Avukatlar geldi, Connect ABD pazarı için ’tazminat savar etiket’le donatıldı

Güncelleme Tarihi:

Avukatlar geldi, Connect ABD pazarı için ’tazminat savar etiket’le donatıldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2009 00:00

Mayıs ayında otomotivin anavatanına ilk kez araç ihracatına hazırlanan Ford Otosan, Amerika’daki ağır kanunlar nedeniyle yüksek tazminatlara mahkûm olmamak için Connect’i bu pazara ABD’li avukatlarla hazırladı. Böylece Türk otomotiv sektöründe ilk kez bir araç geliştirmede mühendisler yerine avukatlar yer aldı. Connect’e avukatlarla geliştirilen "tazminat savar etiket"ler takıldı.

MAYIS ayında Türkiye için bir ilki gerçekleştirerek otomotivin anavatanı olan Amerika’ya Transit Connect ihraç etmeye hazırlanan Ford Otosan, bu pazara girmek için ABD yasalarını da ezberledi. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla mayısın ikinci haftasında Amerika’ya ihraç edilecek ilk Transit Connect’ler, Ford’un büyük tazminatlara mahkûm olmaması için Gölcük’te ABD’li 3 avukatla birlikte geliştirildi. Ford Otosan’ın Ürün Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ernur Mutlu, Transit Connect’in ABD normlarına uyumu için mühendisler yerine avukatlarla çalıştıklarını belirterek, "Biz mühendis beklerken ABD’den üç avukat geldi. Bu Türk otomotiv sektörü için bir ilktir. Avukatlar bizi ABD’de bu tür davalarla uğraşan avukatların Transit Connect’de sorun bulmak için geceli gündüzlü çalışacakları konusunda uyardılar" dedi.

Amerika’ya da satılacak yeni Transit Connect’in Kapodakya’da gerçekleşen Türkiye lansmanında görüştüğümüz Ernur Mutlu, aracın geliştirilme süreci hakkında bilgiler verdi.

Hatanın bedeli çok büyük

Mutlu, Avrupa’ya ihracatta ürettikleri modellerin bağımsız denetim şirketlerinin onayını alması gerektiğini belirterek, "Örneğin Avrupa’da TUV’den onay alıyoruz. Amerika’da ise bağımsız denetim şirketleri yok. Onun yerine federal kanunlar var. Araçlar her konuda bu kanunlara uyumlu olmalı. Sonuçta her firma kendi modelinden sorumlu. Bu da kendi içinde daha büyük bir denetim mekanizmasının oluşmasını sağlıyor. Aksi takdirde Amerika’daki hukuk düzeninde en ufak bir hata şirketi kapanmaya kadar götürebilir" diye konuştu.

Uyarı etiketleri

Mutlu, bu nedenle Ford’un ABD’li avukatlarını Türkiye’ye gönderdiğini ifade ederek şunları söyledi: "Bugün Amerika’daki hukuk sistemi tam anlamıyla tüketicilerin yanında. ABD’li bir tüketici kahve içerken karton fincandan dolayı eli yandığında Mcdonald’s’a dava açabiliyor. Eğer Mcdonald’s tüketiciyi eli yanabileceği konusunda uyarmadıysa davayı kaybedip, yüklü bir tazminat ödeyebiliyor. Bu yüzden biz ABD’li avukatlarla bu tip ihtimallere karşı çalışıp, her türlü dava süreci başlatacak alanda tüketicileri uyarma yolunu seçtik. Açıkçası aracın her tarafı tüketicileri uyaran etiketlerle doldu. ABD’li avukatlar sayesinde Transit Connect ABD’ye sorunsuz girecek."

Flewit: ABD projesi krizde bizim için büyük şans oldu

SADECE Türkiye’de üretilen ve 4 kıtada, 60 ülkede 450 bin adedin üzerinde satışla küresel marka haline gelen Transit Connect’in satıldığı kıta sayısı Kuzey Amerika’yla birlikte 5’e çıkacak. Ford Otosan Genel Müdürü Michael Flewit, "ABD’ye ilk etapta 20 bin adet ihracat planlanmıştı. Ancak talep gelince bu sayı 35 bin adede yükseldi" dedi. Transit Connect’in Kuzey Amerika’ya ihracatı projesinin iki yıl önce başladığını belirten Flewit, şunları söyledi: "Krizin Türkiye’de 6 ay önce kendini gösterdi. Ama biz projeye 2 yıl önce başladık. Eğer, ABD projesi olmasaydı şartlar bizim için daha zor olurdu. Projenin, global krize denk gelmesi hem Ford Otosan, hem de Ford Motor Company için büyük bir şans oldu."

Transit Connect Türkçe öğrendi

FORD Otosan Genel Müdür Başyardımcısı Nuri Otay ise yeni Transit Connect projesinin, Ford Otosan Ürün Geliştirme Departmanı bünyesinde görev yapan 100’lerce Türk mühendis ve teknisyenin katılımı ile gerçekleştirildiğini dile getirdi. Otay, "Yeni Transit Connect’e bir çok teknolojik ve güvenlik amaçlı özellik ekledik. Artık Türkçe konuşan yeni Transit Connect’in kullanıcıları, Bluetooth ve Türkçe konuşan Kontrol Sistemi sayesinde ellerini direksiyondan, gözlerini yoldan ayırmadan tüm komutlarla kumanda edebilecekler. Bunun yanında ESP, yol bilgisayarı, otomatik yanan ön farlar, yağmur sensörü, kendiliğinden kararan iç dikiz aynası gibi özellikler de artık Yeni Transit Connect ile sunulmaya başlıyor. Connect, ticari araçlarda konforu otomobil seviyesine getirdi" dedi. Yeni Transit Connect Türkiye’de 22 bin 480 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuldu.

Telekonferansla ABD’ye uydu 1 milyon dolar cepte kaldı

FORD Otosan Baş Genel Müdür Yardımcısı Nuri Otay ise Transit Connect’in yenileme projesinde yoğun olarak telekonferans yönteminin kullanıldığını söyledi. Normal şartlarda mühendislerin Kocaeli-Detroit arasında gidip geldiğini söyleyen Otay, "Ancak kriz nedeniyle seyahatleri kıstık. Transit Connect’in yenilenme çalışmalarını telekonferans ve video görüntü sistemiyle gerçekleştirdik. Bu yöntem bizim kriz döneminde 1-2 milyon dolar tasarruf etmemizi sağladı" dedi.

Tavuk Vergisi

ABD’nin ticari araçlara "Chicken Tax" (Tavuk Vergisi) adıyla yüksek bir vergi uyguladığını söyleyen Ford Otosan Genel Müdür Yardımcısı Ernur Mutlu ise bu yüzden Connect’in binek otomobil olarak ihraç edileceğini kaydetti. Mutlu, "Transit Connect’ler binek otomobil gibi gönderilecek. Gümrükten çekildikten sonra ikinci koltuklar sökülerek, ticari araç gibi satılacak. Sökülen koltuklar ise ya hurda olarak ya da yedek parça olarak satılacak. Koltuklar boşa gidiyor ama ticari vergi çok daha fazla yüksek maliyet getiriyormuş" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!