin önemine işaret etti.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat Irak Başbakanı Sayın Sudani tarafından kabulünde şu açıklamayı yaptı:

“Türkiye ile Irak arasında yatırım alanındaki yasal alt yapının güçlendirilmesi, bankacılık ve gümrükler alanında atılacak adımlar, iş insanlarımızın çalışma izin ve vize süreçlerinin kolaylaştırılması ve ülkemiz ile Irak arasında yeni bir sınır kapısı açılması hususları ele alındı.”

Başbakan Sudani, Kalkınma Yolu projesi ile ilgili olarak iki ülke tarafından kabul edilen Ankara Deklarasyonu doğrultusunda işbirlikleri geliştirileceğini, küresel lojistik ağlarını ve ticaretin rotalarını yeniden belirleyecek bu proje ile Asya ve Avrupa arasında Türkiye ve Irak üzerinden geçişlerin daha stratejik hale geleceğini, bu hat üzerinde demiryolları, karayolları, sanayi bölgeleri ve yeni şehirlerin inşa edileceğini, bu süreçte Türk firmaları için büyük fırsatların doğacağını ifade etti.

Söz konusu görüşmenin akabinde Sayın Bakan Ömer Bolat ile Sayın Sudani Türk firmalarının temsilcileriyle bir araya gelmiş ve Irak’ın imarında yeni iş birliği fırsatları değerlendirildi. Irak Başbakanı Sayın Sudani, ülkelerimiz arasındaki ticari ilişkilerin sunduğu geniş ufuklarda ortak fayda ve fırsatların bulunduğunu vurgulandı. Başbakan Sudani, ihracatçılarımızın beklentileri doğrultusunda Irak’ın Ankara ve İstanbul Konsolosluklarında verilen hizmetlerin Gaziantep’te de verilmesi için çalışılmasını istedi.

Bağdat ziyareti kapsamında Irak Başbakan Yardımcısı ve Planlama Bakanı Sayın Muhammed Ali Temim ile gerçekleştirdiği görüşmede Ticaret Bakanı Ömer Bolat “2022 yılında iki ülke arasında yakalanan rekor seviyedeki ticaret hacminin daha da geliştirilmesini teminen atılabilecek adımlar ve Kalkınma Yolu kapsamında hayata geçirilecek olan yeni şehirlerin inşasında Türk firmalarının rol alması hususları detaylı bir şekilde ele alındı. Başbakan Yardımcısı ve Planlama Bakanı Sayın Temim ile Türkiye-Irak ilişkilerinin her alanda hızlandırılması konusunda mutabık kalınarak, firmalarımızın özellikle sevk öncesi incelemeden kaynaklı sorunlarının çözülmesi hususunda da uzlaşma sağlandı” ifadesinde bulundu.

Gerçekleştirilen yoğun programların devamında, Sayın Bakan Ömer Bolat’ın Irak Ticaret Bakanı Sayın Atir Davut Selman ile gerçekleştirdiği görüşmesinde, ikili ticarette firmaların önündeki engellerin kaldırılmasında kararlı bir tutum gösterilmesi, para transferlerindeki sorunların çözümüne yönelik çalışma yapılması, gümrük geçişleri ve vergi uygulamalarında ortaya çıkan sorunların ele alınması için diyalog mekanizması kurulması ve karşılıklı ilişkileri güçlendirmek adına üst düzey ziyaretlerin arttırılması hususlarında mutabık kalındığını belirtti. Irak Ticaret Bakanı Selman, firmalarımızın ihracatlarında belge onayları ile ilgili süreçleri kolaylaştırmak üzere elektronik onay sistemini hayata geçireceklerini de ifade etti.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat Irak İmar, İskan, Belediyeler ve Kamu İşleri Bakanı Sayın Bengin Rekani ile gerçekleştirdiği görüşme sonrası yaptığı açıklamada; “Irak’ta yeni dönemde gündeme gelen projelerin “Yap-İşlet-Devret”modeliyle hayata geçirilmesi konusu değerlendirildi, özellikle önümüzdeki dönemde gerçekleştirilecek hastane, konut ve otoyol projelerinde Türk firmalarının daha güçlü yer alması için yakın çalışılmasına karar verildi” dedi.

Akabinde Sayın Bakan Bolat ile Sayın Rekani, firmalarımız ile Yuvarlak Masa Toplantısında bir araya gelmiş, firmalarımızın Irak’taki projelerde etkin rol alması değerlendirilmiş ve firmalarımız ile somut projeler bazında daha sık bir araya gelinmesi hususunda mutabık kalındı.

Sayın Bakan Ömer Bolat; Irak Ulaştırma Bakanı Sayın Muheybis Acimi El-Sadavi ile bir araya geldi. Bolat, Irak’tan transit geçişlere ilişkin gelişmeler değerlendirildiği, TIR Sözleşmesinin yürürlüğe konulması sürecinde ve sonrasında Irak’a her türlü teknik desteğin sağlanacağı ve Kalkınma Yolu Projesi için Irak ile ülkemiz arasında güçlü bir işbirliği tesis edilmesi, özellikle bu hat üzerinde inşa edilecek demiryolu projesi ile ilgili yakın çalışılması hususunda mutabık kalındığını belirtti.

Ziyaret kapsamında Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye Maarif Vakfı’nın Bağdat Yerleşkesini ziyaret ederek vakıf yöneticileri ve öğretmenleriyle bir araya geldi, Maarif Vakfı’nın Irak’taki faaliyetlerinin önemini vurguladı.

Ziyaret sonunda yaptığı açıklamada Bakan Bolat, “Irak’ın ihracatımızda geçtiğimiz yıl ulaşılan 24,2 milyar dolarlık hacmiyle en önemli ticari partnerlerimizdendir. İhracatımızda 3. sırada bulunarak, müteahhitlik hizmetlerinde de bugüne kadar üstlenilen 34 milyar dolar değerinde yaklaşık 1100 projeyle en çok müteahhitlik sektöründe en büyük üçüncü pazarımız konumundadır. Irak’ın lojistik sektörümüz ve yatırımcılarımız için de büyük önem arz etmekte olup, diğer taraftan sağlık turizmi ve eğitim hizmetlerinde de Irak vatandaşları için ülkemiz en önde gelen destinasyonlardan biridir. İki ülke arasında Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey seviyesinde ele alınan ilişkilerin, ekonomik anlamda daha da güçlendirilmesine dönük çalışmalara devam edileceğini, yapılan ziyarette Irak tarafının bu yöndeki iradesini da en üst düzeyde gösterdiğini, firmalarımızın üç yıllık bütçesi de kabul edilen Irak pazarında artık daha güçlü şekilde yer alacağınız” dedi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın Bağdat’taki temasları Türkiye ile Irak arasındaki dostane ilişkilerin ruhuna uygun olarak iki ülkenin ortak ekonomik çıkarlarına odaklanan bir havada gerçekleşmiş olup; bu ziyaret vesilesiyle ülkelerimiz arasındaki çok boyutlu ekonomik ve ticari ilişkilerin daha da geliştirilmesi yönünde güçlü bir adım atıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!