Babacan: 'Yeni' ifadesinin kaldırılması için erken

Güncelleme Tarihi:

Babacan: Yeni ifadesinin kaldırılması için erken
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2005 11:32

Devlet Bakanı Ali Babacan, Yeni Türk Lirası'nın (YTL) artık “Dünya Parası” olduğunu vurgularken, YTL'deki ”yeni” ifadesinin kaldırılması için henüz erken olduğunu, bir kaç yıl daha bu yeni ibaresine devam edeceğini söyledi.

Haberin Devamı

Babacan, Merkez Bankası'nda düzenlenen “Yeni Türk Lirası” konulu basın toplantısında bir konuşma yaptı. Ali Babacan, yeni ibaresinin kaldırılmasının Bakanlar Kurulu kararı ile kolayca yapılabileceğini belirtirken, “ne zaman ki halk arasında Yeni TL yerleşti, yeni demeye gerek kalmadı, hükümet bunu kısa süre içinde yapabilir. TL dendiğinde zaten, şu anda kullandığımız YTL ifade ediliyor...Ama şu an, bu iş (YTL'deki yeni ifadesinin kaldırılması) için erken. Benim tahminim, bir kaç yıl daha bu yeni ibaresine devam edeceğiz” diye konuştu.

"YTL'YE GEÇİŞTE BAŞARILIYIZ"

Babacan, 2004 yılı boyunca, gerçekten çok yoğun bir hazırlık döneminin yaş

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Türk Lirası banknot ve madeni paraların, 2005 yılının sonunda tedavülden kalktığını hatırlatan Serdengeçti, elde kalan TL banknot ve madeni paraları değiştirmek için Aralık ayının son günlerini beklememesini, özellikle TL maden paraları şimdiden değiştirilmesini istedi 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren tarife ve etiketlerde çift fiyat gösterilmesinin zorunlu olmadığını belirten Serdengeçti, fiyatların sadece YTL üzerinden gösterilmesinin yeterli olacağını kaydetti.
andığını hatırlatarakşöyle devam etti: “Yaklaşık 50 kadar kamu kuruluşunu ilgilendiren bu büyük operasyon (YTL'ye geçiş), son derece güçlü bir koordinasyon içerisinde ve hiç bir teknik sıkıntı çıkmadan başarı ile tamamlandı. Halkımızın bu kadar kısa zamanda bu yeni para birimine uyum sağlaması, ayak uydurması gerçekten çok çok önemli bir gelişme. Bunda, Türk halkının da yeniliğe açık olmasının yeni ve daha iyi seçenekler önüne sunulduğu zaman bunları kolaylıkla tercih edebiliyor olması gerçekten çok önemli payı var.”

Haberin Devamı

Bakan Babacan, geride bırakılan 8 ay içerisinde hem banknotlar hem madeni paralarda yüksek oranda dönüşümün gerçekleştiğini vurgularken, ”Türkiye'deki tüm bankacılık sistemleri, vergi daireleri, tüm şirketlerin muhasebe sistemleri, kredi kartı sistemleri, yazar kasa sistemlerinde, yani sadece işin tedavüldeki para kısmı değil, aynı zamanda diğer lojistik konularda, başarı ile YTL'ye uyum sağlanmış oldu” dedi.

Haberin Devamı

YTL İLE KRONİK ENFLASYON DÖNEMİ KAPANDI

YTL'ye geçişle bir neslin korkulu rüyası haline gelen, bir neslin beraber büyüdüğü kronik ve yüksek enflasyon döneminin tamamen kapatıldığının da tescillenmiş olduğunu ifade eden Bakan Babacan, sıfırları atılmış yeni paranın, enflasyonla mücadeleye de belli ölçülerde olumlu katkı sağladığını, politikalara olan güvene ve istikrar artışına da katkısı olduğunu söyledi.

“YTL ARTIK DÜNYA PARASI”

YTL'nin artık “bir dünya parası” olduğunu da vurgulayan Babacan, uluslararası büyük finans kuruluşlarının YTL bazında yaptıkları işlemlere dikkati çekti.

Babacan, “Bu, (YTL'nin) artık uluslararası boyuta taşınan ve uluslararası yatırımcıların da güvenini kazanan bir para birimi olduğuna işaret ediyor” dedi.

SERDENGEÇTİ: BANKNOTLARIN DÖNÜŞÜMÜ YÜZDE 91'E ULAŞTI

Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, Yeni Türk Lirası'na (YTL) geçişte banknotların dönüşüm oranının, 2 Eylül itibarıyla yüzde 91'e ulaştığını açıkladı. Serdengeçti, madeni paralarda olduğu gibi, “düşük değerli” küpürlerin yeni para birimine dönüşümünün yavaş ilerlediğini ifade ederken, “bu süreç, beklentilerimizle uyumlu.” dedi.

ZAMAN İÇİNDE 1 KURUŞU KULLANACAĞIZ

Serdengeçti, “1 kuruş kime lazım. Niçin kullanılacak? Bunlar piyasadan mı çekilecek? Bunlar geçiyor mu geçmiyor mu?” şeklinde ifadeleri duyduklarını belirterek, “Avrupa ve ABD 1 kuruşun kıymetini bilirken Türkiye'deki bu tavırları yadırgadığımı söylemem lazım” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Serdengeçti, 1 centin adet olarak Avrupa ve ABD'de tedavülde bulunan en yüksek madeni para olduğunu hatırlatarak, “biz onlardan daha mı zenginiz? 1 kuruştan bu kadar kolay vazgeçebiliyoruz. Bunları kullanmamaktan söz edebiliyoruz. Ama zaman içinde bu durumun düzeleceğini düşünüyorum” dedi

"TÜRK PARASININ İTİBARI YÜKSELMEKTEDİR"

Serdengeçti, ilk defa yabancı bir merkez bankası tarafından YTL hesabı açıldığını belirterek, “Yıllar sonra önemli bir gelişme. YTL'nin uluslararası kullanımı açısından bu son derece önemli bir gelişmedir. Diğer gelişmeler ile beraber artık şunu kabul etmemiz gerekiyor; Türk parasının itibarı yükselmektedir” dedi.

TEDAVÜLDEKİ PARA MİKTARI

Haberin Devamı
Merkez Bankası Başkanı, 2 Eylül itibarı ile, tedavüldeki banknot tutarının 18 milyar 62 milyon YTL olduğunu, bunun 2004 yılı sonuna göre yüzde 34 artış anlamına geldiğini söyledi. Serdengeçti, tedavüldeki banknot adedinin 2004 yılı sonuna göre yüzde 26 azalarak 870 milyona adete indiğini bildirdi.

SAHTE PARA

Parada sahteciliğin, dünyanın her yerinde her zaman olduğunu ifade eden Serdengeçti, dünyada sahtesi yapılamayacak banknotun olmadığını bildirdi. Serdengeçti, 2005 yılında, YTL ile birlikte Merkez Bankası'na intikal eden sahte adedinde artış değil, azalış olduğunu ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!