Avrupa'nın 8 borsası tek çatı altında birleşiyor

Güncelleme Tarihi:

Avrupanın 8 borsası tek çatı altında birleşiyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 1999 00:00

Haberin Devamı

Avrupa'nın en büyük sekiz borsası tek ve büyük bir Avrupa Borsası kurma konusunda anlaştılar. Bu borsada Avrupa’da en çok ilgi gören 300 hisse için ortak piyasa kurulacak. Borsa 2 yıl içinde faaliyete geçecek.

AVRUPA'nın en büyük sekiz borsası, Avrupa'da tek ve büyük bir borsa oluşturma konusunda anlaşmaya vararak bir protokol imzaladılar. İspanya'nın başkenti Madrid'de biraraya gelen, Londra, Frankfurt, Paris, Milano, Amsterdam, Madrid, Zürih ve Brüksel borsalarının temsilcileri, iki yıl içinde Avrupa'da en çok ilgi gören 300 hisse için ortak bir finans piyasası kurma kararı aldılar.

Avrupa Borsası'na ilk adım olarak nitelenen bu anlaşmaya göre, ilk etapta sadece en büyük hisseler ortak işleme tabii tutulacak. Bu işlemler için sekiz ülkenin borsa piyasalarının kuralları, bilgi-işlem sistemleri, elektronik paltformaları, işlem saatleri ve vergi sistemleri standart hale getirilecek.

ÇOŞKUYLA KARŞILANDI

Bunun yanısıra, Avrupa Borsası'nı ilgilendiren tüm stratejik konular sekiz borsa sorumluları tarafından ortaklaşa görüşülerek karara bağlanacak. Borsa'nın merkezi ise büyük bir olasılıkla şu an için Avrupa'nın en büyük finans piyasasına sahip olan Londra olacak.

Tüm Avrupa piyasalarında coşkuyla karşılanan Avrupa Borsası, uzmanlara göre Avrupa'daki borsa piyasalarında maliyetleri düşürecek. ABD'deki gibi küçük portföy sahipleri de artık kolaylıkla, aracı şirketlerden geçmeden borsada hisse alıp satabilecek. Avrupa'da tek ve büyük bir borsa olması piyasalardaki likidite oranının artmasını da sağlayacak. Bu da teorik olarak Avrupa'ya diğer ülkelerden daha fazla yatırımcı çekecek. Uzmanlara göre, Avrupa Borsası'nın doğmasıyla halen en dünyanın en büyük borsası olan New York'taki Dow Jones da gerçek bir rakibe kavuşmuş olacak.

Birleşecek borsaların

sermaye birikimleri

(EURO)

Londra (2 trilyon 251 milyar)

Frankfurt (1 trilyon 22 milyar)

Paris (916 milyar)

Zürih (606 milyar)

Amsterdam (533 milyar)

Milano (526 milyar)

Madrid (359 milyar)

Brüksel (185 milyar)



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!