Bahreyn hesaplarını bu ay beyan edin

Güncelleme Tarihi:

Bahreyn hesaplarını bu ay beyan edin
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 1999 00:00

Haberin Devamı

Soru- (S.A.-İstanbul) Benim bir bankanın Bahreyn hesabında dolar hesabım var. Bu hesaptan bu yıl aldığım faiz tutarı 2.5 milyar liranın altında. Bu durumda, benim beyanname vermem gerekiyormuş, doğru mu?

Evet, doğru. Bu tip faiz gelirlerinden vergi kesilmemiş olduğu için miktarı ne olursa olsun bunlar mart ayında beyan edilecek ve 1998 yılı için yüzde 25 oranı ile başlayan vergi cetveline göre hesaplanacak vergi 3 taksitte ödenecektir.

İŞHANININ VERGİSİ

SORU-(N.M.- İstanbul) 1993 yılında bir işhanı aldım. O tarih itibariyle alış rakamı düşüktü. 1998 yılı emlak beyannamesinde değeri 160 milyar olarak gösterdim. Şimdi 280 milyar liraya alıcı çıktı. Ben burayı şimdi 280 milyar liraya satarsam Gelir Vergisi ödermiyim. Alış tarihi üzerinden 5 yıl geçtiğine göre vergi muafiyetim olur mu?

Burası işyeri olduğu için satış bedeli, maliyet sayılan değerden büyük olduğu takdirde aradaki fark Gelir Vergisine tabi olacaktır. 10 yıllık geçici istisna sadece Meskenler ve Köy Kıymet Defterine yazılması gereken gayrimenkuller için söz konusudur. Sizin işhanınızın maliyet bedeli, 1998'de beyan ettiğiniz 160 milyar lira ile Ekim 1998 ayı başından satış yaptığınız ayın başına kadarki süreye tekabül eden TEFE (Toptan Eşya Fiyat Endeksi) artışının toplamı olacaktır. Eğer satış 280 milyar olacaksa, aradaki fark Gelir Vergisine tabi olacaktır.

ŞİRKETİN DEĞERİ

SORU-(O.D.- İstanbul) Sermayesi 2 milyar lira olan 5 ortaklı bir Adi Komandit şirketimiz var. Şu anda şirketin değeri 100 milyar lira civarında. Ortaklar arası hisse devri veya üçüncü şahıslara hisse satışı halinde, şirketin değerini nominal değerle 2 milyar gibi görürsek mahsurlu olur mu? Şirketin değerini 100 milyar farzedersek satış yaparken aradaki fark vergiye tabi olur mu?

Şu andaki mevzuat hükümlerine göre sadece hisse senetlerinin (yani anonim şirketlerdeki payların) satışlarında eğer alım-satım tarihleri arasında 3 aydan fazla bir süre varsa, elde edilecek kazanç vergiye tabi olmayacaktır. Adil Komandit Şirketlerdeki ortaklık paylarının satışında, süreye bakılmaksızın, eğer kazanç sağlanmışsa vergi söz konusu olacaktır.

Ancak burada, ortaklık payının iktisap bedelinin hesaplanması sırasında TEFE'deki (Toptan Eşya Fiyat Endeksi) artış oranı ile bir artırım yapma imkanı bulunacaktır.

Diğer taraftan satış bedelini, fiili satış bedeli dışında iradi olarak tayin etme imkanı varsa, bunun da inandırıcı bir açıklaması olmalıdır. Ortaklık paylarının değer tespitinde, nominal bedel dışında, objektif bir ölçü bulmak zordur. Öz sermaye hesaplamaları her zaman sağlıklı sonuç vermeyebilir. Böyle durumlar bazı imkanlar sağlasa da önemli sakıncalar da taşıyabilir. O bakımdan tayin edilecek her bedelin mutlaka makul bir izahı olmalıdır.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!