Bakan Bolat açıkladı! Fahiş fiyata 200 milyon lira ceza

Güncelleme Tarihi:

Bakan Bolat açıkladı Fahiş fiyata 200 milyon lira ceza
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2023 07:17

Ticaret Bakanı Ömer Bolat “Fahiş fiyat artışı ve stokçuluk yapan bin 920 işletmeye 200 milyon liraya yakın ceza uygulaması gerçekleştirildi” dedi.

Haberin Devamı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türk Eximbank ile ihracatçılara 2022 yılında 45 milyar dolar ve 2023 yılı ilk 6 ayında toplam 19,6 milyar dolar destek sağladıklarını belirterek, “Eximbank kaynaklarından ilave yaklaşık 70 milyar lira finansman kaynakları ihracatçılarımıza sunacağız” dedi.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, görevine başlamasının ardından ajansların, gazetelerin ve televizyon kanallarının Ankara temsilcileri ile tanışma yemeğinde bir araya geldi. Bakan Bolat yaptığı konuşmada, son 4 yıl içinde dünyada ve Türkiye’nin bölgesinde yaşanan salgınlara, savaşlara, ham madde ve enerji krizlerine rağmen ihracatçıların dünyanın her köşesinde var olma seferberliği ile takdire şayan bir performans gösterdiklerini dile getirdi.

“YIL SONUNDA 265 MİLYAR DOLAR İHRACATA ULAŞMAYI HEDEFLİYORUZ”

Bolat, 21 yılda uyguladıkları politikalarla ihracatta rekorlar kırdıklarını belirterek, “2002’de 36,1 milyar dolar olan mal ihracatımızı 2022 sonunda 7 katına çıkardık, yine bu dönemde dünya ihracatımızdan aldığımız payı yüzde 0,5 düzeyinden yüzde 1,02’ye yükselttik. 2023 Ocak-Haziran döneminde ihracatımız hamdolsun 123,4 milyar dolar oldu ve yıl sonunda 265 milyar dolara ulaşmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

“2023 YILI SONUNDA 90 MİLYAR LİRALIK KREDİYE KEFALET SAĞLAYACAK İHRACAT GELİŞTİRME A.Ş. İLE İHRACATÇILARIMIZIN KEFALET SORUNUNU ÇÖZÜYORUZ”

Bakan Bolat, Ticaret Bakanlığı olarak ihracatı desteklemek amacıyla sundukları hizmetleri şöyle anlattı:
“Yılda 80 ülkede bin 500’ün üzerinde uluslararası fuar katılımı, 60 ülkeye 250’nin üzerinde ticaret heyetini koordine etme, 17 binin üzerinde firmaya ihracat desteği sağlama, geleneksel gelişmiş ihracat pazarlarımızı koruma ve geliştirme yanında, ‘uzak ülkeler ihracat stratejisi’ ve ‘İslam ülkeleri ile ihracatı geliştirme stratejisi’ ile ihracatta pazar çeşitliliği ve ürün çeşitliliği sağlamayı hedefliyoruz. Faaliyete geçmesinin üzerinden henüz 1 yıl geçmesine rağmen, 36,5 milyar lira ihracat kredisine kefalet veren ve 2023 yılı sonunda 90 milyar liralık krediye kefalet sağlayacak İhracat Geliştirme A.Ş. ile ihracatçılarımızın kefalet sorununu çözüyoruz. Finansman ve teminat sorununu çözme, yeni nesil desteklerimizle ihracatı tabana yayma, e-ihracat, markalaşma ve katma değerli ihracat yolunda güçlü adımlar atan bir Ticaret Bakanlığı olarak önümüzdeki dönemde ‘İhracatçının’ Bakanlığı olmaya devam edeceğiz. Turizmde lider ülke olarak, ayrıca sağlık hizmetinden eğitime, hava-kara-deniz ve demiryolu taşımacılığından bilişime, dinamik şekilde büyüyen ‘hizmetler ihracatında lider ülke’ olmak için gayret gösteriyoruz.”

“70 MİLYAR LİRA FİNANSMAN KAYNAĞINI İHRACATÇILARIMIZA SUNACAĞIZ”

Bolat, Türk Eximbank ile ihracatçılara 2022 yılında 45 milyar dolar ve 2023 yılı ilk 6 ayında toplam 19,6 milyar dolar destek sağladıklarını ifade ederek, “İhracatçılarımıza ilave kredi destekleri sağlayabilmek için Eximbank’ın sermayesi 3 gün önce 6,8 milyar lira artırım ile 20,6 milyar liraya çıkarıldı. Böylece Eximbank kaynaklarından ilave yaklaşık 70 milyar lira finansman kaynağını ihracatçılarımıza sunacağız. Hazine ve Maliye Bakanlığımıza ve BDDK’ye teşekkür ediyoruz” dedi.

Bakan Bolat, gümrüklerde 700 milyar dolar ve 500 milyon tonluk hacme ulaşan dış ticaret kontrolü söz konusu olduğunun altını çizerek, “Yılda 9,5 milyon araç, 7,7 milyon adet konteyner ve 130 milyonun üstünde yolcunun sınırlarımızdan giriş-çıkış yaptığı, toplam vergi gelirlerimizin yüzde 30’unun tahsil edildiği Gümrük idarelerimizin 8 bin 750 uzman personeli ile etkin, hızlı ve güvenli bir gümrük anlayışı ile verdiği hizmet çok önemli” ifadelerini kullandı.
Bolat, çağın gereklerine uygun, teknolojinin sağladığı imkanları sonuna kadar kullanan merkezdeki ve sahadaki 7 bin 349 gümrük muhafaza personelinin 7 gün 24 saat kesintisiz, göz açtırmayan etkin ve başarılı olduğunu söylediği çalışmaları ve kaçakçılığa karşı ortaya koydukları tavizsiz olduğunu söylediği mücadeleye devam ettiklerini söyledi. Bolat, gümrüklerde 2022 yılında 11 milyar lira ve 2023 yılı ilk beş ayında 7 milyar lira değerinde yakalama gerçekleştirdiklerini ifade etti. Bolat, 2 milyon 342 bin şirket ve ticari işletme ile 2 milyon 198 bin esnaf ve sanatkar ile “Güçlü Türkiye” hedefiyle yola devam ettiklerini aktararak, “TOBB çatısı altında yer alan ticaret odaları, sanayi odaları, deniz ticaret odaları ve ticaret borsalarımız, TESK çatısı altında yer alan esnaf ve sanatkar odaları ile birlikte ‘adil, rekabetçi ve istikrarlı bir ticaret ortamı’ oluşturmak ve ticareti sağlıklı bir şekilde büyütmek için çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor” dedi.

“FAHİŞ FİYAT ARTIŞI VE STOKÇULUK YAPAN BİN 920 İŞLETMEYE 200 MİLYON LİRAYA YAKIN CEZA UYGULAMASI GERÇEKLEŞTİRİLDİ”

Ekonomide bir gerçeğin olduğunu söyleyen Bolat, “Fiyatlar arz talep şartlarında dengelenme süreci yaşıyor ama doğal afetler olduğunda, salgın gibi, deprem gibi sel gibi ve savaş durumları olduğunda maalesef stokçuluk, fırsatçılık, ganimet, vurgun yapma eğiliminde olan bazıları ortaya çıkıyor. Hem arz yönünde hem fiyatlar yönünde bozucu etkiler yapıyor. Bütün dünya bu süreci yaşadı. Ekonomiler çok ciddi etkilendiler. Biz de bu anlamda bakanlık olarak hukuki düzenlemeleri gecikmeksizin hayata geçiriyoruz. Bizim il ticaret müdürlükleri bünyesinde ekiplerimiz var. Bu iki mekanizma üzerinden fiyat denetimlerine aralıksız devam ediyoruz. Otomotiv sektöründe, gıda perakendeciliği sektöründe 53 bin işletme, 304 bin ürün denetlemesi yapılmıştır. Fahiş fiyat artışı ve stokçuluk yapan 1920 işletmeye 200 milyon liraya yakın ceza uygulaması gerçekleştirildi. Bakanlığımızla ilgili olan Rekabet Kurumu tarafından açılan soruşturmalar sonucunda da 6 milyar 200 para cezası kesilmiştir. Öte yandan elektronik ticarette geçen yıl TBMM’de çıkarılan ‘e-ticaret kanunu’ ile haksız rekabet ve tekelleşmenin önüne geçerek rekabetçi bir piyasa oluşturacağız. Ticaretteki paydaşlarımızla birlikte yapacağımız çalışmalarla inşallah kayıt dışılığı sonlandıracağız” diye konuştu.

2028 yılı vizyon belgesindeki hedeflerini paylaşan Bolat, söz konusu vizyon kapsamında mal ihracatını 400 milyar dolara, hizmetler ihracatını ise 200 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini, Türkiye’nin küresel mal ihracatından aldığı payı yüzde 1,2’ye, küresel hizmet ihracatından aldığı payı ise yüzde 1,5'a çıkaracaklarını kaydetti. Bolat ayrıca, Avrupa Birliği ile yakın ve orta vadede Gümrük Birliği’nin güncellenmesi görüşmelerinin başlamasını hedeflediklerini söyledi.

Haberin Devamı

"TÜKETİCİLERİN MAĞDUR EDİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ"

Haberin Devamı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, otomotiv sektörü temsilcilerinin otomotiv sektörünün fahiş fiyat yapmakla ve stokçulukla anılmasını istemediğini dile getirerek, “Otomotiv sektörünün temsilcileri, ‘Otomotiv sektörünün bu şekilde gündemlerle anılmasından rahatsızlık duyuyoruz. Yapacağınız yönetmelik değişiklikleri, alacağınız kararlara desteğimiz tam’ dediler. Aralarında çok ciddi çürük elmalar var, o çürük elmaları temizleme konusunda biz onların da gayret göstermelerini istedik. Ama biz tüketicilerimizin mağdur edilmesine ya da kazıklanmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, göreve başlamasının ardından ajansların, gazetelerin ve televizyon kanallarının Ankara temsilcileri ile tanışma yemeğinde bir araya geldi. Bakan Bolat, programda temsilcilerin ve muhabirlerin sorularını da yanıtladı. Bakan Bolat, yaptığı konuşmada göreve başlar başlamaz iş dünyasıyla yoğun temaslar içinde olduklarını ifade ederek, “Hemen hemen bütün resmi, yarı resmi ve STK anlamındaki iş dünyası kuruluşlarımızla görüşüyoruz. Hemen daha birinci günden bu otomotiv konusunun alevli bir konu olduğunu gözlemledik ve ilk icraat olarak tebdili kıyafetle yoğun denetimlere girdik bayiler, galeriler. Arkadaşlarımız tespit ettikleri haksız, uygunsuz faaliyetler, stokçuluk faaliyetine ceza kestiler. Biliyorsunuz biz İl Ticaret Müdürlüklerimizin denetimleri ve Haksız Fiyat Düzenleme Kurulu üzerinden ceza kesebiliyoruz” dedi.

Bakan Bolat, ikinci el araç satışında tüketiciyi zorlama, aksesuarı zor alma, ‘araç yok’ bahanesi gibi uygulamalarla karşılaştıklarını dile getirerek, “Bu minvalde biliyorsunuz bir sene önce Bakanlığımız bir karar almıştı, ikinci el satış için 6 ay ve 6 bin kilometre sınırlaması getirilmişti. Bu düzenleme yetkili kurumlar için getirilmişti. 1 Ocak’ta 6 ay süreli uzatıldı bu kısıtlama, şimdi 1 Temmuz’a geldiğimizde bu konu da önümüzdeydi. Biz yetkili satıcıların üzerindeki bu kısıtlamayı bireysel satışlar üzerinde de getirdik, 1 Temmuz 2023 itibarıyla hem yetkili satıcılar, hem bireysel satıcılar için bu düzenlemeyi getirdik” diye konuştu.

“YAKLAŞIK 4 BİN 800 KİŞİ 50’DEN FAZLA SATIŞ YAPMIŞ”

Bakan Bolat, bireysel araç satışında üçü aşan satışların yönetmelikte ticari satış olarak kabul edildiğini hatırlatarak, “Yaklaşık 4 bin 800 kişi 50’den fazla satış yapmışlar. Bunlar ya kendileri bireysel, ya galeriler ya da bayilerin yanında çalışanlar, işte akrabaları vesaire üzerinden yapılan satışlar olduğu anlaşılıyor. Bunlardan savunma istendi ve gerekli savunmaları alınıyor, cezalar kendilerine gönderilecek” ifadelerini kullandı.

“İLAN SİTELERİ, 15 TEMMUZ’DAN İTİBAREN KESİNLİKLE SIFIR ARAÇ SATIŞ FİYATINDAN DAHA YÜKSEK İKİNCİ EL FİYATI KOYMAMALARI KONUSUNDA UYARILDI”

İkinci el araç satışına dair aldıkları bir başka önlemin ikinci el araçların 31 Aralık’a kadar sıfır araç fiyatından yüksek olamayacağı olduğunun altını çizen Bolat, “Bunları nasıl uygulayacağız? İki aracımız var, birincisi, ilan siteleriyle görüşmeler yapıldı ve ilan siteleri 15 Temmuz’dan itibaren kesinlikle sıfır araç satış fiyatından daha yüksek ikinci el fiyatı koymamaları konusunda uyarıldı. İlan siteleri bu ilanları koymak isteyenleri uyaracaklar, buna uyulmadığı takdirde 300 bin liraya kadar ceza kesilecek” değerlendirmesini yaptı.

“İKİNCİ EL ARAÇ SATICILARINDA ÇOK SPEKÜLASYON AMAÇLI VE MANİPÜLATİF FAHİŞ FİYAT AMAÇLI TİCARET YAPMA GAYRETİ VAR”

Bolat, Türkiye Noterler Birliği ile iş birliği sağladıklarını ve 15 Temmuz itibarıyla noterlerin yılda üçten fazla bireysel satışın ticari satış kabul edilmesinden dolayı satışları gerçekleştirmeyeceklerine dikkati çekerek, “Maalesef burada çok ciddi bir tamahkarlık ve aç gözlülük uygulamalarını gördük. Bir nevi ihtiyaçtan oto alımından ziyade, otoyu bir spekülasyon ve yatırım aracı, ama daha çok spekülasyon amaçlı ve manipülatif fahiş fiyat amaçlı ticaretini yapma gayretleri var. Biz aşağı yukarı son 2 haftadır bayramdan hemen önce başlattığımız, aldığımız tedbirlerle bu konuda çok önemli düzenlemeler yaptık. Sektörlerin içinde gerekli temaslar kuruyoruz fiyatlar noktasında ve satışlar noktasında bilgi alıyoruz. Bayilerin bir kısmının stokladıkları araçları artık mecbur kalıp piyasaya sürmeye başladıklarını ve araç yok dedikleri müşterilerini ve hatta galerileri arayıp, araç var, almak ister misiniz dediklerini müşahede ediyoruz. İkinci el satışlarında satışların gevşediğini müşahede ediyoruz. Fiyatlar noktasında da daha yüksek olan ikinci el satışların sıfır araç satış fiyatına doğru, aşağı doğru bir ivme kazandığı gözlemini yaptık. Birkaç hafta zaman alacak, ama tabi inşallah burada istikrarı sağlayacağız” dedi.
Bolat, bu yılın ilk 6 ayı itibarıyla Türkiye’de otomotiv üretiminde yüzde 30’luk artış olmasına karşın ithalatta 75 artış olduğunu belirterek, spekülasyon ve yatırım amaçlı aşırı talebin yüklenmesinden dolayı Türkiye’nin oto ithalatını ve döviz açısından kayıp getirdiğini dile getirdi.

“OTOMOTİV İTHALATIMIZDA İLK 6 AYDA YÜZDE 75 BİR ARTIŞ VAR”

Bakan Bolat, bazı basın kuruluşlarında ikinci el araç ithalatına izin verileceği iddialarının yayımlanması hakkında görüşü sorulması üzerine şu ifadeleri kullandı:

“Şimdi zaten otomotiv ithalatımızda ilk 6 ayda yüzde 75 bir artış var. Geçen yılın aynı dönemine göre toplam ithalatta 11 milyar bir dolar artış var, bunun en büyük kaynağı altın ithalatıyla otomotiv ithalatındaki artış. Bu anlamda ikinci el oto ithalatı noktasında Bakanlığımızda şu anda herhangi bir çalışma yapılmadı, ama ekonomiyle ilgili kararlar yalnızca Bakanlığımızın alacağı bir karar olmayıp, Cumhurbaşkanımızın, Bakanlar Kurulunun da içinde yer aldığı geniş istişarelerle bu kararlar alınıyor. Biz de aldığımız kararları Kabinede paylaşıyoruz, istişare ediyoruz. Biz, Türkiye’nin otomotiv sektörünün yatırım ve üretim, istihdam anlamında, ihracat anlamında geldiği noktayı önemsiyoruz, daha da güçlendirme çabası içindeyiz. Türkiye, dünyada otomotiv sektöründe 13. sırada olan güçlü bir ülke, bunu daha iyi noktalara getirme hedefimiz var. Ama vurguncu, fırsatçı çabalarla, spekülatif fiyat şişirme çabalarına, arz-talep dengelerini bozucu çabalara karşı da savunma tedbirleriyle düzenleyici, denetleyici ve yaptırım uygulayıcı olma gayretimiz devam edecek.”

“OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE ÇOK CİDDİ ÇÜRÜK ELMALAR VAR”

Bakan Bolat, ikinci el oto satışında stokçuluğu engellemek amacıyla 6 ay ve 6 bin kilometre zorunluluğunu içeren yönetmeliğin galericilerin fikrine başvurularak yapılıp yapılmadığı sorusuna ilişkin şu cevabı verdi:

“Otomotivdeki bu ikinci el satışlarla ve genel stokçuluk eğilimiyle ilgili mücadelemizde bayramdan önceki hafta otomotiv sektörünün bütün kesimleriyle toplantılar yaptık Bakanlıkta hepsini çağırdık ayrı ayrı çağırdık. Çünkü menfaatleri çatıştığı için aynı toplantıda da almadık onları ayrı ayrı onları dinledik. Biz tespitlerimizi söyledik ve buna izin vermeyeceğiz dedik. Üçü de, 'Bakanlığın yanındayız, biz de rahatsızız. Otomotiv sektörünün bu şekilde gündemlerle anılmasından rahatsızlık duyuyoruz. Yapacağınız yönetmelik değişiklikleri, alacağınız kararlara desteğimiz tam’ dediler, bunu açıkça söyleyeyim. MASFED de bunlardan biriydi bayiler, OYDER, bir de distribütörler OMD hepsi bu konuda bize destek verdiler. Bütün iş dünyası kuruluşlarıyla görüştük bir beş haftalık görev süremiz içinde. 420 grupla görüştüm arkadaşlar yan 5 haftada 420 grupla görüşme yaptım ekonomi dünyasındaki aktörlerle ve kuruluşlarla. Dolayısıyla, aslında aralarında çok ciddi çürük elmalar var o çürük elmaları temizleme konusunda biz onların da gayret göstermelerini istedik. Ama biz tüketicilerimizin mağdur edilmesine ya da kazıklanmasına izin vermeyeceğiz. Müdahalelerimizi yapacağız dedik ve nitekim kararlılıkla yapıyoruz. Yani başka elimizde enstrümanlar da var adım adım gidiyoruz fark ettiyseniz. Yaklaşık 3 haftadır adım adım hep tedbirlerimizi aldık. 15 Temmuz’da yönetmelik yürürlüğe girince noterler bireysel satışları 3’ten fazla olmamak kaydıyla durduracaklar. İlan siteleri sıfır araçtan daha pahalı ilan koymama konusunda uyaracak, konulursa 300 bin lira ceza uygulaması yürürlüğe girecek. Daha başka enstrümanlarda arkadaşlarımız planlıyorlar bunu söyleyebilirim.”

“TEDARİK FİYATINA GÖRE AŞIRI FAHİŞ KAR MARJIYLA SATIP FAHİŞ FİYATTAN SATMA GİBİ DENETİMLERDE YAKALANDIĞINDA CEZALAR UYGULANIYOR”

Ticaret Bakanı Bolat, denetimlerin ne aşamada olduğuna ilişkin, “İç Ticaret Genel Müdürlüğü ve il ticaret müdürlüklerindeki ekiplerimiz, denetimlerini aksaksız devam ettiriyorlar. Burada üç mekanizmayla bu denetimleri yapabiliyoruz, birincisi il ticaret müdürlüğündeki denetmenlerimizin sürekli yaptıkları denetimler ve buldukları yanlış uygulamalara karşı kestikleri cezalar var. Burada mesela şöyle söyleyeyim: 81 ilde 53 bin firma, 306 bin ürün denetimi yapılmış durumda şu ana kadar ve 212 milyon lira idari para cezası kesildi fahiş fiyat ve stokçuluk önlemlerine karşı. Değişik şeyler var, biri stokçuluk yakalandığı zaman, bir tanesi rafta olan fiyatla kasadaki fiyatın aynı olması, bir diğeri de tedarik fiyatına göre aşırı fahiş kar marjıyla satıp fahiş fiyattan satma gibi denetimlerde yakalandığında cezalar uygulanıyor. Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulumuz var. Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarına karşı işlem yapıyor ki ceza miktarları 30 bin lira ile 300 bin lira arasında değişiyor” dedi.

Bakan Bolat, Perakende Yasası’nı güncelleme noktasında sektördeki yetkililerle çalışmalar yürüterek istişare edeceklerine dikkati çekerek, “Bütün olayın temelinde enflasyonla mücadelenin başarılması yatmakta. Çünkü şöyle düşünün; Türkiye’de 1973’ten 2004’e kadar çift haneli, üç haneli enflasyon vardı. 2004’ten 2019’a kadar olan sürede ise 1-2 yıl hariç tek haneli enflasyon dönemi başarıldı. AK Parti’nin 21 yıllık döneminde. Bu tek haneli enflasyon döneminde bu konular pek konuşulmuyordu, yani bizim Bakanlığımızda ağırlıklı olarak ihracat, gümrükler, döviz kazandırıcı faaliyetler, hizmetler ihracatı üzerinde yükleniyordu. O 2018’deki döviz atakları, döviz kuru atakları, ardından pandemiyle başlayan süreçte enflasyonist eğilimde ciddi bir yükseliş oldu, bu bütün dünyada oldu” ifadelerini kullandı.

“TÜKETİCİYİ KAZIKLAMAYI AMAÇLAYAN TÜRDEKİ UYGULAMALARI CEZALARLA CAYDIRMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Amerika’da enflasyonun 10 kat arttığını hatırlatan Bolat, “Yüzde 1’den yüzde 10’a çıktı. Avrupa Birliği’nde 10 katı arttı, yüzde yarımdan, yüzde 1’den yüzde 10’lara çıktı. Halen de yüzde 6 civarında avro bölgesinde ve Avrupa Birliği’nde. Onların faiz oranları yüzde 0’dan, 0,25’ten yüzde 5 noktasına yükseldi hem Avrupa’da, hem Amerika’da. Ya bu 5 katı faiz artışı demek ve bu enflasyonist dönem, bir de salgın veya savaş dönemlerinde stokçuluk yapma eğilimleri, vurgunculuk, yani mal saklama, malı 10 katına satma gibi çabalar artınca. Hatırlarsanız 1,5 yıl önce bir ayçiçeği fiyatları dalgalanması vardı, bunu yaşamıştık. Ben size maske, dezenfektan, kolonya örneğini vereyim. 1 Şubat 2020’de tanesi 15 kuruş olan maske 1 Mart 2020’de, 1 ay sonra 5 liraya çıktı, yüzde 3 binin üzerinde bir artışla, 3 bin 200 artışla. Anti-enflasyonist ekonomi politikalarıyla bu mücadelede başarılı oldukça bu fiyat tartışmaları da aşağı doğru gelecektir. 8 ay önce yüzde 85,5 olan TÜFE enflasyonu, Haziran itibariyle yüzde 38,20’ye düşürüldü. Bu başarıldı, 8 ayda başarıldı ve son aylarda da fiyatlarda, marketlerde biz takip ediyoruz, bizim birimlerimiz var, müdürlüklerimiz var. Nispeten geçen yılki dalgalanmalar boyu son aylarda bayağı kısaldı. Şimdi önümüzde tabii Temmuz ayı var, bu Temmuz ayında bir miktar KDV artışı kararları alındı biliyorsunuz, ama biz fahiş dediğimiz aşırı, vurgun yapmayı amaçlayan ya da tüketiciyi kazıklamayı amaçlayan türdeki uygulamalara elimizdeki yetkilerle müdahale etmeye, denetlemeye, cezalarla caydırmaya devam edeceğiz. Ama daha geniş planda sizin işaret ettiğiniz, kanunu düzenlemeler konusunda çalışmalarımızı sürdürüp bunu bir uygulama noktasına getirmek için çalışacağız inşallah” diye konuştu.

“KDV FARKI KDV OLARAK MI YANSITILIYOR, YOKSA ÜSTÜNE ÇOK DAHA FAZLA EKLEYEREK YİNE TÜKETİCİ ZARARINA BİR ÇABA İÇİNE Mİ GİRİLİYOR BUNU DENETLEYECEĞİZ”

KDV’de genel olarak 2 puanlık artış olduğunu savunan Bolat, “Temizlik, kimyevi ürünlerde ise yüzde 8’den yüzde 20’ye çıkarıldı. Temel ihtiyaç maddelerinde ve gıda ürünlerinde yüzde 1’lik KDV’de herhangi bir artış yapılmadı. Bizim denetim ekiplerimizin zaten çalışmalarında bu KDV farkı KDV olarak mı yansıtılıyor, yoksa üstüne çok daha fazla ekleyerek yine tüketici zararına bir çaba içine mi giriliyor, bu denetimle devam edecek, yapılıyor yani bugünden itibaren” dedi.

Dolaylı vergilerinin payının genel olarak çok yüksek artırım olmadığını dile getiren Bolat, “Yani KDV genel oranında 2 puanlık bir artırım yapıldı. Bizim görevimiz bunu denetlemek, ama bu paket niye ortaya çıkarıldı gayet açık arkadaşlar. Şimdi AK Parti döneminde sabit gelirlileri işçi, memur, emekli, çiftçilere, esnafımıza krediler, destekler ve çiftçilerimize taban fiyatı desteklemeler yoluyla daima enflasyonun üzerinde bir refah payıyla devlet gerekli kaynakları aktardı ve aktarmaya devam ediyor. Bu 14 Mayıs seçimlerinde verilen vaatler de bir bir gerçekleştiriliyor. Memur, emekli ücret artışlarında asgari memur ücretinde asgari emeklinin ücretinin Nisan ayında artırılmasında ve şimdi yeniden Temmuz artırımında. EYT’nin getirilmesinde ve bunlara rağmen AK Parti hükümetleri bütçe dengesine mali disipline hep riayet etmişler. Geçen yıl bile bütçe açığının milli gelir içindeki payı yüzde 1’in altındaydı. Avrupa Birliği Maastricht kriteri yüzde 3’e izin veriyor, birçok Avrupa Birliği ülkesi yüzde 3’ün üzerinde. Kamu borçlanmasının payı anlamında milli gelirin içindeki payı anlamında da Maastricht yüzde 60’a izin veriyor, Almanya bile yüzde 90’da. Avrupa Birliği, Avro ortalaması yüzde 90, yüzde 100 nispetinde. Türkiye’de bu rakam yüzde 35-36’larda. Yani kamu borçlanması ve bütçe açığını minimumda tutma noktasında ciddi bir mali disiplin hep uygulandı, ama buna rağmen oldukça cömert bir destekler politikası da her kesim için uygulanmış. Biz korkunç bir deprem yaşadık, ne zaman? 6 Şubat’ta. Yani 2023 bütçesi 4.2 trilyon liraydı biliyorsunuz gider bütçesi ve açığımız 673 milyar lira olarak programlanmıştı. Belki daha düşük olacaktı, ama 1 ay sonra deprem olunca o deprem Türkiye’nin nüfusunu ve topraklarının yüzde 12-13’nü ilgilendiriyor. Yani orada büyük bir yıkım ve yangın varken biz hiçbir şey olmamış gibi normal bir hayata devam etmemiz mümkün değil. Oraları kalkındırmak, ayağa kaldırmak, 12-13 milyon insanın yaralarını sarmak, fiziki yıkım ortadan kaldırmak zorundayız. Olay sadece konut yapmak da değil, orada ticari hayatın canlanması lazım” diye konuştu.

“BANKALAR KREDİ MUSLUKLARINI AÇMAYA BAŞLADILAR”

Bolat, Eximbank kaynakları dışında ihracatın finansmanı için bankacılık sistemine talepleri olup olmadığı sorusu üzerine, “Zaten Merkez Bankası politika faizlerini artırıp yüzde 15’e çıkardıktan sonra bankalar kredi musluklarını açmaya başladılar. Ondan önce vermek istemiyorlardı son 2-3 aydır biliyorsunuz. Çok yüksek oran talep edip aslında caydırmaya çalışıyorlardı. Ama görüşmelerimizde bankacılık sistemi özellikle kamu bankaları öncülüğünde kredi musluklarını açmaya başladılar. Merkez Bankamız ile de geçen hafta bir toplantı yaptık ihracatçılarımızın finansmana erişimi noktasındaki sıkıntılarını, kaygılarını ilettik. Merkez Bankamızda oldukça pozitif, olumlu bir bakış açısı görmekten çok memnunuz. İhracatçılarımız kaygı duymasınlar finansman kanalları açılıyor. En önemlisi bizim Eximbank’ta yaptığımız hamledir. Sermayeyi 3’te 1 nispetinde artırarak 6.8 milyar artırarak 20,6 Milyar TL’ye çıkardık en az 70 milyarlık bir kaynağı başta KOBİ’ler olmak üzere ihracatçılara sunabilmeyi başardık” ifadelerini kullandı.

“HÜKÜMET OLARAK 1 YIL DAHA KİRACILAR ÜZERİNDEKİ FAHİŞ ARTIŞ BASKISINI HAFİFLETEBİLMEK İÇİN BU KARAR ALINDI”

Hükümetin kiracı kesimini desteklemek amacıyla yüzde 25 sınırlamasını getirdiğini hatırlatan Bakan Bolat, “Şimdi bu yıla geldiğimizde bu düzenlemenin süresi 1 Temmuz’da bitiyordu. Bu konuda Hükümetin bir vaadi vardı ve bir de TEFE-TÜFE ortalaması olarak oran yüzde 61 gibi bir rakamı da gördük. Hükümet olarak 1 yıl daha kiracılar üzerindeki fahiş artış baskısını hafifletebilmek için bu karar alındı. Ama bunun yanında Adalet Bakanlığı biliyorsunuz bu kararı alıyor. Borçlar Kanununa bir geçici madde ekleyerek yapmıştı geçen sene. Arabulucu mekanizması getirilecek yakın bir zamanda. Bu şekilde ev sahibi, kiracı anlaşmazlıkları noktasında arabuluculuk mekanizması da devreye girecek. Enflasyonda bu fiyat istikrarı mücadelesinde sonuç aldıkça zaten geriye doğru bir geliş olduğunda bu yüzde 25 sınırlaması konusu da 1 yıl sonra yeniden ele alınabilecek” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!