Ayakkabı sektörü İzmir'de buluştu

Güncelleme Tarihi:

Ayakkabı sektörü İzmirde buluştu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2010 15:59

Ayakkabı Yaz 2010 - İzmir Ayakkabı, Çanta, ve Aksesuarları Fuarı Kültürpark Uluslararası Fuar Alanı'nda 27'nci kez kapılarını açtı.

Fuar açılışı öncesi düzenlenen törende Türkiye'deki ayakkabı sektörünün gelişimi için yerli malı ayakkabı kullanılması çağrısı yapılırken, sektörün dünya devleri ile rahatlıkla rekabet edebilecek potansiyelinin bulunduğu vurgulandı.

Ege Ayakkabı Sanayicileri Derneği (EGEAYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sezerler, ayakkabı sektörü ihracatının 2009 yılında yüzde 15 daraldığını söyledi. Sezerler, 2008 yılında 354 milyon dolarlık ihracat yapılırken, 2009'daki ihracatın 296 milyon dolara gerilediğini belirterek, “Ancak genel ihracattaki yüzde 23'lük daralmaya bakarsak sektörümüzün gerilemesi düşük kalmıştır” dedi. Türkiye'deki ayakkabı sektörünün yaptığı teknolojik altyapı yatırımlarıyla İspanya ve İtalya gibi lider ülkelerle rekabet edebilecek kapasiteye ulaştığını aktaran Sezerler, ihracatın artması için firmaların tanıtıma ve yurtdışı fuarlara özel önem vermesi gerektiğini savundu.

BANKALAR ESNAFA ORTAK OLDU

İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Tahsin Güzel ise, dünya ayakkabı pazarının 60 milyar dolara yakın bir büyüklüğü bulunduğunu, ancak Türkiye'nin binde 3 oranında pay alabildiğini kaydetti. Işıkkent'te bulunan Ayakkabıcılar Sitesi'ne 10 yıl önce gittiklerinde tüm esnafın mülk sahibi olduğuna dikkat çeken Güzel, “Şimdi yüzde 50'nin üzerindeki işletme finans kuruluşlarının ortağı, yüzde 55'in üzerinde işletme el değiştirdi” diye konuştu. Tabela vergisi konusunda da yetkililerden düzenleme isteyen Güzel, şunları söyledi:

“Vergimizi verelim ancak Işıkkent Kızılay ya da Londra değil. Bu konuda bir uzlaşmaya varmalıyız. Diğer yandan krizle birlikte İzmir'de perakendecimiz yok oldu. Bu hipermarketler sorununun mutlak çözülmesi gerekiyor. İzmir'de haftanın yedi günü 80 yerde semt pazarı kuruluyor. Bu pazarlarda meyve sebzenin dışında neredeyse araba satacaklar. Buralardaki kayıt dışı ayakkabı satışları bizim sektörümüzü de etkiliyor. Mutlaka bir önlem alınmalı. 2003-2004 yılarında sektöre uygulanan koruma tedbirleri devam ettirilmeli.”

Güzel ayrıca, Işıkkent'teki ayakkabı işletmelerine rahat gidilebilmesi için yolun bir an önce tamamlanmasını istedi.

İTO AYAKKABICILARI LAS VEGAS'A GÖTÜRECEK

İzmir Ticaret Odası (İTO) Meclis Başkanı Necip Kalkan da, bir ay sonra oda üyesi ayakkabı imalatçılarını Las Vegas'a göndereceklerini belirterek “Bunun yanı sıra İTO'nun programında ayakkabıcıları 10 tane Avrupa ülkesine gönderip fuarlara katılımları için destek vermek de var” diye konuştu. Kalkan, dış ticaretteki dengesizlik aşılmadan sektörün rahat nefes alamayacağını dile getirdi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise, Türkiye'de yılda 400 milyon çiftin üzerinde ayakkabı üretme potansiyeli bulunduğunu belirterek sektörde markalaşma ve kümelenme konusunda eksikliklerin bulunduğunu söyledi. Kalkan, “Sağlıksız pahalı ayakkabılar yerine, İzmir'de ve Türkiye'de üretilen ayakkabılar kullanın” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, sektörün Türkiye'de birikim ve altyapı olarak yeterli olduğunu ancak potansiyelini kullanması gerektiğini kaydetti. Kocaoğlu, Işıkkent'e yapılacak yol konusunda da bürokratik engellere işaret ederek bunun için çaba göstereceklerini, tabela sorunuyla ilgili ise Bornova Belediyesi ile görüşeceğini ifade etti.

TÖRENE KİMLER KATILDI?

AKP İzmir Milletvekili İsmail Katmerci, İzmir Vali Vekili Ardahan Totuk, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu Başkanı Hasan Özcan, Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı İslam Şeker, İTO Meclis Başkanı Necip Kalkan, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, EGEAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sezerler, İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Tahsin Güzel

FUARDAN BİLGİLER

Dört gün sürecek ve yalnızca profesyonel ziyaretçiye açık olacak fuara 120 firma katılıyor. Fuara bay-bayan-çocuk ve spor ayakkabı modelleri ile terlik, çanta, bavul, cüzdan ve kemer tasarımları üreten firmalar ile sektörel dernek ve kuruluşlar, sektör medyası katılım gerçekleştiriyor. Fuarda Türkiye ayakkabı üretiminin yüzde 30'unu gerçekleştiren İzmirli ayakkabıcıların yanı sıra diğer illerden gelecek üretici firmalar da bulunuyor. Fuara Avrupa ülkeleri, Azerbaycan, İran, İsrail ve Mısır'dan alım heyetleri geldi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!