‘Azıcık aşım, ağrısız başım’la zengin olunmaz

Güncelleme Tarihi:

‘Azıcık aşım, ağrısız başım’la zengin olunmaz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2012 00:00

Girişimciliğin desteklenmesi için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın öncülüğünde 32 kamu ve sivil toplum kuruluşu biraraya gelerek Girişimcilik Konseyi kurdu. Sanayi Bakanı Nihat Ergün, “Kimse hayal kurmaktan vazgeçmesin. İş kurmak için sermaye bulunur. ‘Azıcık aşım, ağrısız başım’ zengin etmez” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de kalkınma ve istihdam hedeflerine ulaşmak için girişimciliğin desteklenmesi yönünde bir adım daha atıldı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın öncülüğünde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu’nun (TUSKON) da aralarında bulunduğu 32 kuruluş bir araya gelerek ‘Girişimcilik Konseyi’ni kurdu. Konseyin ‘Girişimcilik Manifestosu’nun imzalandığı törende konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “İş kurmak için finans ve sermaye bir şekilde bulunur. O nedenle kimse hayal kurmaktan vazgeçmesin. Girişimcilerimizin fikir ve buluş getirmesini sağlamalıyız” dedi. Girişimcilik Konseyi’nin, girişimcilerin finansmanını çözmek için, yerli ve yabancı finans kaynaklarına ulaşımı kolaylaştırmaya, risk sermayesi fonları ve melek yatırımcılar gibi alternatif finansal araçları geliştirmeye yönelik eylemler hazırlayacağını kaydeden Ergün, şunları söyledi: “Girişimcilik Konseyi’nin temel çalışma alanı, girişimcilik kültürünü ve ortamını geliştirmeye yönelik yeni strateji ve politikaları belirlemek olacak. Türkiye’de şirket ömürleri ortalama 5 yıl, konseyimizin en önemli görevlerinden biri de işletmelerin ömrünü uzatmak olacak.”

Haberin Devamı

Yılda 5 bin girişimci

Teknoloji odaklı girişimciliği artırmaya ayrı bir önem verdiklerini, bir yandan KOSGEB’in girişimcilik destek programını yürüttüklerini anımsatan Nihat Ergün, şöyle devam etti: “Girişimcilik eğitiminden yararlanan arkadaşlarımıza, kendi işlerini kurmaları için 27 bin liraya kadar geri ödemesiz hibe, 70 bin liraya kadar da faizsiz geri ödemeli destekler sağlıyoruz. Eğer bu teknolojik alanda ürün  geliştirecek birisi ise 100 bin lira hibe, ikinci fazda 500 bin lira daha, üçüncü fazda da risk sermayesi şirketlerin devreye girmesine ön ayak oluyoruz. Bu programla sadece eğitimden yararlananlara hibe ve kredi veriyoruz veriyoruz. 2010 ve 2011’de 60 bine yakın vatandaşımız, bu eğitimlerden yararlandı. Bu 60 bin içinden 2 bin 500 girişimcimiz de KOSGEB’in desteklerinden yararlanıp kendi işini kurdu. Amaç bunun sayısını her yıl 5 bin kişi yapabilmek.”

Haberin Devamı

Garanti zengin yapmaz

Türk insanının hafızasına garantili iş kavramınin yerleştiğine değinen Nihat Ergün, şöyle konuştu: “Az ama sürekli ve garantili geliri, çok ama riskli gelire tercih ediyorlar. Böyle bir ülkede gelişme olmaz, o kişiler zenginliğin kaynağına ulaşamaz. ‘Azıcık aşım, ağrısız başım’, böyle bir anlayış bizi zenginleştirmez. Eskiden girişimci olan birine kız verirken bile  tereddüt ederlerdi, ya memur ya işçi olacak.”

32 kuruluş yap-boz birleştirdi

GİRİŞİMCİLİK Konseyi’nin manifestosuna imza atan 32 kuruluşun temsicileri, imzaların ardından Girişimcilik Konseyi’nin kurumsal kimliğini yansıtan logoyu oluşturan yap-boz’un parçalarını bir araya getirdi. Törene Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün yanı sıra TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, TUSKON Başkanı Rızanur Meral de katıldı. Ergün,konseyin ilk başkanı oldu.

Haberin Devamı

Üniversitelere girişimcilik ve yenilikçilik endeksi geliyor

BİLİM ve Teknoloji Yüksek Kurulu’nda tekno-girişimciliğin önünü açacak önemli bir karar aldıklarını belirten Nihat Ergün, şunları anlattı: “Artık üniversitelere yönelik girişimci ve yenilikçi üniversite endeksleri oluşturacağız ve üniversitelerimizin bu alanlardaki performansını ölçmeye başlayacağız. Üniversiteden kaç girişimci, kaç patent çıkmış? Kaçı lisanslanmış? Kaçı sanayi için ticarileşmiş? Bunlar yeni kriterler olacak. Yapacağımız çalışmalarla, ilköğretimden üniversiteye kadar eğitimin her aşamasında girişimciliğin, müfredatlarda hem teorik hem de pratik olarak daha fazla yer almasını sağlayacağız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!