‘Baba’nın evine de haciz göründü

Güncelleme Tarihi:

‘Baba’nın evine de haciz göründü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2005 09:07

TMSF’nin batık Egebank’tan dolayı Göltaş’la birlikte 9 şirketine el koyduğu Şevket Demirel’e dönük adımları, 9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in evine kadar uzandı. Şevket Demirel’e, ‘269 trilyon lira borçlusun, ödemezsen haciz başlar’ diyen TMSF, 600’den fazla gayrimenkulüne haciz hazırlığına girişti. Bunlar arasında Süleyman Demirel’in Güniz Sokak’taki evinin üçte biri de var.

Haberin Devamı

TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk’ün, ‘5020 sayılı yasada eski cumhurbaşkanı ayrımı yok’ sözü, kısa sürede somutlaştı. Yahya Murat Demirel’in batırdığı Egebank’tan doğan borçları için babası Şevket Demirel’in başta Göltaş olmak üzere 9 şirketine el koyan TMSF, zincirin halkalarını daha da genişletmeye başladı. TMSF’nin Şevket Demirel’e dönük haciz kararlarının bir ucu, Süleyman Demirel’in Güniz Sokak’taki evine kadar uzandı.

KÜÇÜKLERİ DÜŞÜNÜRKEN:

TMSF, yüzde 40’ından fazlası halka açık olan Göltaş’ın küçük hissedarlarının İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) kilitli kalan kağıtlarını çözmek için harekete geçince, Demirel Ailesi’ne dönük haciz kararları da netleşmeye başladı. TMSF, İMKB’ye bir yazı göndererek, ‘Göltaş’ta varlık satışı yöntemi değil, şirketin borçlunun hisselerine denk düşen bölümünü satma formülününü uylayacağız’ mesajı verdi. TMSF bu mesajla, İMKB’nin Göltaş hisselerinin işlem sırasını açabileceğini düşündü. TMSF, bir yandan bu adımı atarken, diğer taraftan da Göltaş’ın patronu Şevket Demirel’in Egebank’ta üstlenmesi gereken riski de 269 trilyon lira olarak belirledi.

HACİZLER GELİYOR:

Haberin Devamı

 TMSF, Şevket Demirel’e düşen Egebank riski 269 trilyon lira olarak belirlemekle birlikte, ‘Bu borcu üstlenip, bizimle anlaşmaya yanaşmazsanız, 6183 sayılı Amme Alacakları Yasası çerçevesinde haciz işlemi başlatılacak’ uyarısı da yaptı. TMS, bu çerçevede Şevket Demirel’in olan veya bağlantısı bulunan 600’ün üzerinde gayrimenkul belirledi.

ÜÇTE BİRİNE HACİZ:

TMSF’nin belirlediği 600’den fazla gayrimenkul arasında 9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in Ankara Güniz Sokak’taki ünlü evinin de olduğu dikkati çekti. TMSF’nin yaptığı döküme göre, Güniz Sokak’taki evin üçti ikisi Süleyman Demirel’e, üçte biri de Şevket Demirel’e ait bulunuyor. TMSF, bu durumda Güniz Sokak’taki evin üçte birine dönük haciz işlemine de hazırlanıyor.

HERBİRİNE 269 TRİLYON:

 Bir TMSF yetkilisi, ‘Süleyman Demirel, ‘Benim evimin üçte birine denk düşen ödemeyi yapayım, haciz için gelmeyin’ diyebilir mi?’ sorusunu şöyle yanıtladı: ‘Biz Şevket Demirel ve çocuklarıyla ilgili tüm gayrimenkullere 269 trilyon liralık haciz koyacağız. 269 trilyon liralık tedbir her bir gayrimenkul için geçerli. Yani, 269 trilyon lirayı tahsil edebileceğimiz yönünde inandırıcı bir işaret almadan, o hacizlerin kaldırılması söz konusu olmayacak.’

Eski cumhurbaşkanını koruyan bir madde yok

TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, ‘Egebank’la bağlantılı olarak Yahya Murat Demirel’in babası Şevket Demirel’in şirketlerine el koydunuz. Bu iş, günün birinde 9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e kadar gider mi?’ sorusunu şöyle yanıtlamıştı: ‘Bizim bu yönde özel bir çabamız olmaz. Ancak 5020 sayılı yasada eski cumhurbaşkanlarını koruyan bir madde de yok.’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!