BAE, rüşvet sorgusuyla sıkıştı 448 milyon dolar ceza ödeyecek

Güncelleme Tarihi:

BAE, rüşvet sorgusuyla sıkıştı 448 milyon dolar ceza ödeyecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2010 00:00

Haberin Devamı

İNGİLİZ Savunma Şirketi BAE Systems, hakkında uzun süredir devam eden rüşvet soruşturmalarının çözüme kavuşması
amacıyla ABD ve İngiltere’de toplam 448 milyon dolar ceza ödeyecek. Avrupa’nın en büyük ve dünyanın ikinci büyük savunma şirketi BAE Systems, ABD Adalet Bakanlığıyla vardığı anlaşma gereği, ABD hükümetine bazı anlaşmalarla ilgili yanlış bilgi vermek amacıyla plan yapmak suçunu kabul edecek. ABD’nin, anlaşmaları kazanmak için yaptığı ödemeler konusunda
ABD’li soruşturmacıları  “kasıtlı olarak yanıltmakla” suçladığı şirket, ABD’de 400 milyon dolar ceza verecek.
Tanzanya anlaşması
BAE, İngiltere’de büyük yolsuzlukları soruşturan Nitelikli Dolandırıcılık Bürosu (SFO) ile yaptığı anlaşmayla da, Tanzanya’da imzalanan bir anlaşmayla ilgili hesapların kayıtlarını tutmada görevi ihmalden suçlu bulunacak. Şirket, bu anlaşma uyarınca İngiltere’de 48 milyon dolar ceza ödeyecek. Bu, SFO’nun uyguladığı en büyük para cezası anlamına geliyor. İngiltere’de, Tanzanya’ya askeri radar sistemi sağlanması konusunda 1999 yılında imzalanan 39.5 milyon dolarlık anlaşmasıyla ilgili açılan soruşturmada, BAE şirketi, bu ülkede eski bir pazarlama danışmanına yapılan ödemelerin  kayıtlarının tutulmasında görevi ihmal etmekle itham ediliyordu.
Yüz milyonlarca dolar
ABD Adalet Bakanlığı, BAE’yi savunma anlaşmalarını kazanmak için, anlaşma yapacağı hükümetlerin karar alıcılarının eline büyük olasılıkla geçeceğini bildiği halde üçüncü taraflara yani danışmanlara ve aracılara gizlice yüz milyonlarca dolar ödeme yapmakla suçluyordu.

Haberin Devamı

BAE: Hata yaptık

BAE Systems Başkanı Dick Olver, “şirketin çok üzgün olduğunu ve geçmişteki hatalarının sorumluluğunu üstlendiğini” ifade etti. ABD  ve İngiltere ile varılan anlaşmalardan tatminkar olduklarını belirten Olver, “Biz hissedarlarımız için belirsizliğin kaldırılmasından memnunuz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!