Avusturya'da euro ATM'leri kilitledi

Güncelleme Tarihi:

Avusturyada euro ATMleri kilitledi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2002 14:13

Avrupa Birliği`ne (AB) üye 12 ülkede 1 Ocak`tan itibaren yürürlüğe giren ortak para birimi euro, Avusturya`da ülke genelindeki otomatik para çekme makinalarının (ATM) kilitlenmesine neden oldu.

Muhtemel sorunları önlemek için yürürlük tarihinden çok önce ticari işletmelere yeterli miktarda euro dağıtılmasına ve halka da tanıtım amacıyla madeni paralardan oluşan ``start paketleri`` satılmasına rağmen yaşanan sorunun, ülke genelindeki 2 bin 700 ATM`yi yönlendiren merkezi bilgisayar sistemine yüklenen bir programın neden olduğu açıklandı.

Merkezi bilgisayar sistemine yüklenen yeni programın transfer işlemini yavaşlattığını belirten yetkililer, işlemin yavaşlaması sonucu makinanın kilitlendiğini ve müşterinin bankamatik kartının ``hatalı işlem`` gerekçesiyle makina tarafından alıkonulduğunu bildirdiler.

ATM`lerin bilgisayar sisteminden sorumlu Europay şirketi sözcüsü Ewald Judt, euro`nun resmen yürürlüğe girdiği saatten bu yana 500 bin kişinin makinalardan toplam 82 milyon euro çektiğini, bu miktarın normal zamandan yüzde 20 ila 30 daha fazla olduğunu, euro`ya olan aşırı ilginin bilgisayar sistemini yavaşlattığını bildirdi.

Yetkililer, ATM`lerdeki bu soruna karşın alışveriş merkezlerinde fazla sorun çıkmadığını, çok sayıda vatandaşın ödemeyi ellerindeki eski para birimi şilin ile yapmayı tercih ettiklerini, paranın üstünün euro olarak ödenmesi sırasında işlemlerin biraz uzadığını söylediler.

Bankalar ise normal zamandan daha fazla taleple karşılaştıkları için ek gişeler açarak yığılmaları önlemeye çalıştıklarını bildirdiler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!