Babacan’ın başarısı

Güncelleme Tarihi:

Babacan’ın başarısı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2013 00:00

Borsa İstanbul, sahip olduğu yüksek teknoloji altyapısı ile dikkat çeken ABD’li borsa devi Nasdaq OMX Grup ile stratejik ortaklık için ön anlaşma imzaladı.

Haberin Devamı

İlk olarak Hürriyet’in duyurduğu anlaşmanın imzalanmasında Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın nisan ayında Nasdaq’a gerçekleştirdiği ziyaret kritik önem taşıyor.

TARİH 16 Nisan 2013. Yer New York. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve beraberindekiler teknoloji şirketlerinin hisse senetlerinin işlem gördüğü Nasdaq Borsası’nda. Bu sıradan bir ziyaret değil. Babacan ve beraberindekiler kapanış gongunu çaldıktan hemen sonra basına kapalı bir toplantı için gözlerden uzaklaşıyor. Ev sahibi Nasdaq’ın CEO’su Robert Greifeld konuklarıyla yakından ilgileniyor. Babacan az önce yaptığı konuşmadaki sözlerini tekrarlıyor. Yakın zamanda Borsa İstanbul’un açılışını yaptıklarını belirterek Borsa İstanbul ile Nasdaq arasında daha yakın ilişkilerin kurulmasını arzuladıklarını söylüyor.
Greifeld, Babacan’ın sözlerini dikkatle dinledikten sonra Borsa İstanbul ile ilgili sorular soruyor. Babacan ise Borsa İstanbul’un yanısıra İstanbul’un finans merkezi olması için yaptıkları çalışmalardan da bahsediyor. İstanbul Finans Merkezi’nin sadece Türkiye değil, bölge için önemli bir üs olacağını anlatıyor. Ayrıca Nasdaq’ta 28 Türk şirketinin hisselerinin işlem gördüğünü, iki borsanın yakın bir bağ içinde olmasının her iki tarafın da kazanacağı bir ilişki olacağını da belirtiyor. İşte Borsa İstanbul ile Nasdaq OMX’in dün ilan edilen stratejik ortaklığının temelleri o gün orada atılıyor.

HOŞ GELDİNİZ

İlk imzaların dün atıldığı anlaşma kapsamında Borsa İstanbul ve Nasdaq OMX Grup arasında gerçekleşecek stratejik ortaklık anlaşmasının yılın üçüncü çeyreğinde tamamlanması bekleniyor. Ortaklık kapsamında Nasdaq OMX Borsa İstanbul’a dünyanın en önde gelen piyasa teknolojisini sağlarken, ortaklık, her iki borsanın bölgesel ve küresel etkinliklerini artırarak İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesi’ne katkıda bulunacak. 1971 yılında ilk elektronik işlem ile bugünkü modern borsaların temelini atan Nasdaq OMX, resmi web sitesindeki tanıtımında, sahip olduğu yüksek teknolojik altyapıya, ‘Nasdaq OMX Yüzyılı’na hoş geldiniz ifadesiyle göndermede bulunuyor.

BÖLGEDEKİ FIRSATLAR VURGUSU

Borsa İstanbul bu anlaşma ile bütün varlık türlerinde alım-satım, takas, piyasa gözetimi ve risk yönetimi uygulamalarına bütünleşik bir yapıda imkan tanıyan Nasdaq OMX’in bilişim teknolojisi yazılım çözümünü, enerji sözleşmeleri de dahil olmak üzere tüm finansal sözleşmeler için kullanabilir hale gelecek. Sermaye Piyasası Kanunu’nun 138. maddesi uyarınca Sermaye Piyasası Kurulu’nun onayına tabi olan anlaşma ile ilgili ilk açıklama Nasdaq OMX’in resmi web sitesinden geldi. Nasdaq OMX CEO’Su Bob Greifeld konuyla ilgili açıklamasında, “Hızla uluslararası bir finans merkezi ve gerçek bir küresel oyuncu haline gelen Borsa İstanbul ile çalışmaktan onur ve gurur duyuyoruz. Teknolojimizi Türkiye piyasasını güçlendirme amacıyla sunmanın yanında, Borsa İstanbul’un stratejik ortağı olarak bölgedeki sermaye piyasalarını daha da geliştirme fırsatı, şirketimiz için çok önemli” dedi.

Haberin Devamı

Her 10 işlemden biri Nasdaq teknolojisiyle

· NASDAQ OMX, ABD ve Avrupa’da hisse senedi, opsiyon, sabit getirili enstrümanlar, türev ürünler, emtia, vadeli işlemler ve yapılandırılmış ürünler gibi çeşitli ürünlerin alım-satımının yapıldığı 26 piyasa, 3 takas merkezi ve 5 merkezi kayıt kuruluşunun sahibi.
· 50 ülkede 70 piyasaya teknoloji hizmeti sunuyor.
· Saniyede 1 milyon adedin üzerinde mesajı 40 mikrosaniyenin altında bir hızda ve yüzde 99.99 çalışma süresiyle işleme kapasitesini sahip.
· Dünyada gerçekleştirilen  her 10 işlemden 1’i Nasdaq OMX’in sunduğu teknolojiyle gerçekleştiriliyor.
· Toplam  piyasa değeri 6 trilyon dolara yaklaşan 3 bin 400 şirket işlem görüyor.

Haberin Devamı

Bölge borsalarında ortaklıkları var

BORSA İstanbul’un bölge ülkelerin sermaye piyasaları ve borsalarının geliştirilmesi ve desteklenmesine yönelik çalışmaları kapsamında ortaklığı bulunan kuruluşlar ve hisse oranları şöyle:

· Kırgız Borsası: Yüzde 24.5 
· Azerbaycan Bakü Borsası: Yüzde 5.26 
· Bosna Hersek Saraybosna Borsası: Yüzde 5

2016’daki halka arza hazırlayacak

BU yıl yeniden yapılanan Borsa İstanbul, küresel bir oyuncu olma hedefi kapsamında planladığı ortaklıkları gerçekleştirdikten sonra 2016 yılında halka açıkalacak. Nasdaq OMX Sözcüsü Ryan Wells, iki kurum arasında gerçekleşecek teknolojik işbirliğinin yanı sıra, Nasdaq’ın Borsa İstanbul’un halka arza hazırlanmasına yardımcı olacağını söyledi. Wells, “Anlaşma ile, Borsa İstanbul’un bölgesinde büyümesine, bilinirliğinin artırılmasına katkı sağlamak istiyoruz. Bir diğer hedefimiz de, 2016’nın ilk çeyreğinde planlanan halka arzının başarıyla gerçekleştirilmesine destek vermek” dedi.

Haberin Devamı

1.5 milyar dolarda var 4 milyar dolarda

NASDAQ OMX ile stratejik ortaklık görüşmeleri konusunda Borsa İstanbul’a Sardis Capital Limited danışmanlık hizmeti veriyor. Yeniden yapılanma sürecinin ardından çeşitli kategorilerde ortak edinme stratejisi belirleyen Borsa İstanbul’un bu kapsamda birkaç aracı kuruma değer tespit araştırması yaptığı belirtildi. Bunların sonucunda, Borsa İstanbul için bugünkü şartları baz alınarak 1.5 milyar dolar değer biçildiği kaydedildi. Borsa İstanbul’un ve Türkiye’nin büyüme potansiyeli gözönüne alındığında ise, kuruma 4 milyar dolar civarında değer biçildiği ifade ediliyor. Bu ortaklığın ardından Nasdaq OMX’in teknolojik altyapı desteği ve kürüsel kimliğinin Borsa İstanbul’un önümüzdeki dönemde yürüteceği ortaklık görüşmelerinde daha yüksek bir fiyatla ortaya çıkacağı kaydedildi.

Haberin Devamı

Gelecek planı açıklaması

1987’den bu yana halka açık olan Nasdax OMX’in Borsa İstanbul ile ilgili duyurusunda, ‘Geleceğe Dönük Beyanlarla İlgili Uyarı’ başlıklı bölüm dikkat çekti. Nasdaq OMX’in geleceğe dönük planlarına yer verildiği ancak bunların kurumun tüm planlarını kapsamadığı bilgisi verildi.

Teknolojisi Nasdaq’ı öne çıkardı

BORSA İstanbul Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği(TSPAKB) Başkanı Attila Köksal, stratejik ortaklıkta teknolojisinin Nasdaq’ı öne çıkardığını belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: “Borsa İstanbul’un öne sürdüğü birtakım şartlar vardı; özellikle software’in kullanımı ile ilgili, bölgesel genişleme ile ilgili. Ortaklık konusunda da Nasdaq buna en yakın kurum oldu. Deutsche Börse olsun, Londra Borsası olsun, Chicago Borsası olsun, hepsinin artıları eksileri vardı. Bazıları spot piyasa tarafında güçlü, fakat türevleri tarafında daha zayıftı. Bazıları türev piyasalarda güçlü, fakat spot piyasada Borsa İstanbul’un beklediğini yüzde 100 karşılayamıyordu. Nasdaq tam aranan özelliklere sahipti. O yüzden borsa yöneticileri bu konuda bir karar verdi, yönetim kurulu da bu kararı destekledi.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!