Azerbaycan Enerji Bakanı Şahbazov: Türkiye güçlü bir enerji devleti haline geliyor

Güncelleme Tarihi:

Azerbaycan Enerji Bakanı Şahbazov:  Türkiye güçlü bir enerji devleti haline geliyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2021 07:00

Türkiye’nin enerji gücünü arttıracak adımları memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Azerbaycan Enerji Bakanı Perviz Şahbazov, Türkiye ve Azerbaycan’ın bölgesel iş birliği sürecinde aktif ve kilit aktörler olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

Şahbazov, “Türkiye, Karadeniz’de zengin doğalgaz rezervlerinin keşfiyle güçlü bir enerji devleti haline geliyor. Türkiye’nin enerji gücünü arttıracak bu adımları memnuniyetle karşılıyoruz. Aynı zamanda, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerini de açık bir şekilde destekliyoruz” değerlendirmesinde bulundu. Şahbazov, 4. Türkiye Enerji ve Doğal Kaynaklar Zivesi’ne video konferans yöntemiyle katılarak konuşma yaptı.

Bu yılki zirvenin ‘Türkiye’nin enerjisi’ başlığı ile düzenlendiğini hatırlatan ve bunun anlamlı olduğunu vurgulayan Şahbazov, “Çünkü Türkiye’nin enerjisi büyük bir coğrafyayı aydınlatmakta, güvenlik, istikrar, barış, gelişme ve kalkınma temin etmektedir” ifadesini kullandı. Şahbazov, salgın çalkantısı ile karşı karşıya kalan enerji sektöründe değişiklikler yaşandığını, dünya ülkelerinin maliyetsiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneldiğini belirterek, “Pandemi sonrasındaki dönemde enerji sektöründe yeni yaklaşımlar gerekiyor. Burada da Türkiye’nin vizyonu bölge için stratejik önem kazanmaktadır” diye konuştu.

ZAMANI GELDİ

Haberin Devamı

Azerbaycan’ın, Türkiye’deki yatırımı olan Star Rafinerisi’nin öneminden bahseden Şahbazov, Azerbaycan’ın Türkiye’deki yatırımının 18.3 milyar dolara, Türkiye’nin Azerbaycan’daki yatırımının ise 13 milyar dolara yükseldiğini ifade etti. Şahbazov, enerji alanında Türkiye’nin sağladığı desteklerden bahsederek şunları söyledi: “Türkiye, elektrik piyasasının liberalleştirilmesi ve yenilenebilir enerjinin geliştirilmesi konusundaki zengin deneyimini bizimle paylaşıyor. Özellikle, Azerbaycan’ın 2030 yılına kadar temiz bir çevre elde etmeyi ve ‘yeşil büyüme’ ülkesi olmayı, ülkenin sosyoekonomik kalkınması için ulusal önceliklerinden biri olarak kabul etmesi, iş birliğimizde yeni bir sayfa açmaktadır. Yeşil enerji alanında tarih yazmanın zamanının geldiğini düşünüyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!