Aytemiz'e POAŞ'ta Rekabet Kurulu freni

Güncelleme Tarihi:

Aytemize POAŞta Rekabet Kurulu freni
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 1998 00:00

Haberin Devamı

POAŞ'ın özelleştirmesi için dün toplanan Rekabet Kurulu, satışı beş şartın yerine getirilmesi koşuluyla onayladı. Rekabet Kurulu'nun şartları arasında, POAŞ'ı alan grupta bulunan PÜAŞ'ın ortaklarından İsmail Aytemiz'in kendi petrol şirketini satması da bulunuyor.

Rekabet Kurulu Petrol Ofisi'nin yüzde 51'lik hissesinin İş Bankası, Bayındır Holding, Park Holding ve PÜAŞ ortaklığına 1 milyar 160 milyon dolar bedelle devredilmesine 5 koşulun yerine getirilmesi şartıyla izin verdi. Bu koşullar arasında PÜAŞ ortaklarından İsmail Aytemiz'in, sahibi olduğu Aytemiz Akaryakıt şirketini satması, PÜAŞ bayilerinin yönetim kuruluna girememisi de bulunuyor. Rekabet Kurulu Başkanı Aydın Ayaydın, Rekabet Kurulu'nun dört saat süren toplantısından sonra yaptığı açıklamada, POAŞ'ın yüzde 51'ini devralacak olan şirketin anasözleşme değişiklikleri için Rekabet Kurulu'ndan izin alması gerektiğini bildirdi. Ayaydın, belirledikleri koşulları şöyle sıraladı:

NATO boru hatlarının ve bu boru hatlarının kullanımına olanak veren POAŞ tesislerinin Türk Silahlı Kuvvetleri ve NATO'nun ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla beş yıllık imtiyaz süresinin yetersiz kalabileceği stratejik önemi nedeniyle ANT ile ilgili yasal düzenleme yapılıncaya kadar bu imtiyaz süresinin devam etmesi ve buna yönelik düzenlemeler için Rekabet Kurumu'ndan görüş alınması.

NATO BORU HATTI

NATO boru hattı üzerindeki Bayındırlık Bakanlığı'na ait depolarla ilgili olarak piyasada faaliyet gösteren bütün teşebbüslere açık bir kiralama sisteminin oluşturulması.

Alıcı şirketin faaliyetlerinin ve sözkonusu devralma işleminin sektöre etkilerinin izlenebilmesi amacıyla POAŞ'ın ve ortak girişim şirketinin her türlü anasözleşme değişikliklerinin, boru hatlarının ve boru hatlarının kullanılmasına olanak veren bütün tesislerin ve boru hatlarıyla bağlantılı olmayan terminal-depoların ortak kullanılmasına ilişkin bütün uygulamaların, değişiklik olması halinde de değişikliklerin derhal kuruma bildirilmesi.

6 AYLIK BİLDİRİM

POAŞ tarafından her ürün için ayrı ayrı olmak üzere değişiklik tarihleri itibariyle satış fiyatlarının, her ürün için ayrı ayrı olmak üzere aylık üretim, alım ve satış miktarlarını içeren bilgilerin Rekabet Kurulu Başkanlığı'na altı ayda bir bildirilmesi.

Ortak Girişim Grubu'nun oluşturacağı şirketin yüzde 10'una sahip olacak olan PÜAŞ'ın ortaklarının bir kısmının POAŞ dışındaki dağıtım şirketleriyle bayilik ilişkisi içinde bulunmasının, ilgili pazarda bu dağıtım şirketleri ile POAŞ arasında rekabetin ortadan kaldırılmasına yönelik yatay anlamda koordinasyona yol açacağından POAŞ bayiliğinin yanısıra doğrudan ya da dolaylı olarak başka dağıtım şirketlerinin de bayiliğini sürdürenlerin bu bayiliklerini Rekabet Kurulu'nun alıcıyı onaylaması koşuluyla altı ay içinde devretmeleri, devretmeyenlerin PÜAŞ ortaklığından ayrılmaları ve bunu taahhüt etmeleri.

PÜAŞ ortaklarından İsmail Aytemiz'in pazarda varolan Aytemiz Akaryakıt Dağıtım ve Pazarlama A.Ş. ünvanlı bir dağıtım şirketine ortak olması nedeniyle, bu dağıtım şirketiyle POAŞ arasındaki rekabetin ortadan kaldırılmasına yönelik koordinasyona yol açacağından, sözkonusu şirketin de POAŞ'ın devir anlaşmasından itibaren altı ay içinde alıcının Rekabet Kurulu tarafından onanması halinde devretmesi, aksi halde PÜAŞ ortaklığından ayrılması.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!