Babasının ’Eser’ini yeni marka yaptı ayakkabılarıyla İtalya’ya da girdi

Güncelleme Tarihi:

Babasının ’Eser’ini yeni marka yaptı ayakkabılarıyla İtalya’ya da girdi
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2009 00:00

Gaziosmanpaşa’daki fabrikasında yılda yaklaşık 800 bin çift ayakkabı üreten Eser Ayakkabıcılık’ta, ikinci kuşağın markalaşma projesi tuttu. Geçen yıl 15 milyon dolar ciro yakalayan firma, ayakkabıda iddialı ülke konumundaki İtalya başta olmak üzere Batı Avrupa ülkelerine önemli ihracat yapıyor.

KARSLI Şinasi Şamdanlı ve kardeşi İbrahim’in 1965’te 200 metrekarelik bir atölyede başladıkları ayakkabı imalatı büyüdü ve ikinci kuşağın da katkılarıyla bir markalaşma projesine imza attı. Yılda yaklaşık 800 bin çift ayakkabı üreten Eser Ayakkabıcılık İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Eser Ayakkabıcılık), İtalya, Hollanda ve İngiltere’ye kendi tescilli markası Ricardo Colli olarak ihracat yapıyor. Geçen yıl 15 milyon dolar ciro yapan firmanın iç pazarla ilgili hedefi ise şu anda 4 adet olan mağaza sayısını birkaç yılda 50’ye çıkarmak. Eser Ayakkabıcılık Yönetim Kurulu Başkanı İsrafil Şamdanlı, ikinci kuşağın markalaşma ve ihracatta çok başarılı olduğunu söylüyor.

Kars’tan gurbete

İsrafil Şamdanlı, şöyle başlıyor anlatmaya: "1963’te çalışmak için gurbete İstanbul’a geldim. Burada bir ayakkabı imalatçısının yanında işçi olarak çalışmaya başladım. Mesleği öğrendim, sonra kardeşim İbrahim de yanıma geldi ve o da aynı meslekte yetişti. 1965’te bazı akrabaları da ortak alarak maddi gücümüzü birleştirdik ve 16 bin lira sermaye ile Gaziosmanpaşa’da kendi atölyemizi açtık."

Botçu olarak ünlendik

1960’larda ve 1970’lerde imalatın da pazarlamanın da zor olduğunu söyleyen İsrafil Şamdanlı, "O zamanlar, 200 metrekarelik bir atölyede günde 50 çift kadar üretimi yapabiliyorduk. Anadolu’daki mağaza sahipleri İstanbul’a gelir ve satacakları ayakkabıları seçer, alırdı. Ben Anadolu’daki bu müşterilerimin ayağına gittim. Ankara, İzmir, Kayseri başta olmak üzere bütün memleketi ürettiğimiz ayakkabıları pazarlamak için gezdim. Biz ürün olarak da botlarımızla ünlendik. Çok kaliteli botlar üretiyorduk. Bu ürünle öne çıktık" diyor.

35 ustamız iş kurdu

Ayakkabı sanayisinin en eskilerinden olması nedeniyle çok sayıda usta yetiştirdiğini de söyleyen İsrafil Şamdanlı, şöyle konuşuyor: "Bizde yetişen 30-35 usta da daha sonra ayrılıp kendi işini kurdu ve şu anda bu kadar firma bizden doğdu diyebilirim. O yıllarda bile İtalya’dan deri ithal edip, ayakkabı yapıyorduk. İşimizin fabrikaya dönüşmesi ise ancak Turgut Özal’ın politikaları sayesinde olabildi. Onun dış ticaretin önünü açmasıyla çok iyi makineler ithal edip fabrika kurabildik. Bir de Laleli’nin iyi olduğu yıllarda Ruslara çok ayakkabı sattık. Bu da işimizde önemli kaldıraç oldu."

Günde 4 bin 500 çift

Şu anda günlük 4 bin 500 çift ayakkabı üretim kapasiteleri olduğunu söyleyen Eser Ayakkabıcılık Yönetim Kurulu Üyesi Erdinç Şamdanlı da, fuarları çok önemsediklerini, hem italyan hem de Türk tasarımcılarla çalıştıklarını söylüyor. Şamdanlı 2008’de 800 bin çift ayakkabı ürettiklerini belirtiyor.

Franchising yöntemiyle 50 mağaza açacağız

ESER Ayakkabıcılık Yönetim Kurulu Üyesi Erdinç Şamdanlı, "Babam ve amcam çok çalıştılar ve bizlere çok iyi bir altyapı hazırladılar. Bizlere de markalaşmaya ve dış ticarete odaklandık" diyor. Şamdanlı, yakında Shamdan markasıyla kadın ayakkabısında da markalaşacaklarını belirterek, şöyle konuşuyor: "Ağabeyim Oktay, amcamın oğulları Ergün ve Ersin ile işin içindeyiz. 15 yıl önce ’markalaşalım’ dedik ve Riccardo Colli adını tescil ettirdik. Tasarıma çok yatırım yapıyoruz. Bu sayede de İtalya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ihracat yapıyoruz. Geçen yıl ciromuzun yüzde 30’u ihracattan sağlandı. Şu an 4 mağazamız var ve franchising ile bunların sayısını 50’ye çıkarmak istiyoruz. Şu anda ürünlerimiz, yurt genelinde 450 bayimiz kanalıyla satılıyor. 300 civarında istihdamımız var. Kadın ayakkabısına da iddialı giriyoruz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!