Ayakta işemeye ekonomik kriz freni

Güncelleme Tarihi:

Ayakta işemeye ekonomik kriz freni
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2009 00:00

Ordu Valisi Ali Kaban’ın ildeki cami tuvaletlerinden pisuvarı kaldırtmasıyla başlayan tartışma, erkeklerin ayakta işemesini sağlayan bu ürününün üretimini de gündeme getirdi. Seramik Sağlık Gereçleri Üreticileri Derneği Başkanı Erdem Çenesiz, “Satışlarımızı Ordu’da yaşananlar değil, ekonomik kriz olumsuz etkiliyor” dedi.

ORDU Valisi Ali Kaban’ın, Ordu’nun bazı cami tuvaletlerindeki ‘erkeklerin ayakta işemesini sağlayan pisuvarların’ kaldırılması talimatıyla başlayan tartışma devam ediyor. Seramik Sağlık Gereçleri Üreticileri Derneği (Sersa) Başkanı Erdem Çenesiz, “Satışlarımızı Ordu’da yaşananlar değil, ekonomik kriz olumsuz etkiliyor” dedi. Çenesiz, Ordu Valisi’nin camilerde pisuvar kullanımıyla ilgili sözlerini uzaktan takip ettiklerini belirterek, “Bu söylemler ve talimat sektörde satışı düşürmedi. Talepte bu nedenle bir düşüş yaşamadık. Ancak diğer sağlık gereçlerinde olduğu gibi pisuvarda da krizin etkisini görüyoruz” dedi.

Yılda 150 bin pisuvar

Erdem Çenesiz, pisuvarın Türkiye’de okullar, hastaneler, camiler, işyerleri, alışveriş merkezleri gibi ortak mekanlarda kullanıldığını dile getirerek, “Türkiye’de yılda iç pazarda 150-200 bin arasında pisuvar satılıyor. Sektörün ihracatı da var. Ortak mekanlarla ilgili yatırımlar kriz nedeniyle azaldığı için sektörde de daralma var. Lavabo, klozet gibi diğer seramik sağlık gereçlerindeki daralma bu üründe de yaşanıyor” diye konuştu.
/images/100/0x0/55eab1bbf018fbb8f890c0f5

350 TL’ye kadar çıkıyor

Başkan Çenesiz, pisuvarın farklı kategorilerde modelleri olduğunu 35 TL’den, 350 TL’ye kadar fiyatlarda satıldığını aktararak, Türkiye’de sektörün büyüklüğünün 7-10 milyo TL arasında bulunduğunu anlattı. Türkiye’de daha önce ev tipi pisuvarın denendiğini ancak bunun tutmadığını da hatırlatan Çenesiz, pisuvarların ortak mekanlarda kullanılması nedeniyle diğer vitrifiye ürünlerine göre daha hızlı yenilendiklerini ve ortalam ömürlerinin 5 yılı bulduğunu kaydetti.

Ordu valisi pisuvar kaldırttı, CHP’li Güner soru önergesi verdi

ORDU Valisi Ali Kaban’ın isteği üzerine, müftülük emriyle camilerin tuvaletlerindeki pisuvarlar, ‘hijyen ve dinen’ uygun olmadığı gerekçesiyle kaldırılmıştı. Ordu İl Müftü Vekili Veysel Çakı “Ayakta bevletmek prostat kanseri gibi hastalıklara yol açıyor” derken, Ordu Valisi Kaban da “Bu bizim itikadımıza ters” açıklamısını yapmıştı. 18 ilçe müftülüğüne gönderilen, Ordu Müftü Vekili Veysel Çakı imzalı yazıda, “Bazı camilerimizin tuvaletlerinde bulunan ve temizliğe, sağlığa elverişli olmayan, dinen de uygun görülmeyen pisuvarların kaldırılması sağlanacak” denildi. CHP Ordu Milletvekili Rahmi Güner de Kaban’ın talimatıyla Ordu Müftülüğü’nün tüm camilerde pisuvarları kaldırmasını Meclis gündemine taşıdı. Güner, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

Fotoselli antibakteriyel susuz ve su sıçratmayanları bulunuyor

PİSUVAR teknolojisinde yeni gelişmeler hakkında da bilgi veren Erdem Çenesiz, şunları söyledi:

Susuz pisuvarlar ekolojik ürün olarak su tüketmiyor. Belli periyodlarla temizlik yapılıyor, suyun boşa akması engelleniyor.

Fotoselli pisuvarlarda ise insanı görünce çalışan bir sistem var. Bu da su tasarruf imkanı sağlıyor.

Ortak mekanlardaki pisuvarların çoğunun temizleme muslukları bozulduğu için boşa su akıtıyorlar. Fotoselli pisuvarlar bu soruna çözüm olarak üretildi.

Antibakteriyal yüzey uygulamasıyla da pisuvarlarda bakterilerin üremesine engel olan bir sistem geliştirildi.

Bu tarz ürünler normal olanlara göre yüzde 25 daha pahalı. Türkiye’de daha çok ekonomik segmentteki ürünler tüketiliyor.

Klozet ve alaturkada da ayakta ihtiyaç gideriliyor

DURAVİT Türkiye Genel Müdürü Müfit Ülke, kriz nedeniyle sektörün geçen yıla göre yüzde 20 oranında küçüldüğünü söyledi. Modern, kendini temizleyen pisuvarlarda hijyen sorunu diye bir şeyin olmadığını kaydeden Ülke, şunları söyledi: “Alaturka tuvalette iç temizliği daha zor ve şifonu çeken sayısı da az. Ayrıca camide herhangi bir yerde pisuvar olması kullanımını zorunlu kılmıyor, isteyen yine normal tuvaleti kullanabilir. Eğer bu yasak ayakta idrar ihtiyacını gidermenin sakıncalı olması nedeniyle getiriliyorsa, klozet ve alaturka tuvaletlerde de Türk erkeklerin yüzde 90’ı küçük abdestini ayakta yapıyor.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!