Aylığı alan hemen 1000’lik repoya koştu

Güncelleme Tarihi:

Aylığı alan hemen 1000’lik repoya koştu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

Piyasalarda artan TL ihtiyacı, repoyu yeniden gözde yatırım aracı haline getirdi. Dün, bankalarda gecelik repo faizi yüzde 1.030'a kadar çıkınca, maaşını alan repoya koştu. 1 milyar liralık repo yapan vatandaş, bir gecede 28.2 milyon lira kazandı.

TÜRK Lirası sıkışıklığının piyasalarda yarattığı kargaşa, repoculara yaradı. Hükümet'in Uluslararası Para Fonu (IMF) ile imzaladığı stand-by anlaşması sonrasında düşen faizle birlikte yatırımcı için tüm cazibesini kaybeden repo, faizlerdeki hızlı yükselişle yeniden cazip yatırım aracı haline geldi. Dün, aybaşı olması nedeniyle maaşını alan repoya koştu.

Piyasalardaki yüksek faiz, repoyu sadece tasarruf sahipleri için değil, bankalar için de yeniden kárlı hale getirdi. Bankalar, dün repo piyasasında üç günlükte yüzde 1.700'e, günlükte yüzde 950'ye, vatandaş ise bazı bankalarda günlük yüzde 1.030'a kadar fırlayan faizlerle repo yaptı.

Dün, pek çok bankada günlük repo oranları 5 milyar liranın altı için yüzde 110-130, 5 milyar liranın üzeri için ise yüzde 200-240 arasında gerçekleşti. Ciddi TL sıkışıklığındaki birkaç banka ise, likidite ihtiyaçlarını karşılayabilmek için 1 milyar liraya bile yüzde 1.030'a çıkan repo oranı verdi.

KISA GÜNÜN KÁRI

Dün repo yapan vatandaş 1 milyar lirası ile bir günde 3.2 milyon lira ile 28.2 milyon lira arasında değişen miktarlarda kazanç sağladı. Repo için dün 5 milyar lira yatırabilen tasarrufçunun bir günlük kazancı ise 30.1 milyon lira ile 141 milyon lira arasında değişti. Dün repoda günlük kazanç, oransal olarak yüzde 0.3 ile yüzde 2.8 arasındaydı.

Vatandaş, yükselen repo faizinin keyfini yaşarken, banka ve aracı kurumlar da İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) bünyesindeki repo piyasasında yükselen repo faizinden yararlanmaya çalıştı. Dün repo piyasasında günlük repo faizi yüzde 950'ye, üç günlük repo faizi ise yüzde 1700'e kadar çıktı. Böylece, dün repo faizlerini tavan noktasında yakalayabilen bankalar bir gecede yüzde 2.6'ya ulaşan oranlarda para kazandı.

Repo yapılacak bankanın iyi seçilmesi gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, ‘Repo, mevduat gibi devlet güvencesinde değil’ uyarısında bulunuyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!