Babacan: YTL’nin önündeki ‘Y’yi kaldırmak için erken

Güncelleme Tarihi:

Babacan: YTL’nin önündeki ‘Y’yi kaldırmak için erken
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2005 02:05

Devlet Bakanı Ali Babacan, YTL’den ‘yeni’ ibaresinin ne zaman atılacağını halkın belirleyeceğini, ancak bunun için birkaç yıl gerektiğini söyledi. Enflasyonun yüzde 7’ye düşeceği beklentisine dikkat çeken Babacan, enflasyonun yüzde 8’in altında çıkma ihtimalinin üstünde çıkma ihtimalinden daha yüksek olduğunu kaydetti. Babacan, rehavete kapılmak için çok erken olduğu uyarısını yaptı.

DEVLET Bakanı Ali Babacan, Yeni Türk Lirası’nın (YTL) artık ‘Dünya Parası’ olduğunu vurgularken, YTL’deki ’yeni’ ifadesinin kaldırılması için henüz erken olduğunu söyledi.

Babacan, Merkez Bankası’nda düzenlenen, Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti ile Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı’nın da katıldığı ‘Yeni Türk Lirası’ konulu basın toplantısında, bir süre sonra YTL’deki ‘yeni’ ibaresinin düşeceğini, ancak bunun zamanını halkın belirleyeceğini kaydetti.

Ali Babacan, yeni ibaresinin kaldırılmasının Bakanlar Kurulu kararı ile kolayca yapılabileceğini belirtirken, ‘ne zaman ki halk arasında Yeni TL yerleşti, yeni demeye gerek kalmadı, hükümet bunu kısa süre içinde yapabilir. TL dendiğinde zaten, şu anda kullandığımız YTL ifade ediliyor...Ama şu an, bu iş (YTL’deki yeni ifadesinin kaldırılması) için erken. Benim tahminim, bir kaç yıl daha bu yeni ibaresine devam edeceğiz’ diye konuştu.

KRONİK ENFLASYON BİTTİ:

YTL’ye geçişle bir neslin korkulu rüyası haline gelen, bir neslin beraber büyüdüğü kronik ve yüksek enflasyon döneminin tamamen kapatıldığının da tescillenmiş olduğunu ifade eden Bakan Babacan, sıfırları atılmış yeni paranın, enflasyonla mücadeleye de belli ölçülerde olumlu katkı sağladığını, politikalara olan güvene ve istikrar artışına da katkısı olduğunu söyledi. Babacan, ‘artık herkes biliyor ki Türkiye aklına ne koyduysa yapıyor. Türkiye, hangi konuda ne söz verirse, bunlar gerçekleşiyor’ diye konuştu.

YTL ARTIK DÜNYA PARASI:

YTL’nin artık ‘bir dünya parası’ olduğunu da vurgulayan Babacan, uluslararası büyük finans kuruluşlarının YTL bazında yaptıkları işlemlere dikkati çekti. Babacan, ‘Bu, (YTL’nin) artık uluslararası boyuta taşınan ve uluslararası yatırımcıların da güvenini kazanan bir para birimi olduğuna işaret ediyor’ dedi. Türk hisse senetleri ve devlet iç borçlanma senetlerinin yaklaşık 40 milyar dolarlık kısmının, uluslararası yatırımcılar tarafından alınmış durumda olduğuna işaret eden Babacan, ‘Bu, Türkiye’deki istikrarın, Türk Lirası’na güvenin önemli bir işaretidir’ diye konuştu.

Paramız artık itibar görüyor

TÜRK
Lirası’na güvenin bir başka işaretinin de, artık Türk insanın birikimlerinde, tasarruflarında görüldüğünü anlatan Babacan, Türk ekonomisinin önceden ‘dolarize’ olmuş bir ekonomi olduğunu, ancak bunun artık değiştiğini söyledi. Babacan, şöyle devam etti: ‘Halkın tasarruflarını, birikimlerini ya da finansal araç olarak yatırımlarını hangi para birimine yönlendirdiğine bakacak olursak, bu 2002 yılının sonunda yaklaşık yüzde 50-50’ydi, yani yüzde 50’si Türk lirasına gidiyorsa 50’si yabancı para birimlerine gidiyordu. Şu anda bu oran yaklaşık olarak yüzde 70 yüzde 30 Türk lirası lehine değişmiş durumda. Artık Türk insanı tasarruflarını, yatırımlarını nereye yönlendiriyor diye baktığımızda, bunun artık yüzde 70’i YTL’ye gidiyor.’

YTL’yi enflasyona ezdirmeyiz

DEVLET
Bakanı Ali Babacan, ’YTL’yi enflasyon karşısında eritmeyecekleri’ sözü verirken, ‘bu konuda taahhütte bulunuyoruz’ dedi. Babacan bu arada, bu yıla ilişkin beklentilerinin ‘enflasyonun yüzde 8’in üstüne pek çıkmayacağı’ yönünde olduğunu, altında kalma ihtimalinin çok çok yüksek göründüğünü bildirdi. Hükümeti kurdukları ilk dönemde açık açık politikalarını ilan ettiklerini, ayrıca serbest kur rejimi, enflasyonla mücadelenin temel ilkeleri olduğunu hatırlatan Babacan, bu kapsamda, Türk lirasına sahip çıktıklarını anlattı. ‘Elin parasına’ artık karışmadıklarını, elin parasıyla ilgili taahhütleri olmadığını anlatan Babacan, ‘dolar, birleşik para birimleri, euro, bunların ne olacağına biz karışmayacağız, bir taahhüt de vermeyeceğiz ama kendi paramıza sahip çıkacağız, yani kendi paramızı enflasyonun karşısında ezdirmeyeceğiz’ diye konuştu. Kurda politikalarının açık olduğunu, hiç bir taahhüt olmadığını, ima edilen ya da söylenen bir hedef bulunmadığını belirten Babacan, ancak yeni Türk Lirası’nı enflasyon karşısında eritmeyeceklerine söz verdiklerini ve bu konuda taahhütte bulunduklarını söyledi.

Enflasyon yüzde 8’in üzerine çıkmaz

ALİ Babacan, yıllara göre enflasyon hedefleri ve gerçekleşmelerine ilişkin olarak da, şunları söyledi: ‘2003 yılında enflasyon hedefi yüzde 20 gerçekleşme yüzde 18.4, 2004 enflasyon hedefi 12 gerçekleşme yüzde 9.3, bu sene de hedef yüzde 8 beklenti yüzde 7 civarında dönüyor. Ki bizim de beklentimiz bunun yüzde 8’in üstüne pek çıkmayacağı yönünde, altında kalma ihtimali çok çok yüksek görünüyor. Şu ana kadar ne söz verdiysek tuttuk’

Avrupa’dan daha mı zenginiz

Süreyya Serdengeçti, 1 centin adet olarak Avrupa ve ABD’de tedavülde bulunan en yüksek madeni para olduğunu hatırlatarak, ‘Biz onlardan daha mı zenginiz? 1 kuruştan bu kadar kolay vazgeçebiliyoruz.’ dedi Serdengeçti, ‘1 kuruş kime lazım. Niçin kullanılacak? Bunlar piyasadan mı çekilecek? Bunlar geçiyor mu geçmiyor mu?’ şeklinde ifadeleri duyduklarını belirterek, ‘Avrupa ve ABD 1 kuruşun kıymetini bilirken Türkiye’deki bu tavırları yadırgadığımı söylemem lazım’ şeklinde konuştu.

YTL-TL karıştı, 5 trilyon dolarlık teklif verildi

OTLUCA Hidrolik Santralı üretim lisansı ihalesinde en yüksek teklifi 7 trilyon 260 milyon YTL (5 trilyon 248 milyar 752 milyon dolar) ile yanlışlıkla Aksa Enerji Üretim A.Ş. verdi. Yazılı teklifine TL yerine YTL yazan Aksa Enerji, tarihin en büyük ihalesine imza atmış oldu. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Otluca Hidrolik Santrali üretim lisansı için açılan ihalede, teklif veren firmaların tekliflerini açtı. Aksa Enerji Üretim A.Ş’nin teklif dosyasından rakamla 7 milyon 260 bin YTL, yazı ile 7 trilyon 260 milyon YTL’lik teklif çıktı. İhale Komisyonu Başkanı Murat Erenel, Aksa’nın teklifinde maddi bir hata bulunduğunu, bu tür durumlarda ilgili tebliğe göre yazılı miktarın geçerli olacağını, fakat yine de ihaleye katılan diğer firmalara bu maddi hatayı kabul edip etmeyeceklerini sordu. İhale katılan firmalardan Beyobası temsilcisi Ömer Bağcı maddi hatayı kabul etmeyeceklerini bildirdi. Komisyon Başkanı Murat Erenel, ilgili tebliğin ihalede tekliflerin rakamla ve yazı ile alındığını, iki teklifin farklı olması durumunda yazılı teklifin esas alınacağı maddesini tekrar etti. Bu şartlar altında Aksa Enerji’nin 7 trilyon 260 milyon YTL’lik teklifinin esas alınacağını belirten Erenel, ihalenin de teknik olarak tamamlandığını, kararın ise daha sonra açıklanacağını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!