Aydın'da jeotermal enerji üretimi gelişiyor

Güncelleme Tarihi:

Aydında jeotermal enerji üretimi gelişiyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2010 11:46

Aydın'ın Germencik ilçesinde yeni elektrik santrallerinin kurulacağı belirtildi.

Bölgede yatırım yapan Maren Şirket Müdürü Mehmet Şişman yaptığı açıklamada, Germencik ilçesi ve çevresinin yeraltı kaynaklarının çok zengin olduğunu söyledi.

Yıllardır yer altında hapis olan, bir türlü değerlendirilemeyen ancak son 3-4 yıldan bu yana kıymeti bilinerek adeta gözde bir yatırım haline gelen bölgenin, kendileri gibi bir çok yatırımcıya cazip geldiğini ifade eden Şişman, bölgedeki vatandaşları da bilinçlendirerek yardımcı olduklarını ifade etti.

Daha önce Germencik ve çevresinde MTA tarafından yapılan çalışmalar sonucu Ömerbeyli ve Alangüllü köyleri mevkiinde 9 kuyunun jeotermal enerji amaçlı açtırıldığını anlatan Şişman, Gürmat adında özel bir şirket tarafından burada elektrik üretimine başlandığını anımsattı.

Öte yandan Maren şirketi, jeotermal enerjinin önemi konusunda Hıdırbeyli Belediye Düğün Salonu'nda toplantı düzenledi.

Burada konuşan, Şirket Müdürü Mehmet Şişman, şunları söyledi: “Yatırımla birlikte bir amacımızda vatandaşlarımızı bu konuda bilinçlendirip bilgi sahibi etmektir. Çalışmalarımız sürekli devam edecek. Şu an altıncı kuyumuzu kazmaya başladık yakında bu da bitecek, kuyularımız bin 500 ile 2 bin metre derinlikte olup su sıcaklığı ise ortalama 140 ile 160 derecedir. Hıdırbeyli mevkiine 19 kilovatlık santral kuracağız, ikinci bir santralimiz de 20  kilovat ile Germencik mevkiinde yer alacak. İleride ise elektrik enerjisinden ziyade seracılık ve ısıtmada da çalışmalarımız olacak. Tabii ki bununla birlikte bölge canlılık kazanacak, vatandaşa da iş imkanı sağlanmış olacak. Böylece hep birlikte kazanç sağlamış olacağız. Doğa ve çevre dostu olan jeotermal elektrik santralleri suları yer altına enjekte edildikten sonra hiçbir bitki ve narenciyeye zarar vermediği gibi bu jeotermal yenilenebilir elektrik üretiminde ülkemiz için gelecek vaat etmektedir. Bu nedenle hep birlikte buna sahip çıkıp ülkemizi dışa bağımlılıktan kurtaralım.” dedi.

Hıdırbeyli Belediye Başkanı İsmail Kurum ise Jeotermal katkısının beldelerine büyük olacağını bildiklerini ve bu bilinçle hareket ettiklerini kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!