Avrupalı patronlar ’sigara içeni işe almam’ diyebilecek

Güncelleme Tarihi:

Avrupalı patronlar ’sigara içeni işe almam’ diyebilecek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2006 00:00

Avrupa ülkelerindeki bazı işverenlerin, "sigara içenleri işe almıyoruz" duyurularına Avrupa Komisyonu’ndan destek geldi. Avrupa Komisyonu, "Sigara içeni işe almıyorum" demenin ayrımcılığa girmediğine karar verdi. Böylece artık Avrupa ülkelerindeki işverenler isterlerse personel alımında sigara içenleri reddetme özgürlüğüne kavuştu.

AVRUPA’da işverenler, sigara içenleri ’toplum dışı bırakılmış’ oldukları gerekçesiyle işe almamak konusunda serbest bırakıldı. Ayrımcılığı önlemek için geçtiğimiz altı yıl boyunca Avrupa Topluluğu Mevzuatı’nda sayısız kanuna imza atan Avrupa Topluluğu da bu ayrımcılığın sigara içenleri kapsamadığına dikkat çekerek Avrupalı işverenleri destekledi.

AVRUPA KOMİSYONU DESTEKLEDİ: Avrupa Topluluğu İşçi Komisyonu Başkanı Vladimir Spidla, işverenlerin bu hakkı elinde bulundurduğuna dikkat çekerek "Bundan sonra iş ilanlarında ’sigara içenler başvurmasın’ gibi ibareler de yer alabilecek. Avrupa Topluluğu’nda ayrımcılığın kapsamı ırk, etnik köken, özür, yaş, cinsiyet ve din konularını kapsıyor. Sigara içenler bu kanununa dahil edilmiyor" dedi.

İNGİLTERE’DEKİ OLAY: İngiliz İşçi Partisi’nin İrlandalı bir çağrı merkezi şirketi tarafından mayıs ayında verilen bir ilan sonucunda gündeme taşıdığı konu üzerine İrlanda hükümeti konunun hiç bir kanun kapsamına alınmadığını belirtmişti. İrlandalı Dotcom Directories yetkilileri ise verdikleri bu ilana gerekçe olarak sigara içenlerin anti sosyal olmasını ve çok fazla hastalık izni kullanmasını göstermişti.

KÖTÜ KOKUYORLAR: Kahve aralarında veya kendilerine ait zamanlarda sigara içen çalışanların ofiste kötü kokulara neden olduğunu söyleyen şirket yetkilileri "Bizim ofislerimiz çok küçük. Bu nedenle koku bazen dayanılmaz bir hal alabiliyor" dediler. Sigara içmenin ’deli işi’ olduğuna dikkat çeken yetkililer, "Sigara içen biri benim aradığım zeka seviyesine sahip olamaz. Bu kadar çok uyarıyı dikkate almayan sigara bağımlılıarının kapasitesi, benim istediğim işi yürütebilmelerine yetmez . Uyarılara kulak asmayacak kadar başına buyruklar" dedi.

SIRA ŞİŞMANLARDA MI: İngiliz Forest Sigara Lobisi’nin Başkanı Simon Clark ise alınan bu karara şaşırmadığına dikkat çekerek, "Bugüne kadar çalışanların çok sayıda nedenle ayrımcılığa uğradığını biliyorduk. Aşırı şişmanlardan yalnış saç rengini seçenlere kadar her tür ayrımcılığı gözlemliyorduk. Şimdi de sıra şişmanlara mı gelecek" dedi. Sigara kullananlara iş başvurusu sırasında yalan söylemelerini öeren Clark, "Özellikle çok ciddi bağımlılığı olmayanların sigara içip içmediği kimseyi ilgilendirmez" dedi Clark, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne göre özel hayatın işe alımları etkilememesi gerektiğini de savundu. Dünya Sağlık Örgütü de bu yıl başında Cenevre’deki merkez ofislerinde sigara içenleri çalıştırmayacakları açıklamasını yapmıştı.

Sigara içeni işe almama gerekçeleri

Anti sosyal oluyorlar.

Uzun hastalık izinleri kullanıyorlar.

Uyarılara kulak asmayacak kadar başına buyruklar.

Üstlerine sinen sigara ofisin kötü kokmasına neden oluyor.

Avrupa’da 100 kişiden 27’si sigara içiyor

AVRUPA Komisyonu’nun Eurobarameter araştırmasının sonuçlarına göre Avrupa Birliği’nde 2002 yılında yüzde 33 olan sigara içenlerin oranı 2005 yılı sonbahar ayında yüzde 27’ye geriledi. Ankete göre Avrupa’da yaşayanların yüzde 80’i sigaranın topluma açık yerlerde içilmesi konusunda yasak getirilmesine destek veriyor.

Türklerin yüzde 43.6’sı tiryaki

AVRUPA’da her 6 ölümden birinin sigaradan kaynaklanan hastalıklara bağlı olduğu bildiriliyor. Avrupa’da sigaraya karşı yürütülen mücadelenin temelinde de sigaranın açtığı sağlık sorunlarının büyüklüğü yatıyor. Araştırmalara göre sigara tüm kanser hastalıklarının yüzde 30’unun, akciğer kanserlerinin yüzde 90’ının nedeni. Türkiye’de da tablo giderek ağırlaşıyor. Ülkemizde sigara tüketimi son 20 yılda yüzde 80 oranında artış gösterdi. Sigara içimine dayalı sağlık sorunları için ülkemizde yılda 2.7 milyar dolar harcama yapıldığı tahmin ediliyor. Bir araştırmaya göre Türkiye’de 15 yaş üstü nüfusun yüzde 62.8’i, kadın nüfusun ise yüzde 24.3’ü, tüm nüfusun da yüzde 43.6’sı sigara içiyor. Türkiye’de halen, kapalı alanlarda sigara içenlere (toplu taşıma araçları dahil) para cezası uygulaması var. Ancak bu konudaki uygulama yeterli değil. Kamu kurumlarında ve özel sektörde çalışanlara yönelik sigara içme kuralları ise giderek katılaşıyor. Birçok kurumda sigara içenler için özel odalar veya bölümler ayrılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!