Babacan: Akaryakıtçıyı kâr marjı için uyardık, gerekeni yaparız

Güncelleme Tarihi:

Babacan: Akaryakıtçıyı kâr marjı için uyardık, gerekeni yaparız
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2011 00:00

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, akaryakıt bayilerinin kârlarıyla ilgili olarak, “Gerekli uyarılar yapıldı. Umudumuz, piyasanın bunu kendi kendine bir bakıma regüle etmesi, kendi kendini düzenlemesi. Ha baktık olmadı EPDK gerekli adımı atacaktır” dedi.

Haberin Devamı

Fiyatta 4 unsur etkili
Ali Babacan, Haber Türk kanalında katıldığı programda, Mısır’daki olayların petrol fiyatlarını etkileyip etkileyemeyeceğine yönelik bir soru üzerine, Türkiye’de akaryakıt fiyatlarını, petrolün varil fiyatı, kur, bayi ve dağıtıcı kar haddi ile vergiden oluşan 4 unsurun belirlediğini anlattı.
Kâr hadleri 2’ye katlandı
Dünyada petrol fiyatları yüzde 10 arttığı zaman, Türkiey’de de benzin fiyatlarının yüzde 10 artmadığına dikkat çeken Babacan, bunu şöyle açıkladı: “Belki yüzde 3 mertebelerinde artıyor. Düşüşler de de aynı. Vergi sabit durduğu için dünya fiyatlarının içerdeki pompa fiyatlarına yansımasına etkisi olmayacağını söyleyebiliriz böyle bir artışın. Kura da bağlı. Kur nasıl gerçekleşecek. Bir de şu var. Son bir yılda kâr hadleri tam 2’ye katlanmış Türkiye’de.”
Kendilerini regüle etsinler
Bayilerle, kârları konusunda tekrar bir görüş alışverişinde bulunup bulunmayacaklarına ilişkin soru üzerine Babacan, “Beklentimiz bu düzenlemeleri kendilerinin yapması yönünde “ dedi. Bir ürünün fiyatı 5 lirayken kazanılan yüzde 10 ile 10 lirayken kazanılan yüzde 10 arasındaki farka değinen Babacan, “Önemli olan litre başına ne kadar kâr edildiğidir” dedi. Bu noktada verginin sabit tutulduğunu ve değişmediğini hatırlatan Babacan, “Yani bu konuda yapılabilecek şeyler olduğunu düşünüyoruz. Tabii umudumuz, piyasanın bunu kendi kendine bir bakıma regüle etmesi, kendi kendini düzenlemesi” diye konuştu.
İzleriz, gerekeni yaparız
“Ha baktık ki olmadı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) gerekli adımları atmaktan çekinmeyecektir” diyen Babacan, sözlerine şöyle devam etti: “Bir süre izliyoruz. Gerekli uyarılar yapıldı. Hem EPDK tarafından hem Enerji Bakanlığımız tarafından. Bir süre izlenir. Hani baktık olmuyor ondan sonra gerekli tedbir alınır. Bundan kaçınacak, çekinecek bir şeyimiz olmaz.”

Haberin Devamı

Merkez Bankamız dışarıda çok saygın ve itibarlı

ALİ Babacan, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın görev süresiyle ilgili bir soru üzerine de, dünyada önemli sorunların yaşandığı bir dönemde Merkez Bankası’nın çok başarılı politikalar ve çok başarılı bir performansı ortaya koyduğunu söyledi. “Dünyada da kredibilitesi çok yüksek” diyen Babacan, şöyle konuştu: “Yani içerde bakmayın, içerideki eleştiriler -özellikle kim merkez bankasıyla ilgili bir şey söylerse büyüyor, haber oluyor- onun üzerinden Merkez Bankası’nın belki görüntüsünde biraz aşınma, belki biraz, hani karizmasında hafif bir yıpranma falan bir algılama olabilir. Bu sadece bir algı. Dünyada Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası çok çok itibarlı, saygın bir Merkez Bankası.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!