Bağdat’ta ilk mağazayı açtı, Irak’ta bilgisayar üretimi için davet aldı

Güncelleme Tarihi:

Bağdat’ta ilk mağazayı açtı, Irak’ta bilgisayar üretimi için davet aldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2011 00:00

Ortadoğu’daki Türkiye hayranlığının satışılara yansıdığını belirten Casper Yönetim Kurulu Başkanı Altan Aras Fakılı, “Bağdat’ta ilk mağazamızı açtık. Üretim tesisi açma yönünde davet aldık” dedi.

Haberin Devamı

ORTADOĞU’nun parlayan yıldızı olarak gördüğü Irak’ta ilk mağazasını açan Casper, iki yıl içinde burada bilgisayar üretimine başlamaya hazırlanıyor. Irak’ı Türkiye’nin uzun yıllar önceki haline benzeten Casper Yönetim Kurulu Başkanı Altan Aras Fakılı, “Irak’ın yıllık 120 milyar dolarlık bir petrol geliri var. ABD bu paraya ülkenin kalkınması için dokunmuyor. Irak önümüzdeki dönemde bölgenin patlayacak ülkelerinden biri olacak. Biz de Irak’ın teknolojik altyapısına talibiz. Son iki yıldır kendi ürünlerimizi kendimiz tasarlayıp, üretiyoruz. Irak’ta da yeterli kapasiteye ulaşırsak burada üretim gerçekleştirebiliriz. Irak 49 yıllığına bedelsiz yer veriyor. Zaten vergi de yok. Biz 2 yıl sonra burada üretim gerçekleştirebiliriz. Pazarın yüzde 20’sini alırız” dedi.

Haberin Devamı

Üretim teklifi

Bölgede büyük bir Türk hayranlığı olduğunu anımsatan Fakılı, şöyle konuştu: “Irak yönetiminden Bağdat’ta bir üretim tesisi açmak yolunda davetler alıyoruz. Büyük ve oldukça verimli bir pazar olduğunu düşündüğümüz bu bölgede yatırımlarımızı devam ettirmek amacıyla Bağdat’ta bir üretim tesisi açma fikrine oldukça sıcak bakıyoruz. Artık sadece Türkiye ile sınırlı kalmayıp, bölgesel bir güç olmayı hedefliyoruz. Şu ana kadar Azerbaycan, Gürcistan ve Bosna-Hersek gibi komşu ülkelere ihracat gerçekleştirdik. Irak, teknolojiye ihtiyaç duyan, 30 milyon nüfusu olan çok önemli bir pazar olduğu için orada 2 adet Casper Store açtık. Ancak Irak pazarı için temel hedefimiz, Türkiye’deki satış ve dağıtım modelimizi Irak pazarında da uygulamak. Yani Irak’ta iş ortaklarıyla pazara yayılıp, distribitörlükle ilerlemek istiyoruz.”

Hedef yüzde pay

Irak’ın baştan aşağı yeniden kurulma aşamasında bir ülke olduğunu hatırlatan Fakılı, şunları dile getirdi: “Biz Türk işadamları olarak Irak’ın yeniden inşaasını üstleniyoruz. Casper olarak biz de Irak’ın teknolojik altyapısını üstlenmek istiyoruz. Orada e-devlet’in ‘e’si yok. Biz kamu tarafında da olmak istiyoruz. 3-4 yıl içinde pazarın yüzde 20’sini hedefliyoruz. Buraya daha çok Dubai’den teknolojik ürünler geliyor. Ancak bizden başka resmi olarak garanti verecek şekilde pazara doğrudan giriş yapan başka bilgisayar firması yok. Hatta Bağdat’ta ürün garantili satış yapan ilk firmayız. Ne devletin getirdiği bir kanun, ne de takip eden bir kurum var. İnsanlar da aldıkları ürün arızalandığında ciddi problem yaşıyor. Biz Irak’a gönderdiğimiz ilk ürünlerle birlikte yedek parçaları da yanında gönderdik. İkinci mağazamızı da 1 ay içinde yine Bağdat’ta açacağız. Hedefimiz bayilik yoluyla 2 yılda 150 mağazaya ulaşmak. Yıllık 400 bin bilgisayar satıldığını tahmin ediyoruz. 5 yıl içinde de pazarın 3 milyon adetlere dayanacağını düşünüyoruz.”

Haberin Devamı

Yıllık 1 milyon adetlik bilgisayar üretimi gerçekleştirdiklerini belirten Fakılı, şunları söyledi: “Aylık 100 bin adetlik üretim yapabilecek kapasitemiz var. Yıl sonunda tabletin üretim ve satışına başlıyoruz.”

Global marka yaratmak için Brezilya modeline bakalım

BİLGİSAYAR sektöründe uluslararası markaların ardından gelen üreticilerin oluşturduğu bir liste olduğunu belirten Altan Aras Fakılı, Casper ile bu listede ikinci sırada yer aldıklarını ifade etti. Fakılı, şunları söyledi: “Almanya, Fransa, Rusya, İtalya ya da Orta Doğuda bizden daha büyük bilgisayar üretimi gerçekleştiren yerli bir marka yok. Brezilya’nın bizim önümüzde olmasının sebebi 150 milyonluk nüfusunun dışında devleti markalarını koruyacak kanunları olması. Brezilya üretimi Brezilya’da yapmaya zorluyor. Bu nedenle yabancı markalar da yerli markalar da üretimlerini yıllardır Breziyla’da yapıyor. Dolayısıyla Brezilya’nın şu anda 5 tane dünyada sıralamaya girmiş markası var ve büyüyorlar. Bunu gören Arjantin hükümeti 1 yıl önce karar aldı ve Brezilya modelini benimsedi.  Aynı kanunun çıkarttı. Biz de Türkiye olarak kendi markalarımızı büyütmek istiyorsak, bu ülkelerdeki rol modellere bakmamız gerektiğini düşünüyorum. Eğer Brezilya gibi üretim yapabilirsek, bütün Avrupa’ya satmamamız için hiç bir sebep yok.”

Haberin Devamı

FATİH büyük proje ama tablet 4 yıl gitmez

HÜKÜMETİN hazırladığı FATİH projesinin çok güzel düşünüldüğünü vurgulayan Altan Aras Fakılı, şunları söyledi: “Dünyanın hiçbir yerinde bütün öğrencilerine bilgisayar veren başka bir ülke yok. Biz bu konuda bir ilk olacağız. Çok büyük bir proje ve bu konuda kendi hükümetimi de destekleyerek helal olsun diyorum. En azından düşüncesi bile çok güzel. Ancak bir öğrenciye verilecek olan tabletin 4 yıl boyunca kullanılması teknolojik olarak bana soru işareti olarak geliyor. İkincisi bu tableti bazı fakir bölgelerde yaşayan çocuklar da alacak. Çantasını kenara koyup basketbol, futbol oynarken çantasından o tablet çalınabilir. Çalınma ve kırılma olayları yüzde 20-25’ten aşağı olmaz. O süre zarfında öğrencilere verilecek olan yedek bilgisayarların da yeterli sayıda olabileceğini düşünmüyorum. Belki bütün öğrencilere vermek yerine okulunun bitmesine 2 yıl kala tüm öğrenciler yerine belli bir kısmına verilmesi mantıklı olabilir.”

Haberin Devamı

Arapça ve Rusça konuşan ülkelerde yayılmak istiyoruz

ARAPÇA ve Rusça’nın konuşulduğu ülkelerde yayılma planları olduğunu anlatan Altan Aras Fakılı, “Arapça ve Rusça klavyeyi tüm modellerimizde sunacak şekilde hazır tutuyoruz. İran da büyük pazar fakat ambargo nedeniyle burada olmak zor. Diğer şirketler dolaylı giriyorlar. Bu bizim şirket stratejimize ters. Öncelikle diğer ülkelerde büyümek istiyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!